Wyłącznie piersią karmiłam Helenkę przez 6 miesięcy. Niczego innego jej nie dawałam – ani soczków, ani wody. Od 6 miesiąca życia zaczęłam wprowadzać pokarmy stałe. Przez 14 pierwszych miesięcy życia Helenki spałam przerywanym snem po 4-5 godzin na dobę. Byłam bardzo zmęczona. Czasem tak zmęczona, że zdarzało mi się płakać z bezsilności. Miałam wrażenie, że to się nigdy nie skończy. Ale to było tylko wrażenie, ponieważ ponad nim była WIEDZA, że to się skończy. Wiedza, że robię dla swojego dziecka coś bardzo ważnego i bardzo cennego. Ale również dla siebie – bo przecież wiem co znaczy dla matki i dla całej rodziny, gdy dziecko często choruje. To było moja inwestycja w przyszłość Helenki, moją i całej naszej rodziny.

Dlaczego dziewczyny przestają karmić piersią?

Słyszałam z ust dziesiątek karmiących młodych mam, które były bliskie przerwania karmienia piersią takie stwierdzenia: nie mam mleka, czuję się zmęczona, uwiązana, nie mam swojego życia.

Cóż, nie jesteście w tym odosobnione. Warto jednak pamiętać, że to wszystko jest przejściowe (ja przez to przeszłam), a ten podarowany dziecku czas to jest najlepsza inwestycja – nie tylko dla dziecka, ale również dla mamy. Tymczasowy „dyskomfort” karmienia piersią przekłada się na długoterminowy „komfort” całego życia. Cena, jaką trzeba później zapłacić za pozorną wygodę karmienia sztucznym mlekiem jest bardzo wysoka. I warto wcześniej ją znać, a nie przekonywać się o tym na własnej skórze, gdy już jest za późno.

Wszystkie te dni i noce spędzona przy wiecznie chorym dziecku, lęk o dziecko, zamartwianie się, niepokój, zmęczenie, rezygnacja z pracy czy z przyjemności – to jest właśnie ta cena, którą trzeba będzie zapłacić za ten tymczasowy komfort.

Dlaczego mleko mamy jest najlepsze?

Nie jestem w stanie wszystkiego pisać – należy o tym przeczytać kilka książek. W dużym skrócie: pokarm matki to absolutnie unikalna substancja, której nie sposób sztucznie podrobić. Naukowcy badają mleko mam od dziesiątek lat i ku ich zdumieniu, nieustannie odkrywają nowe, bezcenne substancje, składniki oraz właściwości. Mleko matki zostało uznane za fenomen, którego do końca jeszcze nie poznaliśmy. Jest idealnie dostosowane przez naturę do potrzeb niemowlęcia. Ponadto stale się zmienia i dopasowuje do nowych potrzeb dziecka. Jednym słowem jest to pokarm inteligentny. Na przykład pokarm matek, które urodziły wcześniaki, ma więcej białka, przeciwciał, elektrolitów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomagających dojrzewanie mózgu wcześniaka. Podczas upałów pokarm mamy staje się rzadszy i zaspokaja pragnienie dziecka, a podczas mrozów staje się cieplejszy i bardziej tłusty. Pokarm matki nieustannie dopasowuje się do potrzeb dziecka i sytuacji (żadne sztuczne mleko nie ma takich właściwości).

Pierwsze dni:

Na początku pokarmu jest bardzo niewiele i jest to zupełnie normalne – w łonie matki dziecko było odżywiane w inny sposób, potrzeba czasu i minimalnych ilości pokarmu, by dziecko mogło nauczyć się jedzenia i trawienia. Na początku w piersi mamy pojawia się żółtawe mleko, zwane siarą. Jeszcze niedawno uważano, że jest to zupełnie bezwartościowe i w niektórych szpitalach wręcz ściągano je z kobiecych piersi i usuwano. Dzisiaj wiemy, że każda kropla siary jest niezwykle bogata w przeciwciała. Jest to bezcenne, naturalna szczepionka -wzmacnia i ochrania dziecko. Siara bogata jest również w białko i działa lekko przeczyszczająco –co jest BARDZO ważne, ponieważ ułatwia wydalanie pierwszej kupki (smółki). Dzięki temu dziecko z powodzeniem może uniknąć tzw. żółtaczki pourodzeniowej i nabrać nawyku prawidłowego trawienia.

Między 3 a 14 dobą po porodzie, pojawia się mleko przejściowe. Jest ono rzadsze, ma mniej białka niż siara, ale staje się bogate w laktozę, tłuszcze i wapń. W tym czasie może pojawić się gwałtowny wzrost produkcji pokarmu, tzw. „nawał mleczny”.

Po upływie pierwszych 2 tygodni, mleko jest już „dojrzałe”. W jego składzie znajduje się wszystko czego noworodek potrzebuje by zdrowo rosnąć, czyli: woda, białko, węglowodany ( w tym 90% laktozy, która przyczyni się do rozwoju mózgu), tłuszcze (w tym, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), składniki mineralne (m.in. wapń, żelazo, fosfor…) oraz wszystkie grupy witamin.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią (tzn. bez podawania żadnych innych płynów i pokarmów) przez pierwsze 6 miesięcy życia niemowlęcia. Po tym okresie można zacząć wprowadzać nowe pokarmy, które będą stanowiły uzupełnienie diety przy jednoczesnym kontynuowaniu karmienia piersią do 2. roku życia.

Mleko mamy to pełnowartościowy posiłek, który zmienia swój kolor i zawartość w zależności od pory dnia. Rano w mleku znajduje się najwięcej laktozy. W południe, pokarm jest najbogatszy w tłuszcze, a wieczorem w białko. Dlatego karmiąc dziecko o różnych porach dnia, dostarczamy mu całą gamę składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju.

W trakcie karmienia mleko dostosowuje się do potrzeb dziecka. Na samym początku pokarm jest prawie przezroczysty. Szczególnie bogaty w wodę i w cukier zaspokaja głód i gasi pragnienie malucha. W trakcie ssania, mleko staje się gęstsze, bogatsze w tłuszcze, w białko i dostarcza tym samym energię i składniki budulcowe, dzięki którym maluch rośnie. Pod koniec karmienia, w mleku aż czterokrotnie zwiększa się ilość tłuszczów, a wszystko to po to, żeby zaspokoić głód.

Kobiecy pokarm jest zawsze jest najlepszej jakości, świeży, ciepły, w każdym momencie przeznaczony do karmienia. Karmienie piersią to sztuka, której przez pierwsze 6 tygodni wspólnie uczą się i mama, i dziecko. Pomimo tego, że karmienie jest tak naturalną czynnością, wiele kobiet początkowo może napotkać różne przeszkody. Nie zawsze jest lekko.

Warto zadbać wtedy o fachowe wsparcie zaufanej nam osoby – położnej, doradcy laktacyjnego, innej mamy, która wykarmiła piersią swoje dzieci. Warto jest szukać wokół siebie osób, którym się udało, a nie słuchać negatywnych opinii. Warto czytać wartościowe źródła, choćby polecony przeze mnie wcześniej portal Siostra Ania, gdzie znajdziecie artykuły na temat zasad skutecznego karmienia piersią czy też odnośnik do swoistej instrukcji karmienia piersią opracowanej przez Dr Magdaleną Nehring-Gugulską, Pierwszy w Polsce Międzynarodowy Certyfikowany Konsultant Laktacyjny.

Ogromne znaczenie dla prawidłowego… /czytaj dalej na następnej stronie…/