To ulubiony deser mojej Helenki. Kiedy opublikowałam go po raz pierwszy, pokochały go również inne osoby i zrobił furorę! 🙂 Bardzo mnie to cieszy 🙂 Niedawno kilka osób prosiło mnie o przypomnienie tego przepisu, więc teraz czynię to z radością.  Wykonanie tego sernika jest dziecinnie proste i nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętnością – każdy z tym sobie poradzi. Poniższy przepis możesz wykonać w wersji klasycznej, czyli z jogurtu mlecznego, lub w wersji wegetariańskiej, na przykład z jogurtu kokosowego.

A oto przepis:

Sernik truskawkowy na zimno – przepyszny…

Wykonanie 15 minut + kilka godzina na stężenie

Składniki:

500ml gęstego jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej użyj jogurtu kokosowego!)

400ml śmietanki kremówki 30% (w wersji wegańskiej zastąp gęstym mlekiem kokosowym)

1,5 szklanki musu z truskawek (możesz mrożone truskawki rozmrozić, odsączyć z nadmiaru soku i zmiksować)

1 szklanka cukru ulubionego cukru (np. trzcinowy, z agawy, ksylitol lub erytrol)

6-7 łyżeczek żelatyny ( w wersji wegetariańskiej użyj agar – agar i zrób zgodnie z zaleceniami na opakowaniu)

Na wierzch:

1 naturalna galaretka truskawkowa ( w wersji wegetariańskiej z agar – agar, które bez problemu można kupić!)

sezonowe owoce do ozdoby (mogą być owoce mrożone)

Wykonanie:

Jogurt, śmietankę i cukier umieść w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie gotuj mikstury! Następnie wyłącz palnik, rozpuść dokładnie żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie wlej ją do mieszanki.

Całość dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie dodaj mus z truskawek. Całość możesz jeszcze zmiksować ręcznym blenderem, ale niezbyt długo, aby na powierzchni nie pojawiły się pęcherzyki powietrza.

Całość przelej do szczelnej, okrągłej foremki przelanej chłodną wodą, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy sernik stężeje rozrób galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy przestygnie i będzie zupełnie chłodna wylej ją delikatnie na wierzch sernika i ozdób owocami. Jeśli używasz owoców mrożonych nie rozmrażaj ich, tylko wrzuć do galaretki zupełnie zimne – wtedy galaretka bardzo szybko stężeje. Całość ponownie wstaw do lodówki, aby dobrze stężała.

Smacznego!!!! 🙂

Więcej pysznych przepisów na cztery pory roku, a także potrawy na Wielkanoc i Boże Narodzenie znajdziesz w mojej  najnowszej książce pt. „DOM pełen miłości”.

Moje książki „Smak zdrowia”, „Smak szczęścia”, „Smak życia” i „Smak miłości” w 2019 roku zostały docenione specjalną nagrodą „Herbapol Esencja Natury” w kategorii „Natura i smak”.

Więcej informacji na temat technik uważności, spokoju i mocy znajdziesz w moich książkach, na przykład „Twoja wewnętrzna moc – jak żyć dobrze w niespokojnych czasach”, „Dobrostan”, „Miłość. Ścieżki do wolności”, „Pełnia życia”, „Słowa mocy”. czy „Rozmaryn i róże”.

Dostępne są również AUDIOBOOKI moich książek oraz wyjątkowe karty afirmacyjne „Dobrostan”.

Zapraszam na moje cykliczne webinary „Moc świadomości”, które w 20022 zostały nagrodzone specjalną złotą statuetką myVOD dla najlepszych webinarów i kursów online.

Moje książki „Ścieżki duszy. Astrologia dla zrozumienia siebie i swoich bliskich” oraz „Dziennik radości” są już dostępne!