To ulubiony deser mojej Helenki. Kiedy opublikowałam go po raz pierwszy, pokochały go również inne osoby i zrobił furorę! 🙂 Bardzo mnie to cieszy 🙂 Niedawno kilka osób prosiło mnie o przypomnienie tego przepisu, więc teraz czynię to z radością. Wykonanie tego sernika jest dziecinnie proste i nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętnością – każdy z tym sobie poradzi. Poniższy przepis możesz wykonać w wersji klasycznej, czyli z jogurtu mlecznego, lub w wersji wegetariańskiej, na przykład z jogurtu kokosowego.
A oto przepis:
Sernik truskawkowy na zimno – przepyszny…
Wykonanie 15 minut + kilka godzina na stężenie
Składniki:
500ml gęstego jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej użyj jogurtu kokosowego!)
400ml śmietanki kremówki 30% (w wersji wegańskiej zastąp gęstym mlekiem kokosowym)
1,5 szklanki musu z truskawek (możesz mrożone truskawki rozmrozić, odsączyć z nadmiaru soku i zmiksować)
1 szklanka cukru ulubionego cukru (np. trzcinowy, z agawy, ksylitol lub erytrol)
6-7 łyżeczek żelatyny ( w wersji wegetariańskiej użyj agar – agar i zrób zgodnie z zaleceniami na opakowaniu)
Na wierzch:
1 naturalna galaretka truskawkowa ( w wersji wegetariańskiej z agar – agar, które bez problemu można kupić!)
sezonowe owoce do ozdoby (mogą być owoce mrożone)
Wykonanie:
Jogurt, śmietankę i cukier umieść w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie gotuj mikstury! Następnie wyłącz palnik, rozpuść dokładnie żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie wlej ją do mieszanki.
Całość dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie dodaj mus z truskawek. Całość możesz jeszcze zmiksować ręcznym blenderem, ale niezbyt długo, aby na powierzchni nie pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Całość przelej do szczelnej, okrągłej foremki przelanej chłodną wodą, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy sernik stężeje rozrób galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy przestygnie i będzie zupełnie chłodna wylej ją delikatnie na wierzch sernika i ozdób owocami. Jeśli używasz owoców mrożonych nie rozmrażaj ich, tylko wrzuć do galaretki zupełnie zimne – wtedy galaretka bardzo szybko stężeje. Całość ponownie wstaw do lodówki, aby dobrze stężała.
Smacznego!!!! 🙂
Więcej pysznych przepisów na cztery pory roku, a także potrawy na Wielkanoc i Boże Narodzenie znajdziesz w mojej najnowszej książce pt. „DOM pełen miłości”.
Moje książki „Smak zdrowia”, „Smak szczęścia”, „Smak życia” i „Smak miłości” w 2019 roku zostały docenione specjalną nagrodą „Herbapol Esencja Natury” w kategorii „Natura i smak”.
Więcej informacji na temat technik uważności, spokoju i mocy znajdziesz w moich książkach, na przykład „Twoja wewnętrzna moc – jak żyć dobrze w niespokojnych czasach”, „Dobrostan”, „Miłość. Ścieżki do wolności”, „Pełnia życia”, „Słowa mocy”. czy „Rozmaryn i róże”.
Dostępne są również AUDIOBOOKI moich książek oraz wyjątkowe karty afirmacyjne „Dobrostan”.
Zapraszam na moje cykliczne webinary „Moc świadomości”, które w 20022 zostały nagrodzone specjalną złotą statuetką myVOD dla najlepszych webinarów i kursów online.
Moje książki „Ścieżki duszy. Astrologia dla zrozumienia siebie i swoich bliskich” oraz „Dziennik radości” są już dostępne!
Dzień dobry Pani Agnieszko,
Sernik wygląda bardzo apetycznie. Krótki czas wykonania jest zdecydowanie zaletą. Czy mus truskawkowy robi Pani sama? Jeżeli tak, pozwolę sobie poprosić o przepis. Przy tej okazji z serducha dziękuję za wszystkie inspiracje.
Pozdrawiam ciepło
Mus truskawek robi się bardzo prosto – trzeba umyć i oczyścić truskawki, a następnie je zmiksować. I gotowe 🙂
Dziękuję i życzę smacznego 🙂
Pani Agnieszko a jaki wymiar ma foremka? Pozdrawiam;)
Ja używam klasycznej foremki do tortów, średniej wielkości 🙂
Witam serdecznie,czy dobrze zrozumiałam, jogurt podgrzewac razem ze śmietanką?jakoś boję się,że mi się to zważy,ale wygląda apetycznie i dość błyskawicznie…a ogółem,to dziękuję za wszystkie Pani pisadełka,bo dodają dużą porcję optymizmu 😉
Powolutku, na maleńkim ogniu, mieszając. Wszystko będzie dobrze! 🙂
Jakiej zelatyny Pani uzywa? Szukalam czegos naturalnego i juz od jakiegos czasu uzywam roslinnej agar-agar jednak niestety miksture razem z zelatyna trzeba gotowac przez 2 minuty. Co nie zawsze jest praktyczne, tak jak na przyklad w tym przepisie gdzie mikstury sie nie gotuje.
Ależ to proste – zagotowaną miksturę z agar – agar dodajemy do naszej masy i całość mieszamy/ miksujemy 🙂
Pani Agnieszko,
Dziękuję że Pani dla nas pisze i nas inspiruje:-)
Z niecierpliwością czekam na Pani nową książkę!
Bardzo dziękuję! Ta najnowsza czyli „Miłość. Ścieżki do wolności” będzie już wkrótce 🙂
Kochana Pani Agnieszko,
Az trudno w to uwierzyć, ale wczoraj przewertowałam wszystkie Urody Życia jakie posiadam w poszukiwaniu tego przepisu! W zeszłym roku robiłam ten sernik przez cały sezon truskawkowy , bo zawsze zachwycał moich gości! w tym roku również miałam go zrobić z Córkami, ale przepis przepadł! A tu dziś taka niespodzianka! Dziękuję! To przepyszny, lekki deser!
Ściskam i pozdrawiam gorąco
Róża
P.S Jak to jest, że nawet w takiej błahej sprawie, jak sernik zawsze Pani Jest w pobliżu kiedy trzeba!
Bardzo się cieszę 🙂
A jakie wymiary ma mieć foremka?
mnaim ! najpyszniejszy deser na świecie 🙂
Dzien dobry. Wspaniały przepis. Sernik w sam raz na urodziny. Bardzo proszę o podanie wymiarów formy, którą Pani używa. Pozdrawiam i dziękuję za piękny i niezwykle inspirujący blog.
Czy można nie podgrzewać mikstury- np użyć cukru pudru i po prostu zmiksować wszystkie składniki- zastanawiam się czy przy podgrewaniu nie zginą bakterie probiotyczne z jogurtu- fajnie by było gdyby zostały 🙂
A na spod co pani daje?
Niewielka ilość wody do rozpuszczenia żelatyny tzn. ile??
W moim przypadku sernik nie okazała się dziecinnie prosty… spod nie stężał. Dlaczego? Czy ktoś ma jakiś pomysł? Dodałam 7 łyżeczek żelatyny (zalałam gorąco wodą -tylko tyle, żeby rozpuścić proszek i wlałam do masy jogurtowej). Na cała noc włożyłam foremkę do lodówki. Wszystko zgodnie z przepisem a jednak coś poszło nie tak. Jak następnym razem zrobić, żeby wyszło? Pozdrawiam. PS Sernik wyjadany z foremki łyżką tez smakuje wyśmienicie 🙂
to bardzo dziwne ze sernik nie stężał…nie mam pomysłu, moze zelatyna byla jakas przeterminowana, wywietrzala…
Najlepiej jest przeczytać na opakowaniu w jakich proporcjach należy rozrobić tę konkretną żelatynę tej konkretnej marki. Myślę, że o to chodzi…
Wyszedł idealny. Ja pozwoliłam sobię na małą rozpustę i na spód dałam pokruszone razowe ciasteczka. Wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły. Pozdrawiam Renata
Czy mozna czyms zastapic smietanke kremowke? moze mleczkiem kokosowym? Jestem na diecie bezmlecznej ale bardzo chciala bym zrobiuc ten sernik. Pozdrawiam cieplo:)
Można spróbować dobre mleko kokosowe – powinno być super! 🙂
Agnieszko ? Czy ten przepis jest według Ajurwedy ? I jakiej galaretki używasz? Pozdrawiam
W wersji wegańskiej może być 🙂
Pięknie wygląda! W sezonie kiedy świeżych truskawek mamy dużo, warto z nich korzystać, bo później mrożone to już nie to samo, niestety 🙁
Pozdrawiam i pędzę po jogurty 🙂
Pani Agnieszko, zrobiłam niedawno i rodzinie bardzo smakowało. W weekend planuję zrobić dla mojego chłopaka, myślę że będzie zachwycony 🙂
Ja też tak myślę 🙂
Świetny przepis, z pewnością wypróbuje go w najbliższym czasie. Serdecznie dziękuję za wpis i pozdrawiam!
Świetny wiosenno- letni przepis. Niezwykle dietetyczny i zdrowy. Pozdrawiam.
Ciasto wygląda obłędnie, z wielką chęcią sama spróbuje w weekend swoich sil w jego przygotowaniu. Dziekuje slicznie za przepis 🙂
Dzień dobry.
Co wg. Pani mogę dodaç zamiast musu truskawkowego? Jestem na nie uczulona.
Oraz czym zastąpić suszone śliwki w pani kulkach ,tych jako deser? Problem z histaminą ,która występuje i w truskawkach i wszystkich suszonych potrawach. 🙁
Czekolada też odpada.
Z góry dziękuję.
Bardzo smakowity deser, w sam raz na czasy, kiedy spalił mi się piekarnik. Chyba zacznę robić różne kombinacje np mango, kokos, ananas zamiast truskawek. Super inspiracja!
Ponawiam pytanie o rozmiar formy
Pani Agnieszko, proszę o przepisy dla CUKRZYKÓW… mamy słodkie, ale trudne życie 🙁
pozdrawiam serdecznie
Hej. Wygląda nadzwyczajnie 🙂 Truskawki w tym roku nie dostały za dużo promieni słonecznych, ale nie ma co kaprysić i tak są pyszne. Ja zaczęłam miksować truskawki z jogurtem plus syrop z agawy jak co roku i jestem szczęśliwa. Pozdrawiam Agnieszko. asia
Zrobiłam na Dzień Mamy, rozpływa się w ustach. Jest delikatny, jogurtowy, kremowy, świeży. Pozdrawiam i polecam.
Pani Agnieszko, proszę napisać coś o wpływie miedzi na nasz organizm i czy noszenie bransoletek miedzianych jest zdrowe czy niekoniecznie? Co Pani o tym sądzi? Właśnie kupiłam i teraz jakoś mnie naszło, że może źle robię. Widziałam, że fotograf Alexi Lubomirski taką nosi?
Pozdrawiam serdecznie i bardzo mocno.
Miedź jest wspaniała, pod warunkiem, że nie mamy na nią alergii. A niektóre osoby mają.
Proszę sprawdzić 🙂
PRZEEEPYSZNYYY
Cieszę się 🙂
Pani Agnieszko,
dwa dni temu podjęliśmy się rodzinnie (mama+tata+syn) zrobienia sernika wg Pani przepisu.
Na samym początku mieliśmy obawy czy nasza foremka będzie wystarczająco szczelna,
dlatego wylepiliśmy jej dno zmiksowanymi z łyżką miękkiego masła ciasteczkami oreo, po czym wrzuciliśmy blaszkę do zamrażarki na 15 minut. Dalej postąpiliśmy zgodnie z Pani przepisem, przy czym syn wyszedł z inicjatywą, żeby do dekoracji sernika użyć listków mięty, zalanych galaretką. Efekt końcowy był krótkotrwały, gdyż tyle trwało zjedzenie sernika.
Serdecznie Pani dziękujemy 🙂 To drugi – po zakwasie z buraków – przepis, z którego skorzystaliśmy,
Jutro zabieramy się za śledzie po żydowsku.
Pozdrawiają poznaniacy!
Cudownie! Smacznego 🙂