Wiosna w tym roku pojawiła się trochę wcześniej niż zwykle. Na łąkach można już znaleźć małe, ale bardzo cenne, świeżutkie, super zdrowe łodyżki i listki pokrzywy.Zachęcam Was, aby w nadchodzący weekend wybrać się za miasto, aby nazbierać trochę tych życiodajnych roślinek. Co z nimi zrobić?
Na tym blogu oraz w moich książkach ( między innymi w bestsellerowych „Smaku Zdrowia” oraz w „Smaku szczęścia”) podałam Was sporo przepisów oraz inspiracji, na przykład o pokrzywie szerzej pisałam tutaj , a tutaj podałam przepis na pyszną Wzmacniającą zupę z pokrzywy. Dzisiaj chciałam zachęcić Was, byście na samym początku wiosny zrobili dla siebie i swoich bliskich wzmacniający Miód pokrzywowy – to jest prawdziwy, naturalny fenomen!
Pokrzywa o tej porze roku jest dla nas bezcennym źródłem zdrowia i mocy. Tę niepozorną, ale jakże wspaniałą roślinę promuję już od wielu lat ( w moich książkach, magazynach, na blogu, a także kilkakrotnie w telewizji). To przyniosło rewelacyjne rezultaty – Polacy poznali i docenili tę fantastyczna roślinę oraz jej szerokie działanie na organizm i zdrowie. Wiosna to czas gdy tradycyjnie, jak co roku o niej przypominam! 🙂
Co zawiera pokrzywa?
Kwas foliowy, żelazo, mnóstwo witaminy C, krzem – to tylko kilka z jej bezcennych składników, które wzmacniają, oczyszczają i regenerują nasz organizm.
Duża ilości chlorofilu zawartego w liściach pokrzywy zapobiega niedokrwistości organizmu. Pokrzywa zawiera też sole mineralne oraz mikroelementy, takie jak: magnez, wapń, potas oraz doskonale przyswajalne żelazo i kwas foliowy (bezcenne!), szczególnie ważne w leczeniu osłabienia, apatii lub anemii. Wyciąg z liści pokrzywy i sporządzone z niej napary pomagają w pozbyciu się toksyn (zwłaszcza mocznika) z organizmu, a także ułatwiają trawienie i łagodzą dolegliwości związane ze stanem zapalnym przewodu pokarmowego. Ta na pozór zwykła roślina, jest również źródłem cennych witamin: A, B, C oraz K. Doskonale oczyszcza i wzmacnia nerki.
Co to jest miód pokrzywowy?
To połączenie bezcennych właściwości miodu oraz pokrzywy. Miód pokrzywowy robi się zwykle, mieszając świeżo wyciśnięty sok z pokrzywy z miodem, w proporcji:
1 część świeżo wyciśniętego soku z pokrzywy + 4 części miodu
Ja w tym roku z młodych pędów pokrzywy zrobiłam trochę inny miód, niezwykle odżywczy, wartościowy, cenny w mikro i makro elementy. Oczyszcza i wzmacnia krew. Jest idealny dla osób osłabionych chorobami, infekcjami, po kuracjach antybiotykami ( o szerszym działaniu pokrzywy przypominam pod przepisem).
Mój miód pokrzywowy
Składniki:
- około 1/4 lub 1/2 szklanki młodziutkiej pokrzywy (łodyżki i listki) – zebrane w czystym miejscu, z daleka od ulic i zabudowań, najlepiej z daleka od miasta
- 1/2 lub 3/4 szklanki miodu dobrej jakości (może być lipowy, akacjowy, spadziowy, gryczany – jaki lubisz)
Wykonanie:
- Młodą pokrzywę (łodyżki i listki) należy przelać wrzątkiem na sicie (ABY NIE PARZYŁA).
- Ostudzić pokrzywę, odsącz z wody, a następnie dobrze i DOKŁADNIE osusz – na przykład delikatnie odciskając, a następnie rozkładając na papierowych ręcznikach.
- Gdy pokrzywa będzie już całkiem sucha, wrzuć ją razem z miodem do miksera i całość zmiksuj.
- Uwaga – jeśli pokrzywa jest bardzo młodziutka, delikatna i jeszcze nie parzy, to nie trzeba jej przelewać wrzątkiem – można zmiksować zupełnie surową.
- Miód pokrzywowy przelej do suchego, szczelnie zamykanego słoika.
- Przechowuj w szczelnie zamykanym słoiku, w ciemności i chłodzie (można z lodówce).
- Miód sam w sobie jest konserwantem – jeśli pokrzywa została dobrze osuszona z wody, to produkt będzie trwały 🙂
Jak stosować Miód pokrzywowy?
- Na wzmocnienie dla dzieci 1-2 łyżeczki dziennie.
- Dla dorosłych 1 – 2 łyżki dziennie.
Można jeść samodzielnie lub dodawać do napojów, ale uwaga na ich temperaturę – zbyt wysoka zabija wartości odżywcze miodu.
Połączenie miodu oraz pokrzywy sprawia, że powstaje prawdziwa, naturalna superbomba zdrowia!
Co potrafi pokrzywa?
- Wzmacnia układ odpornościowy!
Naukowcy stwierdzili, że pokrzywa posiada właściwości immunologiczne oraz immunomodulujące – czyli zwiększa lub zmniejsza aktywność komórek odpornościowych organizmu, co może być bezcenne w przypadku wielu chorób o podłożu autoimmunologicznym, jak np. reumatoidalne zapalenie stawów. Udowodniono również, że pokrzywa pobudza proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów oraz grzybów. Wspomaga wytwarzanie w organizmie limfocytów typu T – komórek produkujących przeciwciała. Wiadomo również od dawna, że pokrzywa sprzyja tworzeniu naturalnej broni przeciw wirusom zwanej interferonami.
- Oczyszcza, leczy i chroni nerki!
Już słynny medyk Avicenny pisał o niezwykłym działaniu pokrzywy na nerki. Pokrzywa od wieków jest więc wykorzystywana do oczyszczania i leczenia nerek, min. kamicy nerkowej, skąpomoczu, czy też stanów zapalnych nerek, pęcherza moczowego oraz dróg moczowych. Pokrzywa jest zalecana osobom z nadciśnieniem tętniczym krwi, u których istnieje duże ryzyko uszkodzenia nerek – pokrzywa działa na nie ochronnie.
- Idealny lek na anemię!
Od zawsze podawano pokrzywę rekonwalescentom, osobom osłabionym, cierpiącym na anemię czy wyczerpanym. Teraz udowodniono już naukowo, że pokrzywa posiada bezcenne i niesamowite właściwości krwiotwórcze. Zawiera idealną i unikalną mieszankę składników: kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K – a więc składników biorących udział w tworzeniu czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dlatego z pewnością pokrzywa jest idealną rośliną, która wzmacnia organizmy naszych dzieci oraz wszystkich osób osłabionych, zestresowanych, przemęczonych, żyjących w pośpiechu, używających leków itd.
- Oczyszcza organizm po antybiotykoterapii!
Po kuracji antybiotykami organizm wymaga oczyszczenia i regeneracji. Idealnie czyni to pokrzywa, ponieważ pomaga w usuwaniu z organizmu metabolitów (pozostałych po lekach), oczyszcza wątrobę oraz nerki i przywraca równowagę biologiczną organizmu. Regeneruje również osłabiony organizm, ponieważ zawiera mnóstwo cennych składników, w tym wspomniane już żelazo oraz kwas foliowy.
- Oczyszcza organizm – również z chemii, z kwasu moczowego i wszelkich toksyn!
Kwas moczowy osadzając się w stawach powoduje stany zapalne oraz ostry ból i obrzęki. Pokrzywa wspiera usuwanie kwasu moczowego wraz z moczem. Pomaga pozbyć się mocznika czy jonów sodu. Oczyszcza również organizm osób, które długotrwale przyjmują leki czy też jedzą pożywienie zawierające chemiczne dodatki.
- Leczy reumatyzm i artretyzm!
Już w starożytnym Rzymie pokrzywą leczono reumatyzm, artretyzm, gościec i wszelkie bóle stawów. Współcześnie przeprowadzono na szeroką skalę badania obejmujące 10.000 pacjentów cierpiących na przewlekłe bóle reumatyczne. Każda z badanych osób otrzymywała codziennie porcję wyciągu z pokrzywy (wodno – alkoholowego), który odpowiadał 9,64g suszonej pokrzywy. Okazało się, że aż 95% badanych osób stwierdziło wyraźną poprawę stanu zdrowia i samopoczucia. Aby zlikwidować problemy ze stawami zaleca się również znaną od dawna metodę biczowania. Skuteczność tego leczenia również udowodniono naukowo. Osoby, które miały problemy ze stawami kciuka lub palców po tygodniu „biczowania” tych miejsc lub robienia okładów stwierdziły bardzo wyraźną poprawę oraz zwiększoną ruchomość stawów. W ten sposób działa kwas mrówkowy, histamina i inne substancje, które powodują, że pokrzywa parzy. Wywołują one na skórze silne przekrwienie, co daje poczucie gorąca i pieczenia. Działa to bardzo podobnie jak akupunktura, która pobudza receptory. Niesamowite są wyniki badań, które pokazują, że działanie pokrzywy w przypadku przewlekłego reumatoidalnego zapalenia stawów było tak silne, że u niektórych pacjentów wycofano niesteroidowe leki przeciwzapalne, ponieważ okazały się niepotrzebne. Jak wiemy sterydy mają liczne działania uboczne, a pokrzywa nie.
- Oczyszcza i wspomaga regenerację wątroby!
Francuscy eksperci dowodzą, że pokrzywa daje świetne efekty w przypadku uszkodzenia wątroby, np. wszelkimi substancjami chemicznymi. Leczy też zatrucia wątroby.
- Leczy stan zapalny jelita grubego!
Jak dowodzą amerykańscy naukowcy składniki zawarte w pokrzywie leczą stan zapalny jelita grubego.
- Dodaje energii i zapobiega nowotworom!
Pokrzywa zawiera mnóstwo krzemu, który wzmacnia biopole energetyczne człowieka. Zawartość cennych składników odżywczych działa lepiej niż niejeden energydrik! Krzem jest bezcennym pierwiastkiem dla człowieka, który jest niestety słabo przyswajalny. Najlepsza jego forma to świeże rośliny. Podczas sezonu warto więc korzystać z możliwości zbierania pokrzywy, aby uzupełnić organizm w ten cenny pierwiastek. Gdy w naszym organizmie jest zbyt mało krzemu (badania wykazują, że Polacy cierpią na jego znaczny niedobór), stwarzamy w organizmie idealne warunki dla powstawania nowotworów, narażamy się na zawał serca, a nawet udar. Dlatego osoba dbająca o zdrowie powinna w czasie sezonu jak najczęściej jadać potrawy z pokrzywą, pić sok z pokrzywy lub napar ze świeżych pokrzyw.
- Wspomaga leczenie alergii!
Jedno z amerykańskich pism naukowych opublikowało informację, że badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, że pokrzywa działa przeciwalergicznie i zdecydowanie łagodzi objawy kataru siennego. Dzieje się tak prawdopodobnie za sprawą flawonoidów, które działają przeciwhistaminowo. Prawdopodobnie duży wpływ ma na to również działanie immunomodulujące pokrzywy.
- Wzmacnia kości, ułatwia ich zrastanie i zapobiega osteoporozie!
Pokrzywa zawiera mnóstwo dobrze przyswajalnego przez ludzki organizm wapnia oraz krzemu. Ta mieszanka czyni pokrzywę remedium na wszelkie problemy z kośćmi, sprawia, że stają się mocniejsze, szybciej się zrastają, a chrząstki stawowe ulegają odnowieniu.
- Przedłuża młodość!
Pokrzywa zawiera mnóstwo antyoksydantów, które unieszkodliwiają wolne rodniki odpowiedzialne za degenerację organizmu (starzenie) oraz mnóstwo chorób, w tym choroby serca i układu krążenia, choroby Parkinson i Alzheimera, choroby oczu, nowotwory, cukrzycę itd. Do tych bezcennych antyoksydantów zaliczana jest witamina C, E, kwas foliowy czy karoten, w które bogata jest pokrzywa.
- Likwiduje obrzęki, usuwa nadmiar wody z organizmu!
Nogi, twarz, powieki, a czasem całe ciało puchną, ponieważ organizm gromadzi i zatrzymuje wodę. Pokrzywa skutecznie pomaga usunąć te złogi, ponieważ działa lekko moczopędnie i usprawnia pracę nerek.
- Wspomaga odchudzanie!
Pokrzywa zawiera sekretynę – co aktywizuje pracę trzustki oraz wpływa na produkcję żółci przez wątrobę. Ułatwia i reguluje trawienie, przez co jest wsparciem dla osób, które pragną zgubić zbędne kilogramy.
Życzę Wam dużo zdrowia!!! 🙂
Agnieszka
witam 🙂 pokrzywa uratowała wielu ludzi których wywieźli na daleką Syberię… Też sięgam po sok z pokrzywy na początku wiosny by oczyścić organizm. Pamiętam jak moja babcia zbierała młodą pokrzywe i robiła napary, byłam mała dużo nie rozumiałam. Słyszałam o miodzie z dodatkiem pokrzywy A teraz Ty zachwalasz więc to musi być prawda że taki zdrowy 🙂 ja jestem zwolennikiem mięty pijam cały rok , A pokrzywa wiosną. Pozdrawiam wiosennie i dziękuję. asia
Witam 🙂 jak długo można taki miodek przechowywać?
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Juz w Polsce pojawila sie pokrzywa? Ale szybciutko, w Dani wiosna troche sie ociaga:) uwielbiam pokrzywe i na pewno sprøbuje zrobic z miodem. Pani Agnieszko czy temat pms møglby sie pojawic na blogu? Wiele kobiet nie wie, ze to nie jest normalne miec pms. Czy wie pani o metodach ktøre zmniejszaja te nieprzyjemne pare dni przed miesiaczka? Pozdrawiam cieplo
Pani Agnieszko, może to głupie pytanie, ale zrobiłam dziś sok (pięknie puściła, wyszło sporo)bo ten sok lekko parzy w język, tak naprawdę minimalnie. Wnioskuję, że za mało przelałam wrzątkiem, ale pytanie mam takie: czy mimo to można pić? Mi to lekkie mrowienie w ogóle nie przeszkadza, ale czy to może zaszkodzić?
Jeśli nie przeszkadza, to w ogóle nie ma problemu – to absolutnie nie jest szkodliwe!
Agnieszko, czy mogę podawać pokrzywę 8 miesięcznemu dziecku np. jako dodatek do koktajli lub w formie soku?
Nie wiem, myślę, że tak. Ja małej Helence dawałam napar z pokrzywy. Piła go z upodobaniem, nawet bez dodatku miodu, bez posłodzenia.
Każdą nową rzecz podajemy dziecku na początku w małej ilości – aby zobaczyć, jak zareaguje organizm 🙂
Nie jadłem takiego miodu ale chętnie bym spróbował. Jest to interesująca alternatywa. Pewnie i zdrowa i apetyczna i dietetyczna. Nic tylko robić według powyższego przepisu. Pozdrowienia.??
Witam, czy można młode listki pokrzywy zamrozic, żeby dłuższy czas mieć ją pod dostatkiem?? Wcześniej suszyłam, ale juz do koktajlu nie dam suszonej. Pozdrawiam. Świetny pomysł na miód.
Można zamrozić listki, ale można również wycisnąć z młodej pokrzywy sok i
wlać do pojemniczków takich jak kostki do lodu i wtedy te porcje dodawać do koktajli 🙂
Witam Pani Agnieszko !
Mam pytanie techniczne, jakiego Pani użyła blendera kielichowego czy ręcznego, bo nie wiem czy ten kielichowy sobie poradzi z konsystencją miodu, a ręczny z kolei, czy zmielić dobrze listki?
Pozdrawiam gorąco !
Słusznie. Miksery są różne i efekty są odmienne.
Ja używam miksera stacjonarnego, z dzieżą – jest porządny, uwielbiam go, radzi sobie świetnie ze wszystkim.
Ręczny raczej nie, chyba, że z pojemnikiem – teraz sprzedawane są ręczne blendery w komplecie z pojemnikami, do których wkłada się produkty.
I taki jak najbardziej się nadaje. Chociaż przypuszczam, że listki będą grubiej posiekane niż te u mnie, widoczne za zdjęciu.
A jaki jest problem z kielichowym? Wydaje mi się, że nie powinno być żadnego problemu, ani z miodem, ani z listkami. Moim zdaniem powinien być jak najbardziej ok. 🙂
Ręczny belnder zapewne również wszystko ładnie posieka i zmiksuje, tylko będzie z tym trochę więcej zabawy 🙂
Byłem zachwycony że wszedłem na ten wpis w sieci. Wielu autorom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę na ten temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Chyba powinienem wyrazić uznanie za Twoje działania . Niewątpliwie będę polecał to miejsce i często wpadał zeby zobaczyć nowe posty.
Pani Agnieszko, mam pytanie? Czy pokrzywa może być stosowane przez kobiety w ciazy?
Tak.
Moja babcia i prababcia bardzo dużo używały pokrzywy. Pamiętam z dzieciństwa jako anemiczka i uczuleniowiec jak babcia naturalnymi sposobami mnie wzmacniała. No i te płukanki pokrzywowe na włosy… Ale przyznam że miodu nie próbowałam, a może tylko nie pamiętam. Z pewnością spróbuję. Dziękuję i pozdrawiam
🙂
Po porannym spacerze z moim Psem (kochanym zresztą )- pokrzywy się suszą. Zawsze zbierałam w maju ,a tutaj,prosze drobne ,zielone ,pachnace zdrowiem 🙂 Dizękuje i pozdrawiam Pani Agnieszko
I dla uśmiechu 🙂
Pokrzywa
Bezwonna jest, no, a przy tym
Zjeść można ją z apetytem.
I każdy osioł to powie:
„Pokrzywa taka – to zdrowie!”
(Jan Brzechwa, Osioł i róża)
„nie zbiroj popod ściane
tam pokrzywki som ojscane”(W.Czubernatowa )
Dzień dobry,mam pytanie odnośnie miodu,ma być płynny czy lekko scukrzony tez może być?
Pani Agnieszko kochana!!!! Czytam Pani książki, czytam blog, byłam na spotkaniu z Panią w Gdańsku! A teraz przeczytalam o pokrzywie. Tak się cieszę bo mam zwyrodnienie stawów rąk. Chyba nie dam rady znieść biczowania. Czy takie samo dzialanie ma picie wyciągu? I czy można przedawkować pokrywę?
Tak się cieszę, że może coś mi pomoże w sposób naturalny bo nie mogę przyjmować leków. BARDZO PANI DZIĘKUJĘ
🙂
Pani Agnieszko, czy nie ma przeciwwskazań, żeby pić pokrzywę w ciąży? Pozdrawiam 🙂
Wręcz przeciwnie – należy 🙂
Herbatki z pokrzywy popijałam. Ale taki między pokrzywą to rewelacja. A czy pokrzywę można zwyczajnie pokroić nożem i wmieszać w miód? Mam awersję do tych mechanicznych rzeczy..
Pani Agnieszko.
Tak się zastanawiam od momentu tego Pani wpisu ( bo zależy mi na jak najdłuższym czasie przechowania pokrzywy, prócz suszenia ) czy można by było postąpić z nią podobnie jak np: z kwiatami czarnego bzu robiąc syrop, tzn: pokrzywy trochę skroić , zalać gorącym syropem i pozostawić w sloju na 2-3 dni. Potem dobrze odcedzić, dodać soku z cytryny i za pomocą suchej pasteryzacji zapasteryzować. Co Pani o tym sadzi?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Na pewno można spróbować 🙂
Pani Agnieszko. A jak się ma pokrzywa do kobiet w ciazy? Jest polecana czy wręcz przeciwnie?
Dla kobiet w ciąży pokrzywa jest niezbędna! 🙂
Pani Agnieszko, a w ciąży jaką ilość najlepiej dawkować?
Podpisuję się pod tym, że pokrzywa ma wiele cennych właściwości 🙂 Świetnie sprawdza się w profilaktyce i leczeniu anemii! A pomysł na miód jak dla mnie BOMBA! <3
Zbawienna moc pokrzywy i miodu jest mi doskonale znana. Jednak jak ze smakiem, ktos próbował? Dobre? Ja staram sie próbować zdrowych rzeczy ale tylko gdy są smaczne:)
Pani Agnieszko. Ten miód z pokrzywy to dawać cały rok, czy w jakimś konkretnym okresie? Bardzo serdecznie pozdrawiam ?
Pokrzywę przywiozłam sobie z lasu i posadziłam za domem-jutro kupuję miód i robię miodek .Bardzo dziękuję Pani Agnieszko- jeszcze z pokrzywy nie robiłam , w ubiegłym roku miałam miód z mniszka.Pozdrawiam Teresa
Witam, Pani Agnieszko , jak długo mogę przechowywać taki miód ?
Hej 🙂 Czy miodek z pokrzywa jest bezpieczny dla kobiet w ciazy?
Tak.
Witam, czy taki miód można zrobić tylko z pokrzywy wiosennej, żeby miał zdrowotne właściwości?
Pokrzywa jest cenna przez cały sezon. Teram może być twardsza i mieć bardziej intensywny smak, ale z pewnością zawiera mnóstwo cenny składników ! 🙂
Dziękuję 🙂
Pani Agnieszko,
czy w taki sam sposób można przygotować miód z natką pietruszki?
Myślę, że tak – to świetny pomysł! 🙂
Pokrzywa działa! Sok z majowej pokrzywy, wyciągnął mi roczną córkę z anemii i to po 2 tygodniach stosowania! A wcześniej nic nie pomagało. Teraz co rok cała rodzina pije sok z pokrzywy majowej, a teraz za radą pani Agnieszki zamrozilam sok w kostkach lodu i pijemy jesienią, mam też suszoną pokrzywę stosujemy przez zimę, naprawdę szczerze polecam!
Bardzo się cieszę! Dziękujemy za wiadomość! Życzę dużo zdrowia!!! 🙂
Witam, ile czasu można przechowywać taki miodek?
Witam,
Poproszę o informację jak długo taki miodek można przechowywać?