Czy znasz czosnek niedźwiedzi? Jeśli nie to koniecznie odkryj tę niesamowitą roślinę leczniczą i przyprawową. Właśnie się pojawiła! Wczoraj zrobiłam moje pierwsze w tym roku zbiory. ☺ Dzięki niej możemy naturalnie i bezpiecznie oczyszczać i wzmacniać nasze organizmy.

Skąd pochodzi nazwa czosnek niedźwiedzi?

Już dawno temu ludzie zauważyli, że pierwszymi roślinami, jakie po przebudzeniu z zimowego snu zjada niedźwiedź są właśnie niewielkie, zielone liście, które do złudzenia przypominają liście konwalii. Wydzielają jednak intensywny zapach czosnku! Ludzie doszli do wniosku, że skoro roślina ta oczyszcza i wzmacnia tak wielkie i silne zwierzęta jak niedźwiedzie, to z pewnością przyniesie wiele korzyści również ludziom. I nie mylili się. Ludzie od wieków traktowali czosnek niedźwiedzi jako uniwersalny lek – już w średniowieczu w Europie był rośliną uprawną. Dzisiaj jest to już naukowo zbadane i udowodnione, że substancje zawarte w czosnku niedźwiedzim posiadają liczne, fenomenalne korzyści zdrowotne – podobne do klasycznego czosnku plus kilka jeszcze zupełnie unikalnych i bezcennych związków.

Skąd wziął się czosnek niedźwiedzi w moim życiu?

Ta przygoda zaczęła się na… Kostaryce. Podczas przeprawy rzeką przez dżunglę, nasz przewodnik podpłynął do ogromnego drzewa, które rosło tuż przy brzegu. Zerwał z niego liść, potarł go i podał nam do powąchania. Byłam bardzo zaskoczona, ponieważ posiadał bardzo intensywny zapach czosnku. „Drzewo czosnkowe”, cóż za niezwykłe zjawisko – byłam zaskoczona przewrotnością natury! ☺ Wkrótce przekonałam się, że na Polskiej ziemi rośnie równie ciekawa roślina – spotkałam ją w lesie. Cała polana pokryta była liśćmi podobnym do konwalii, o intensywnym zapachu czosnku. Czosnek niedźwiedzi uwielbia leśne polany i doskonale czuje się w naszych Sudetach, Bieszczadach, Puszczy Kampinoskiej czy Białowieskiej.  Należy jednak pamiętać, że dziko rosnący czosnek niedźwiedzi jest w naszym kraju pod ochroną. Na szczęście łatwo można hodować go w ogródku, a nawet na balkonie. Coraz częściej pęczki czosnku niedźwiedziego można kupić na bazarkach, a nawet w „warzywniakach”. Oczywiście takie rośliny również posiadają silne właściwości odżywcze i zdrowotne. Należy jednak pamiętać, że jadalne są tylko jego liście, zaś białe kwiatki posiadają trujące związki. Dziko rosnący pojawia się niemal na chwilę (właśnie teraz, do celów spożywczych i leczniczych nadaje się tylko w kwietniu i na początku maja) i przekwita dosyć szybko. Gdy zacznie kwitnąć staje się praktycznie bezwartościowy. Jednak gdy sami go hodujemy, możemy znacznie przedłużyć jego żywotność ścinając wszystkie liście kilka centymetrów nad ziemią, zanim rozpocznie kwitnienie. Gdy „odbije” znowu stanie się pełnowartościowy.

Dlaczego warto go jeść?

Ponieważ jest fenomenem natury. Liście czosnku niedźwiedziego zawierają silne  substancje, które oczyszczają nasz organizm i wzmacniaj odporność.

Czosnek niedźwiedzi posiada zdolność oczyszczanie naszych organizmów z toksyn, ponieważ zawarte w nim związki siarki wspomagają wątrobę w procesie oczyszczania, działając jak filtr odtruwający. Wiążą nikotynę i metale ciężkie w związki, które następnie wydalane są z organizmu. Kwas siarkowy unieszkodliwia wiele toksycznych związków i pomaga w ich wydalaniu.

Substancje zawarte w czosnku niedźwiedzim pomagają zwalczać wirusy, bakterie oraz drożdżaka Candida albicans, odpowiedzialnego za grzybicę. Są również bardzo skuteczną kuracją przeciw pasożytom układu pokarmowego: owsikom, glistom czy nawet tasiemcowi.

Czosnek niedźwiedzi posiadają też związki, które stymulują produkcję immunoglobulin – przeciwciał biorących udział we wszystkich procesach odpornościowych, przez co mobilizuje organizm do walki z chorobami.

Udowodniono też, że czosnek niedźwiedzi wzmacnia serce, zapobiega miażdżycy,  obniża podwyższone ciśnienie, a także dba o kondycję żył i tętnic – jednym słowem pozytywnie wpływają na układ sercowo -naczyniowy. Zmniejsza więc ryzyko powstania zawału serca, udaru czy choroby wieńcowej. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Pozytywny wpływ na układ krwionośny czosnek niedźwiedzi zawdzięcza przede wszystkim adenozynie – substancji, która zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, gdyż zmniejsza lepkość krwi i obniża ciśnienie poprzez rozszerzenie naczyń. Ponadto roślina ta zawiera sporo naturalnego, łatwo przyswajalnego żelaza, które jest nam tak potrzebne, zwłaszcza na przednówku.

Podczas przeziębień substancje zawarte w czosnku niedźwiedzim działają jak naturalny antybiotyk, a jednocześnie zwalczają wirusy.

Czosnek niedźwiedzi posiada również właściwości antynowotworowe, a zawdzięcza je przede wszystkim organicznym związkom siarki, które działają jak silny przeciwutleniacz. Badania naukowe wskazują na to, że czosnek niedźwiedzi jest najbogatszą w związki siarki rośliną w Europie i zawiera jej kilka razy więcej niż tradycyjny czosnek. Związki siarki chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, a jednocześnie pobudzają układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych. Z badań, które zostały opublikowane w „Journal of the American Cancer Society”, wynika, że: „związki te są wyjątkowo skuteczne nawet wobec glejaka (rodzaj raka mózgu) i mogą być używane jako nieinwazyjna forma leczenia nowotworów”.

Co ciekawe, siarka (której jest tak dużo w czosnku niedźwiedzim) jest podstawowym budulcem tkanki łącznej i kolagenu. Z nich zbudowane są stawy. Tak więc czosnek niedźwiedzi wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie chrząstek stawowych, ułatwia ich regenerację i sprawne funkcjonowanie. Jest więc idealny na reumatyzm i łagodzi dolegliwości narządów ruchu.

Siarka jest również podstawowym składnikiem keratyny, a więc białka skóry, włosów i paznokci, oraz kolagenu. Gdy w naszym organizmie brakuje związków siarki, skóra staje się szara i zmęczona, a  paznokcie i włosy słabe i łamliwe. Tak więc czosnek niedźwiedzi jest sprzymierzeńcem nie tylko naszego zdrowia, ale również urody. ☺ Dodatkowo wspomaga trawienie, przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, przez co usprawnia pracę jelit i zapobiega powstawaniu wzdęć.

Czosnek niedźwiedzi w kuchni.

Ponieważ jest nie tylko bardzo zdrowy, ale również bardzo smaczny i lżej strawny od klasycznego czosnku (nie powoduje nieprzyjemnego zapachu z ust), bardzo często dodaję go do wielu potraw, które przyrządzam w domu. Używam go do jajecznicy, posypuję nim kanapki, dodaje do sałatek, a także do zup i innych potraw gotowanych i pieczonych. Liście czosnku niedźwiedziego należy  dodawać pod koniec gotowania, aby nie traciły cennych właściwości. Podczas gotowania bulionu dodaje się go nieco wcześniej i gotuje bardzo powoli na niewielkim ogniu, by cenne substancje łagodnie przechodziły do wywaru. Badania naukowe wykazały, że krótko gotowany zachowuje wszystkie lecznicze właściwości.

Czosnek niedźwiedzi idealnie nadaje się jako dodatek do wszelkich potraw, do gotowania zup, ryb, do serów, warzyw i roślin strączkowych. Posiekany świeży czosnek niedźwiedzi jest doskonały do sałatek, kanapek czy serów. Najlepszym sposobem, aby go przechować na dłużej w wartościowej i pysznej postaci jest zrobienie z niego pesto.

czosnek niedźwiedzi zastosowanie

Pesto z czosnku niedźwiedziego, do wszystkiego!

  • świeże liście czosnku niedźwiedziego
  • oliwa z oliwek extra vergin
  • sól (najlepiej himalajska)

Umyte i osuszone liście wystarczy zmiksować z oliwą i odrobiną soli (ja robię to w mikserze). Po przełożeniu ich do wyparzonych, suchych słoiczków należy pesto ugnieść dokładnie łyżką i zalać taką ilością oliwy, by lekko pokrywała całe listki. W ten sposób będzie idealnie i naturalnie zakonserwowane. Pokryte warstewką tłuszczu i przechowywane w lodówce będzie pyszne, świeże i doskonałe nawet przez kilka miesięcy.

To niezwykłe, ale niedawno robiąc porządki w piwnicy odkryłam słoiczki takiego pesto z 2013 roku. Jakie było moje zdziwienie gdy po otwarciu okazało się, że przechowywane w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu jest idealne i smakuje zupełnie jak świeże! A przecież to surowe listki, bez konserwacji, bez pasteryzowania, bez gotowania, bez konserwantów. Jednym naturalnym konserwantem jest odrobina soli, tłuszczu i brak dostępu powietrza. Niesamowite!

Takie pesto jest absolutnie genialne do wszystkiego: do kasz (jaglanej i wszelkich innych rodzajów kasz), do ryżu, gotowanych i pieczonych ziemniaków i wszelkich warzyw, do zup, jajek, ryb, sałatek i makaronów. Można nim smarować również pieczywo – na razowym chlebie stanie się oczyszczającym i wzmacniającym pokarmem. To prawdziwe superfood! ☺

Oczywiście świeże liście czosnku niedźwiedziego możecie zastąpić suszonymi – można je kupić TUTAJ. Jako dodatek do zup, jajecznicy czy sałatek sprawdzą się znakomicie.

Życzę Wam smacznego i na zdrowie! ☺

Uwaga!

Liście czosnku niedźwiedziego są bardzo podobne do liści konwalii majowej, które są trujące! Czosnek niedźwiedzi posiada jednak bardzo wyjątkowy, charakterystyczny zapach.

Osoby, które cierpią z powodu wrzodów żołądka powinny jeść czosnek niedźwiedzi tylko w niewielkich ilościach, albo ugotowany.