Kochani, to już ostatni moment, aby nazbierać sobie majowej pokrzywy! Zróbcie sobie zapasy na cały rok, aby się wzmacniać w naturalny sposób. Pisałam o tym już kilka lat temu, ale warto przypomnieć sobie o cudzie tej niepozornej rośliny!
O tym jak uratowałam siebie.
Pamiętam z dzieciństwa, jak mój dziadek mielił młoda pokrzywę i wyciskał z niej sok. Ja, osoba urodzona w czasach lotów kosmicznych, rozwoju nauki i technologii uważałam takie praktyki za totalne „zabobony”. 🙂
W 2006 roku doskonale już zrozumiałam, że zdrowia nie odnajdę w kolejnej kuracji antybiotykowej, zdecydowałam się zrobić porządek ze swoim organizmem i życiem – wtedy przeprosiłam skromną pokrzywę. Pomogła mi oczyścić mój mocno zanieczyszczony i obciążony antybiotykami (które przyjmowałam regularnie od dzieciństwa) oraz stylem życia (trudno w to dzisiaj uwierzyć, ale kiedyś paliłam papierosy i piłam alkohol…) organizm. Od tego czasu zaprzyjaźniłam się z pokrzywą na dobre, a nawet ją pokochałam! 🙂
Jednak w sposób absolutnie wyjątkowy doceniłam ją, gdy byłam w mojej drugiej ciąży. Przez cały okres jej trwania miałam w zasadzie świetne wyniki – mój lekarz twierdził, że są tak dobre, jakbym w ogóle nie była w ciąży. Miałam już przecież bardzo dużą wiedzę na temat zdrowego stylu życia, więc z niej korzystałam. Jednak pod sam koniec trwania ciąży, w dziewiątym miesiącu okazało się, że spadł mi trochę poziom żelaza. To była dla mnie fatalna wiadomość, ponieważ chciałam urodzić moją Córeczkę w domu. Moja cudowna położna Ewa Janiuk ostrzegła mnie, że jeśli w ciągu dwóch tygodni moje wyniki nie będą idealne, to niestety nie będzie możliwy poród domowy. Jego warunkiem jest IDEALNE zdrowie matki i dziecka, a poziom żelaza nawet odrobinę nie może być obniżony. Właśnie tak restrykcyjne są przepisy dotyczące domowych porodów, a odpowiedzialność położnej jest ogromna.
Wszyscy doskonale wiemy, że syntetyczne żelazo oraz kwas foliowy są bardzo słabo przyswajalne przez ludzki organizm, a skutki uboczne to obciążenie wątroby oraz ogromne problemy z trawieniem, które w czasie ciąży i tak wymagają szczególnej dbałości i troski. Ewa poleciła mi przyjmowanie naturalnego preparatu z sokiem z pokrzywy (młoda pokrzywa wtedy jeszcze nie wyrosła). Dwa tygodnie później, z bijącym sercem odebrałam wyniki. Szok! Były idealne! Pokrzywa naprawdę zadziałała! To nie były „zabobony”, ale mój życiowy, naukowo dowiedziony fakt! Natura dała mi to, co najcenniejsze. 🙂
Jeszcze niedawno większość osób, nawet tych dbających o zdrowie, nie doceniała pokrzywy. Bardzo się cieszę, że to się zmieniło! Od kilku lat jestem jej dzielną ambasadorką, chociażby za sprawą moich książek czy wystąpień w telewizji w towarzystwie mojej ukochanej pokrzywy. To działa – teraz sok z pokrzywy można już kupić w sklepach, a pęczki świeżej pokrzywy w sklepach ze zdrową żywnością oraz na bazarkach. Kilka lat temu było to zupełnie nie do pomyślenia! Czysta, zdrowa pokrzywa stała się więc ogólnie i łatwo dostępna, nawet dla mieszkańców dużych miast – warto z tego korzystać! 🙂 Dlaczego?
Cudowna pokrzywa.
Już Hipokrates uważał pokrzywę za leczniczą królową wszelkich ziół, podobnie jak Hildegarda z Bingen. Starożytni Rzymianie leczyli nią reumatyzm i artretyzm, a Kopernik problemy z nerkami. Przed wiekami popiołem z pokrzywy posypywano rany po ugryzieniu przez wściekłego psa, a sproszkowane nasiona dodawano do potraw kobietom w ciąży, w celu ułatwienia porodu. Uważano również, że odwar z nasion pokrzywy leczy zatrucia grzybami. Pokrzywą leczono gruźlicę, żółtaczkę, astmę, cukrzycę czy kolkę nerkową. Pokrzywę również palono jak papierosy! To było remedium na ból zęba, uporczywy kaszel oraz astmę.
Z pozoru ta niepozorna roślina uważana jest za nieprzyjazną. Natrętnie wyrasta na łąkach, piaskach, nawet pośród kamieni. Musi mieć w sobie wielką moc, skoro radzi sobie nawet w najbardziej niesprzyjających warunkach. I tak właśnie jest. W naszym klimacie to jedna z najcenniejszych roślin leczniczych. Współcześni naukowcy dokładnie ją przebadali i są zdumieni bogactwem składników odżywczych oraz właściwościami leczniczymi nieporównywalnymi z innymi roślinami!
Co zawiera pokrzywa?
Kwas foliowy, żelazo, mnóstwo witaminy C, wapń, krzem – to tylko kilka z jej bezcennych składników, które wzmacniają, oczyszczają i regenerują ludzki organizm.
Duża ilości chlorofilu zawartego w liściach pokrzywy zapobiega niedokrwistości organizmu. Pokrzywa zawiera też w sobie sole mineralne oraz mikroelementy, takie jak: magnez, wapń, potas oraz doskonale przyswajalne żelazo (bezcenne!), szczególnie ważne w leczeniu osłabienia, apatii lub anemii. Wyciąg z liści pokrzywy i sporządzone z niej napary pomagają w pozbyciu się toksyn (zwłaszcza mocznika) z organizmu, a także ułatwiają trawienie i łagodzą dolegliwości związane ze stanem zapalnym przewodu pokarmowego. Ta na pozór zwykła roślina, jest również źródłem cennych witamin: A, B, C oraz K. Doskonale oczyszcza i wzmacnia nerki. A teraz bardziej szczegółowo o tym.
Co potrafi pokrzywa?
- Wzmacnia układ odpornościowy!
Naukowcy stwierdzili, że pokrzywa posiada właściwości immunologiczne oraz immunomodulujące – czyli zwiększa lub zmniejsza aktywność komórek odpornościowych organizmu, co może być bezcenne w przypadku wielu chorób o podłożu autoimmunologicznym, jak np. reumatoidalne zapalenie stawów. Udowodniono również, że pokrzywa pobudza proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów oraz grzybów. Wspomaga wytwarzanie w organizmie limfocytów typu T – komórek produkujących przeciwciała. Wiadomo również od dawna, że pokrzywa sprzyja tworzeniu naturalnej broni przeciw wirusom zwanej interferonami.
- Oczyszcza, leczy i chroni nerki!
Już słynny medyk Avicenny pisał o niezwykłym działaniu pokrzywy na nerki. Pokrzywa od wieków jest więc wykorzystywana do oczyszczania i leczenia nerek, min. kamicy nerkowej, skąpomoczu, czy też stanów zapalnych nerek, pęcherza moczowego oraz dróg moczowych. Pokrzywa jest zalecana osobom z nadciśnieniem tętniczym krwi, u których istnieje duże ryzyko uszkodzenia nerek – pokrzywa działa na nie ochronnie.
- Idealny lek na anemię!
Od zawsze podawano pokrzywę rekonwalescentom, osobom osłabionym, cierpiącym na anemię czy wyczerpanym. Teraz udowodniono już naukowo, że pokrzywa posiada bezcenne i niesamowite właściwości krwiotwórcze. Zawiera idealną i unikalną mieszankę składników: kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K – a więc składników biorących udział w tworzeniu czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dlatego z pewnością pokrzywa jest idealną rośliną, która wzmacnia organizmy naszych dzieci oraz wszystkich osób osłabionych, zestresowanych, przemęczonych, żyjących w pośpiechu, używających leków itd.
- Oczyszcza organizm po antybiotykoterapii!
Po kuracji antybiotykami organizm wymaga oczyszczenia i regeneracji. Idealnie czyni to pokrzywa, ponieważ pomaga w usuwaniu z organizmu metabolitów (pozostałych po lekach), oczyszcza wątrobę oraz nerki i przywraca równowagę biologiczną organizmu. Regeneruje również osłabiony organizm, ponieważ zawiera mnóstwo cennych składników, w tym wspomniane już żelazo oraz kwas foliowy.
- Oczyszcza organizm – również z chemii, z kwasu moczowego i wszelkich toksyn!
Kwas moczowy osadzając się w stawach powoduje stany zapalne oraz ostry ból i obrzęki. Pokrzywa wspiera usuwanie kwasu moczowego wraz z moczem. Pomaga pozbyć się mocznika czy jonów sodu. Oczyszcza również organizm osób, które długotrwale przyjmują leki czy też jedzą pożywienie zawierające chemiczne dodatki.
- Leczy reumatyzm i artretyzm!
Już w starożytnym Rzymie pokrzywą leczono reumatyzm, artretyzm, gościec i wszelkie bóle stawów. Współcześnie przeprowadzono na szeroką skalę badania obejmujące 10.000 pacjentów cierpiących na przewlekłe bóle reumatyczne. Każda z badanych osób otrzymywała codziennie porcję wyciągu z pokrzywy (wodno – alkoholowego), który odpowiadał 9,64g suszonej pokrzywy. Okazało się, że aż 95% badanych osób stwierdziło wyraźną poprawę stanu zdrowia i samopoczucia. Aby zlikwidować problemy ze stawami zaleca się również znaną od dawna metodę biczowania. Skuteczność tego leczenia również udowodniono naukowo. Osoby, które miały problemy ze stawami kciuka lub palców po tygodniu „biczowania” tych miejsc lub robienia okładów stwierdziły bardzo wyraźną poprawę oraz zwiększoną ruchomość stawów. W ten sposób działa kwas mrówkowy, histamina i inne substancje, które powodują, że pokrzywa parzy. Wywołują one na skórze silne przekrwienie, co daje poczucie gorąca i pieczenia. Działa to bardzo podobnie jak akupunktura, która pobudza receptory. Niesamowite są wyniki badań, które pokazują, że działanie pokrzywy w przypadku przewlekłego reumatoidalnego zapalenia stawów było tak silne, że u niektórych pacjentów wycofano niesteroidowe leki przeciwzapalne, ponieważ okazały się niepotrzebne. Jak wiemy sterydy mają liczne działania uboczne, a pokrzywa nie.
- Oczyszcza i wspomaga regenerację wątroby!
Francuscy eksperci dowodzą, że pokrzywa daje świetne efekty w przypadku uszkodzenia wątroby, np. wszelkimi substancjami chemicznymi. Leczy też zatrucia wątroby.
- Leczy stan zapalny jelita grubego!
Jak dowodzą amerykańscy naukowcy składniki zawarte w pokrzywie leczą stan zapalny jelita grubego.
- Dodaje energii i zapobiega nowotworom!
Pokrzywa zawiera mnóstwo krzemu, który wzmacnia biopole energetyczne człowieka. Zawartość cennych składników odżywczych działa lepiej niż niejeden energydrik! Krzem jest bezcennym pierwiastkiem dla człowieka, który jest niestety słabo przyswajalny. Najlepsza jego forma to świeże rośliny. Podczas sezonu warto więc korzystać z możliwości zbierania pokrzywy, aby uzupełnić organizm w ten cenny pierwiastek. Gdy w naszym organizmie jest zbyt mało krzemu (badania wykazują, że Polacy cierpią na jego znaczny niedobór), stwarzamy w organizmie idealne warunki dla powstawania nowotworów, narażamy się na zawał serca, a nawet udar. Dlatego osoba dbająca o zdrowie powinna w czasie sezonu jak najczęściej jadać potrawy z pokrzywą, pić sok z pokrzywy lub napar ze świeżych pokrzyw.
- Wspomaga leczenie alergii!
Jedno z amerykańskich pism naukowych opublikowało informację, że badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, że pokrzywa działa przeciwalergicznie i zdecydowanie łagodzi objawy kataru siennego. Dzieje się tak prawdopodobnie za sprawą flawonoidów, które działają przeciwhistaminowo. Prawdopodobnie duży wpływ ma na to również działanie immunomodulujące pokrzywy.
- Wzmacnia kości, ułatwia ich zrastanie i zapobiega osteoporozie!
Pokrzywa zawiera mnóstwo dobrze przyswajalnego przez ludzki organizm wapnia oraz krzemu. Ta mieszanka czyni pokrzywę remedium na wszelkie problemy z kośćmi, sprawia, że stają się mocniejsze, szybciej się zrastają, a chrząstki stawowe ulegają odnowieniu.
- Przedłuża młodość!
Pokrzywa zawiera mnóstwo antyoksydantów, które unieszkodliwiają wolne rodniki odpowiedzialne za degenerację organizmu (starzenie) oraz mnóstwo chorób, w tym choroby serca i układu krążenia, choroby Parkinson i Alzheimera, choroby oczu, nowotwory, cukrzycę itd. Do tych bezcennych antyoksydantów zaliczana jest witamina C, E, kwas foliowy czy karoten, w które bogata jest pokrzywa.
- Likwiduje obrzęki, usuwa nadmiar wody z organizmu!
Nogi, twarz, powieki, a czasem całe ciało puchną, ponieważ organizm gromadzi i zatrzymuje wodę. Pokrzywa skutecznie pomaga usunąć te złogi, ponieważ działa lekko moczopędnie i usprawnia pracę nerek.
- Wspomaga odchudzanie!
Pokrzywa zawiera sekretynę – co aktywizuje pracę trzustki oraz wpływa na produkcję żółci przez wątrobę. Ułatwia i reguluje trawienie, przez co jest wsparciem dla osób, które pragną zgubić zbędne kilogramy.

Pokrzywa w kuchni
W mojej kuchni pokrzywa ma bardzo szerokie zastosowanie. Uzbrojona w ogrodowe rękawice i nożyczki zbieram ją wczesną wiosną (zwykle w maju), a potem suszę. Napar z suszonych liści pokrzywy pije regularnie cała nasza rodzina, włącznie z małą Helenką, aż do chwili, gdy wczesną wiosną pojawią się nowe rośliny. Oczywiście tak jak w przypadku wszystkich innych ziół, jeśli pije się je regularnie, niezbędne jest robienie kilkutygodniowych przerw.
Natomiast przez cały sezon wiosenno – letni z pokrzywy gotuję pyszną zupę z pokrzywy (przepis podałam w mojej książce pt. „Smak miłości”), dodaję do jajecznicy oraz do sałatek. Świeże gałązki dodaję również do gotowania zup (obowiązkowo do rosołu i do bulionów), do zupy szczawiowej itd. Wspaniały jest również „szpinak z pokrzywy” – a więc młoda pokrzywa przyrządzona podobnie jak szpinak – uduszona na oliwie z oliwek, z dodatkiem dużej ilości czosnki i soku z cytryny.
Do celów kulinarnych zbieramy pokrzywy niezbyt wyrośnięte, najlepiej takie, które mają wysokość od 15 do 25 centymetrów. Najlepiej tylko trzy górne piętra. Liście i ziele pokrzywy można zbierać dwa, a nawet trzy razy w sezonie – z odrastających roślin (po skoszeniu), a z nowych pędów nawet jeszcze jesienią. Warto jednak pamiętać, że do celów leczniczych najcenniejsza jest pokrzywa kwietniowa, majowa i ewentualnie ta z początku czerwca, jednak do celów kulinarnych późniejsza, odrastająca po skoszeniu pokrzywa również jest bardzo cenna! Ważne jest, żeby pokrzywa nie zaczęła kwitnąć, ponieważ wówczas wszystko co najcenniejsze oddaje kwiatom oraz powstającym w nich nasionom.
Liście pokrzywy sparzone gorącą wodą przestają parzyć, dzięki czemu swobodnie możesz je kroić i dodawać do sałatek, jajecznicy i innych potraw. Z odrobiną czosnku lub czosnkowej oliwy są naprawdę bardzo smaczne. Starsze liście pokrzywy stają się twarde, suche i włókniste, zwłaszcza te, które rosną w miejscach mocno nasłonecznionych. Lepiej zbierać ją w miejscach lekko chociaż zacienionych – ta będzie bardziej delikatna i soczysta.
Oprócz działań odżywczych i leczniczych pokrzywa ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Genialna na włosy, zwłaszcza te z tendencją do przetłuszczania. Wzmacnia je i zapobiega ich wypadaniu. Sok lub intensywny wywar można wcierać u nasady włosów, a rozcieńczony wodą stosować jako płukankę.
Moja rada:
Najcenniejsza jest młoda pokrzywa, zebrana przed początkiem okresu jej kwitnięcia – w kwietniu, maju i ewentualnie do połowy czerwca. Zależy to od części kraju, położenia geograficznego oraz pogody w danym roku. Zbieram ją w gumowych rękawicach i w nich wyciskam z niej sok lub kroję na zupę.
Jak zrobić sok z pokrzywy?
Gdy chcę przygotować sok, to zawsze zbieram większą ilość pokrzywy, ponieważ nie jest zbyt soczysta. Nie każda sokowirówka jest w stanie z nią sobie poradzić. Lepiej sprawdzają się sokowniki. Jeśli takiego nie posiadasz, to proponuję metodę klasyczną, jaką stosował mój dziadek:
Zebraną pokrzywę należy zalać gorącą wodą (nie wrzątkiem), aby stała się bardziej soczysta i aby oczyścić ją z wszelkich zanieczyszczeń. Następnie można zmielić ją w maszynce do mielenia i wycisnąć z niej sok używając gazy. Jeśli pokrzywa jest wyjątkowo sucha i nadal nie udaje się wycisnąć soku, wtedy zmieloną pokrzywę należy zalać niewielką ilością zimnej wody, wymieszać i wtedy wycisnąć z niej sok. Bez obaw, będzie bardzo wartościowy!
Dla wzmocnienia organizmu i poprawy wyników krwi wystarczy pić zaledwie 1-2 łyżki soku dziennie, np. przez ok. 2 tygodnie. Zaleca się, aby nie przekraczać 3 łyżek soku dziennie.
Moim zdaniem taki sok nie jest niesmaczny, ale niektóre osoby za nim nie przepadają. Oczywiście można dodać go do soków i wszelkich np. zielonych koktajli!
Sok z pokrzywy można przechowywać w lodówce przez ok. 4 dni. Większą ilość soku można tez zamrozić, np. w formie kostek lodu. Wtedy dodane do napojów czy koktajli są wspaniałym, pysznym, orzeźwiającym i naturalnym wzmocnieniem. Cóż, warto spróbować tej najcenniejszej, a jednocześnie najtańszej metody oczyszczenia i wzmocnienia organizmu. Spróbujcie, a z pewnością docenicie jej cudowne działanie!
Suszenie pokrzywy:
Zbieramy tylko trzy górne piętra młodej pokrzywy, przed okresem jej kwitnięcia. Nie radzę zbierania jej do reklamówki (aby rośliny się nie zaparzyły), ale przewiewnego koszyka. Zebrane pokrzywy należy umyć i osuszyć – ja opłukane pokrzywy wkładam do koszyka, wieszam go na zewnątrz i od czasu do czasu koszykiem potrząsam, aby była wentylacja, a woda swobodnie skapywała. Suchą pokrzywę można rozłożyć na specjalnych sitach, suchej fizelinie lub np. gazetach (ja nie przepadam za zapachem farby drukarskiej i uważam, że nie jest zdrowa…), w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu. Ziół nigdy nie suszymy na słońcu, ponieważ tracą swoje wartości odżywcze. Jeśli pokrzywę zebraliśmy w porze deszczowej i nie ma szansy na poprawę pogody, to zioła można ususzyć w piekarniku przy niezbyt wysokiej temperaturze i otwartych drzwiczkach. Dobrze ususzona pokrzywa powinna mieś śliczny, zielony kolor. Jeśli jest żółtawa lub brunatna to znaczy, że była suszona w zbyt wysokiej temperaturze lub na słońcu i straciła swoją wartość odżywczą i leczniczą.
Aby otrzymać 1 kg suszu należy zebrać ok 4kg – 4,5kg świeżej pokrzywy. Ususzoną pokrzywę należy przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, w papierowych torebkach, woreczkach z naturalnych tkanin lub suchych i szczelnie zamykanych pojemnikach.
UWAGA! Pokrzywę należy zbierać tylko w miejscach czystych ekologicznie, z daleka od dróg i zanieczyszczeń!
Kto powinien uważać na pokrzywę?
- Pokrzywa jest rewelacyjna do osób, które cierpią na cukrzycę. Niemniej jednak osoby, które przyjmują leki na cukrzycę nie powinny używać pokrzywy, ponieważ pokrzywa nasila ich działanie.
- Przy łagodnie podwyższonym poziomie cukru we krwi, zanim zacznie się stosować leczenie farmakologiczne warto jest zacząć od stosowania pokrzywy lub ziołowych mieszanek z pokrzywą i zobaczyć, jak reaguje na to organizm (robić badania i sprawdzać wyniki).
- Kuracja pokrzywą NIE powinna być stosowana przed zabiegiem chirurgicznym i przez tydzień po nim (ze względu na możliwość intensywnego krwawienia).
- Zaleca się również, aby nie stosować pokrzywy jednocześnie z lekami przeciwzakrzepowymi.
- Również w przypadku obrzęków serca, spowodowanych ostra niewydolnością nerek.
- Niektórzy lekarze odradzają stosowania pokrzywy przez kobiety, u których stwierdzono cysty na jajnikach.
Życzę dużo zdrowa, mnóstwo radości podczas zbierani pokrzywy i ciepło pozdrawiam! 🙂
Więcej zdrowych lekki i prostych przepisów na cztery pory roku znajdziesz w mojej książce pt. „DOM pełen miłości”.
Moje książki „Smak zdrowia”, „Smak szczęścia”, „Smak życia” i „Smak miłości” w 2019 roku zostały docenione specjalną nagrodą „Herbapol Esencja Natury” w kategorii „Natura i smak”.
Więcej informacji na temat technik uważności, spokoju i mocy znajdziesz w moich książkach, na przykład „Twoja wewnętrzna moc – jak żyć dobrze w niespokojnych czasach”, „Dobrostan”, „Miłość. Ścieżki do wolności”, „Pełnia życia” czy „Słowa mocy”.
Dostępne są również AUDIOBOOKI moich książek oraz wyjątkowe karty afirmacyjne „Dobrostan”.
Zapraszam na moje cykliczne webinary „Moc świadomości”, które zostały docenione specjalną złotą nagrodą myVOD.
Moja najnowsza książka „Ścieżki duszy. Astrologia dla zrozumienia siebie i swoich bliskich” jest już dostępna w przedsprzedaży! ?
Przepis na pyszną wzmacniającą zupę z pokrzywy znajdziesz tutaj.
Witam Pani Agnieszko 🙂
Również uważam sok z pokrzywy za cudowne remedium.
Odżywia i odkwasza organizm, pijąc go regularnie nie będziemy mieli napadów apetytu na słodycze!!!
Moja mama dzięki naparom duuuużo łagodniej przechodziła menopauzę.
Pijmy sok z pokrzywy:-)
Pozdrawiam, ciekawy blog, będę tu częstym gościem:-)
Jak to dobrze słyszeć, że w tej miłości nie jestem jedyna! ☺ Dziękuję za inspirację dla innych czytelniczek! ☺
Pozdrawiam serdecznie ☺
Ja również uwielbiam pokrzywę i mam jedno opuszczone miejsce, gdzie rośnie młodziutka, piękna pokrzywa lecz blisko niej jest budynek z dachem z eternitu i boję się ją zbierać, że może pochłaniac azbest? Co Pani Agnieszko o tym myśli? Zbierałaby Pani taką? Dodam też, że jest tam często koszona i odrasta, po dobrym tyg jest nowa, młoda. Pozdrawiam
Witam, ja też piję pokrzywową herbatkę,jest pyszna i włosy rosną ładniejsze
Właśnie, same zalety i żadnych skutków ubocznych! ☺
Serdeczności ☺
Witam, czy byłaby możliwość zamówienia książki „Smak Miłości” bezpośrednio od Pani razem z autografem dla mojej mamy?
Zbliża się Dzień Mamy, a moja bardzo Panią ceni( ja zresztą też) i byłby to dla niej wspaniały prezent – już sama nazwa książki naprawdę jest wyjątkowa i jak Pani pisała książka powstała z miłości a ja chciałabym swojej mamie też odrobinę miłości przekazać.
dziękuję serdecznie,
Paulina
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie przechowywania – skąd wiadomo, że sok przestał być zdatny do użytku? W innym źródle przeczytałam, że można przechowywać go do tygodnia, Pani wspomina o 4 dniach. Mój sok ma obecnie trzy dni, ale dziś miałam wrażenie, ze jest „ostry”, jakby piekący. Czy to oznacza, że trzeba go pożegnać? I czy w momencie, gdy przestaje być zdatny do picia, jest już tez niezdatny do stosowania na włosy?
Tak, to oznacza, że trzeba go wylać.
Dzien dobry 🙂
bardzo lubię herbatę z pokrzywy, jednak jestem mama karmiąca 2miesiecznego malucha i nie wiem czy pokrzywa jest dla mnie wskazana. Na opakowaniu jest napisane, że nie, ale na herbatce z kopru też jest taka uwaga. W Internecie znalazlam wiele rozbieżnych opinii. Co Pani na ten temat sądzi?
pozdrawiam serdecznie 🙂
Moim zdaniem pokrzywa jest jak najbardziej wskazana dla karmiących mam. W Niemczech napar z pokrzywy jest wręcz zalecany dla kobiet w ciąży i karmiących mam. Uczy się tego kobiety już na początku ciąży. Mam nadzieję, że do nas na nowo również dotrze ta stara mądrość i wiedza. Pozdrawiam ciepło Panią i Maleństwo! Życzę dużo zdrowia! ☺
Cudowna informacja, bo ja też jestem mamą dwumiesięcznego maluszka i miałam ten sam dylemat 🙂 Jutro pędzę zbierać 🙂 Dziękuję.
Pani Agnieszko, w jaki sposób suszy Pani pokrzywę? Czy zioła powinny schnąć na słońcu czy raczej w cieniu? Mam w swoim ogródku wiele ziół, których wstyd przyznać do tej pory nie wykorzystałam, tak, jakbym mogła. Tymianek, mięta, nawet melisa i szałwia po łagodniejszej zimie pięknie rosną. W tym roku chciałabym je wysuszyć, by cieszyć się ich aromatem zimą.
Pozdrawiam!
Pani Sylwio, kwiaty ziół zbieramy gdy jest sucho i słonecznie, ale pokrzywę radzę przed suszeniem umyć, osuszyć (np. w koszyku zawieszonym na balkonie czy na trasie), a następnie suche rozłożyć na płasko (np. na papierze), w zacienionym, suchym i przewiewnym miejscu. Nigdy nie na słońcu. Od czasu do czasu warto je przemieszać, aby podczas suszenia nie pokryły się pleśnią – chociaż przyznam szczerze mi się to nigdy nie zdarzyło. Zioła można też suszyć powiązane w niewielkie pęczki i podwieszone „pod strzechą“, w suchym i przewiewnym miejscu. Świetnie wyglądają i pachną. Tworzą klimat domu ☺ Życzę powodzenia i pozdrawiam ciepło! ☺
Pani Sylwia i Agnieszko, ja suszę zioła w tetrowej pieluszce, te obecne są kiepskiej jakości, więc są barzo przewiewne. Spinam brzegi spinaczami i kłade na ławce. Nie straszny im wiatr, kurz i słońce. Wydaje mi się, że ta metoda jest bardzo fajnym rozwiązaniem. Pieluszka kosztuje 2 zł i służy na długo, więc jest to rozwiązanie ekonomiczne i ekologiczne:-) Polecam!
Pani Agnieszko, czy jest na Pani blogu jakis wpis odnosnie łuszczycy? Internet podaje rozne metody lagodzenia skutkow, ale bardzo malo co jest przyczyna tej dolegliwosci?choroby? Bylabym wdzieczna za jakies namiary do poznania źródła. Dziekuje i zycze milego dnia 🙂
Super! Dziękuję za odpowiedź!!
Pozdrawiam.
Pani Agnieszko, chcialam zapytac jak dlugo robic kurację.ze Skrzypu i pokrzywy.i ile przerwy?mozna je mieszac, czy raczej Pic osobno? Dziekuje z góry i pozdrawiam.
Można łączyć pokrzywę i skrzyp polny. Ja właśnie teraz tak robię 🙂 Uważa się, że po trzech miesiącach należy zrobić przerwę 🙂
POKrzywe nie stosujemy dluzej niz 3 tygodnie.
Witam
Czy można pić herbatę z pokrzywy przy spadku płytek krwi na poziomie 110 tys. (na razie nieznana przyczyna, morfologia była wykonywana miesiąc temu)?
Czy picie pokrzywy może wywoływać zwiększoną podatność na pojawianie się wyprysków na twarzy?
Oczywiście, że można, nie ma żadnych przeciwskazań. Ja bym nawet zalecała picie soku z pokrzywy, naparów z pokrzywy, jedzenie listków w sałatkach. Wzbogacenie jadłospisu o natkę pietruszki (w dużych ilościach) oraz o suszone morele (bez siarki). Tu nie ma mowy o przedawkowaniu – to są produkty naturalne, jeśli czegoś będzie za dużo to organizm się pozbędzie. Moim zdaniem wzbogacenie diety o te pokarmy bardzo pomoże! Tak, podczas picia pokrzywy u niektórych osób pojawiają się wypryski – kiedy organizm się oczyszcza. Pozdrawiam 🙂
Też piję pokrzywę, jest świetna 🙂
Zazwyczaj robię kurację np. 3 miesięczną, a potem przerwę, bo podobno tak powinno się robić 🙂
Jest rewelacyjna na włosy!
Jedynym skutkiem ubocznym jest częste opóźnienie miesiączki, tak podobno działa 🙂
Ja nasz szczęście nigdy nie miałam takich problemów i nigdy nie słyszałam o takim związku. A może to opóźnienie ma inną przyczynę?
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Pani Agnieszko , czy można pić napar z pokrzywy dodając do niej cytrynę i pomarańczę i dosłodzić miodem czy poprostu pić sam napar z pokrzywy?
Oczywiście, że można, nie ma żadnych przeciwskazań. Jak kto lubi! 🙂
Czy pokrzywa zachowuje swoje wartości przygotowywana w THERMOMIXIE.
Tak 🙂
Pani Agnieszko, właśnie zrobiłam sok z pokrzywy w sokowirówce i wyszedł gorzki. Czy to normalne? Czy można go jakoś, np 1 łyżkę do herbaty albo mieszać z wodą i miodem? Pozdrawiam i dołączam się do fanów tego bloga 🙂
Sok z pokrzywy ma specyficzny smak i nie każdy go lubi. Można go doprawić po swojemu, nie ma najmniejszego problemu. Można go dodawać do soków i koktajli. Na zdrowie i smacznego! 🙂
Bardzo czekałam na wiadomości o pokrzywie.
DZIEKUJE.
Cieszę się 🙂
Witam, mam pytanie, pani Agnieszko jak przygotować pokrzywę do wyciśnięcia w sokowniku ? Pozdrawiam
Należy zalać ją gorącą wodą, lekko osuszyć na sicie i do sokownika. To wszystko 🙂
Witam. Chciałabym zapytać czy zioła( w tym pokrzywę mogę suszyć w suszarce do warzyw i owoców? 😉
Można, pod warunkiem, że temperatura nie jest zbyt wysoka (czy suszarka ma różne stopnie suszenia? temperatury?). Pokrzywy oraz ziół nie można suszyć w zbyt wysokiej temperaturze – to jest warunek. Można zrobić eksperyment owej suszarki – po wysuszeniu listki pokrzywy powinny być zielone.
Powodzenia! 🙂
Dzień dobry pani Agnieszko,
cisną mi się na usta słowa: kocham panią za to, co pani robi !!!!
Od pewnego czasu jestem zainteresowana zdrowym stylem życia i staram się dużo czytać na ten temat, ale pani doświadczenia i kompetencje kulinarne są dla mnie bardzo cenne.
Pozdrawiam.
Bardzo dziękuję! 🙂 To mi daje motywację do dalszego działania.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Nie mam sokownika wiec blenduję pokrzywę z niewielka ilością wody i miodu.Rano wypijam kieliszek na czczo.
Pije taki „sok” już miesiąc a w poniedziałek ide zrobic badania krwi.
Super! Po takiej kuracji MUSZĄ być efekty! Ciepło pozdrawiam! 🙂
Ratuję się pokrzywą, gdy zaczynam nadmiernie gromadzić wodę przed okresem – działa idealnie 🙂
http://www.pretty-perfection.pl/
To prawda. Pozdrawiam 🙂
Witam serdecznie. Ja mam zrobiony zapas soku z pokrzywy .Wyciskam w wyciskcarce wolnoobrotowej i mrożę w pojemniku do kostek lodu .Polecam wszystkim ?
Witam serdecznie 🙂
Pani Agnieszko dziękuję za kolejną garść cennych informacji, z których z przyjemnością korzystam 🙂
Jutro jadę do mojej kochanej mamusi i razem będziemy zbierać zdrowe pokrzywy.
Pokrzywy kojarzą mi się z dzieciństwem, które spędzałam z moim kochanym Dziadziusiem. Towarzyszyłam mu przy zbieraniu, krojeniu i przyrządzaniu pokrzyw dla króliczków, które hodował. Bardzo miłe wspomnienia, pełne spokoju i harmonii u boku kochanego Dziadziusia 🙂
To wspaniałe, że któregoś dnia natknęłam się na prowadzonego przez Panią z wielką pasją i zaangażowaniem bloga.
Oczywiście doskonale wiem, że to nie był przypadek, ponieważ nic nie dzieje się bez przyczyny 🙂
Odkąd czytam Pani wpisy na stronie, facebooku, instagramie z pełną świadomością mogę powiedzieć, że moje życie zmienia się na lepsze. Pani wpisy są wypełnione życiową mądrością, doświadczeniem a przede wszystkim dobrocią i miłością do bliźnich. Bardzo często zdarza się tak, że pomyślę o jakimś temacie, nad którym muszę się zastanowić , przemyśleć a on się pojawia w Pani wpisie. Uczę się od Pani bardzo wiele. Za co z całego serca dziękuję.
Dziękuję za wszystko, czekam z niecierpliwością na kolejne wpisy.
Pozdrawiam Panią bardzo ciepło 🙂
Ania
Bardzo dziękuję za te ciepłe i dobre słowa! Bardzo doceniam to wsparcie – jest potrzebne! 🙂
Ciepło pozdrawiam i życzę dużo uśmiechów! 🙂
Pani Agnieszko , a czy przy niskim poziomie cukru, ale jeszcze nie hipoglikemii, można pić napar z pokrzywy? Jestem na diecie niskowęglowodanowej.
Pozdrawiam Panią serdecznie i dziękuję za wiele inspirujących wpisów, Asia
Nigdy nie słyszałam o przeciwwskazaniach w takiej sytuacji, więc na zdrowy rozum – jak najbardziej tak. Życzę zdrowia i ciepło pozdrawiam! 🙂
Witam Pani Agnieszko!
Dwa dni temu wysłuchałam Pani opowieści o pokrzywie i postanowiłam spróbować. Mąż zebrał rośliny, umyliśmy listki i do sokowirówki. Obawiałam się jednak smaku więc dodałam to co mogło troszkę go”zgłuszyć” czyli gruszkę, jabłko, garść truskawek, pomarańczę i szpinak. Jakże duże było moje dziwienie po spróbowaniu pierwszego łyka.Sok okazał się pyszny. A po przeczytaniu informacji o pokrzywie postanowiliśmy włączyć pokrzywę do naszej diety!
dziękuję za informację i pozdrawiam serdecznie Kasia
A jak długo powinna trwać pokrzywowa „kuracja” ?
Cieszę się, że sok smakował 🙂 Na wszystko można znaleźć dobrą metodę! 🙂
Warto taką kurację stosować przez cały sezon. Świeży sok pić np. przez trzy tygodnie, a później napar z pokrzywy np. przez trzy miesiące. Później 3 tygodnie przerwy i można wrócić do picia naparu z suszonej pokrzywy. Serdecznie pozdrawiam! 🙂
Pani Agnieszko, czy sądzi Pani, że „gotowe” herbatki z pokrzywy np. z herbapola są wciąż bogate w wartościowe składniki odżywcze? Czy takie kupne produkty nie mają już tyle właściwości co zrobione samemu? Niestety, nie mam teraz dostępu do świezych pokrzyw..Pozdrawiam serdecznie!
Jeśli nie możemy zrobić ich sami, to oczywiście należy korzystać z kupowanych! One również mają mnóstwo wartości odżywczych i leczniczych. Jasne, że gdy sami suszymy zioła to wiemy na ich temat wszystko, ale producenci ziół również są przecież zobowiązani różnymi przepisami i normami, więc proszę korzystać! Teraz można już kupić i sok z pokrzywy, i preparaty zawierające sok z pokrzywy, herbatki z pokrzywy, suszoną pokrzywę mieloną (tak jak młody jęczmień, spirulinę czy chlorellę). Moim zdaniem lepiej jest kupować zioła luzem, a nie w torebkach.
Serdecznie pozdrawiam! 🙂
Witam bardo lubie sok z pokrzywy zrobilam go na bazie spirytusu, ale zaniepokoila mnie informacja ze kobiety ktore maja cysty na jajniku raczej nie powinny go pic moze wie pani dlaczego. pozdrawiam . Ewa
Niestety nie wiem. Taka informację znalazłam w literaturze fachowej, ale nie dokopałam się do wyjaśnienia tego zagadnienia…
Witam Serdecznie,
Tak, tak pokrzywa ma to coś w sobie, moja rodzinka jest przykładem na to, ze ma MOC.
Ja fanka koktajli z pokrzywa, Mąż uwielbia herbatę z niej a Nasz 4 letni synek zajada sie listkami w sałatkach lub z makaronem.
Cieszę sie Pani Agnieszko, ze napisała Pani o tej niedocenianej przez większość z nas roślince.
Pozdrawiam cieplutko.marta
Bardzo dziękuję za ten inspirujący komentarz i ciepło pozdrawiam całą rodzinę! 🙂
Witam serdecznie, pierwsze zbiory za mną, ale pojawiło się pytanie czy sok wyciskać z samych liści czy wrzucać do sokowirówki jak leci liście i łodygę? pozdrawiam,Ola
Z łodygą, nie ma problemu. Jest raczej sucha, ale nie ma sensu męczenie się z obrywaniem. W łodygą jest szybciej i na pewno bardzo zdrowo 🙂
Witam,
czytałam Pani artykuł o pokrzywie oraz komentarze, ale nie znalazłam inf. albo przeoczyłam, gdzie zbierać pokrzywę, pewnie najlepiej gdzieś w ustronnych miejscach, daleko od ulic, ale np. przy zbieraniu jagód mówi się o lisach, przez które mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi związkami, czy jest jakieś niebezpieczeństwo przy zbieraniu pokrzywy, czy ma Pani wiedzę na ten temat, moje dziecko (10 latek) ma tendencje do tego, że „słabą hemoglobinę”, chciałabym podawać jemu pokrzywę, ale boję się żeby nie zrobić większej krzywdy dziecku, co Pani na to?
Pozdrawiam Aga
Pokrzywę zbieramy w miejscach czystych ekologicznie. Ja ze względu na to o czym Pani napisała, po zebraniu pokrzywy myję ją pod bieżącą wodą. Przed zrobieniem soku zalewam gorącą wodę. Suszoną zalewam wrzątkiem. Na zupę lub do sałatek zalewam mocno gorącą wodą.Jest bezpiecznie 🙂
Pani Agnieszko,
czy mogę suszyć pokrzywę w suszarce do grzybów?
To zależy jak suszarka. Proszę zrobić próbę – jeśli suche listki będą zielone oznacza to, że można suszyć, Jeśli będą żółtawe, brązowe, brunatne znaczy to, że temperatura jest zbyt wysoka. Po prostu trzeba sprawdzić w praktyce. Serdecznie pozdrawiam! 🙂
Wlasnie wrocilam od lekarza z podejrzeniem niedoboru zelaza. Jestem zwolennikiem naturalnych metod i na pewno kupie herbatke z pokrzywy zachecona Pani opinia. Jednak nie wiem skad wziac swieza pokrzywe. Czy jedyna opcja to hodowac ja we wlasnym ogrodku (ktorego nie mam) czy wskazane jest zrywac dzika pokrzywe rosnaca w poblizu?
Dzika pokrzywa, rosnąca oczywiście nie przy drogach czy zanieczyszczeniach środowiska. Wystarczy wybrać się w weekend za miasto. Jeśli nie ma Pani dostępu do takiej pokrzywy to polecam do kupienia w aptece preparat „Floradix Żelazo i witaminy”. Zawiera również sok z pokrzywy i z całą pewnością szybko i naturalnie Pani pomoże 🙂
Pani Agnieszko pomocy !!!
Dostałam w prezencie duży worek kwietniowej pokrzywy z Podlasia… Nie miałam wiedzy i czasu wiec ja zamrozilam. Teraz chciałabym z niej zrobić coś pożywnego jednak nie bardzo wiem od czego zacząć. Proszę mi pomoc jej nie zmarnować. Będę wdzięczna. Pozdrawiam ciepło.
wiola
Nigdy nie mroziłam świeżej pokrzywy, więc nie wiem co z niej będzie po rozmrożeniu. Proszę spróbować rozmrozić kilka listków i je ocenić. Niektóre zioła mrożą się fenomenalnie (natka pietruszki, koper, lubczyk), a niektóre źle – po rozmrożeniu stają się zwiędłe i brunatne. Na moją logikę pokrzywa powinna mrozić się dobrze. To nie jest delikatne, eteryczne zioło, które boi się przymrozków. O nie. Więc moim zdaniem taka mrożona pokrzywa powinna być świetna np. na zupy np. zupa z pokrzywy) https://agnieszkamaciag.pl/wzmacniajaca-zupa-z-pokrzywy/ ale również dodatek do wszelkich bulionów, rosołów itd. Z pewnością można z niej zrobić świetny napar z pokrzywy – kilka listków zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na ok. 15 minut.
Zainspirował mnie to – dzisiaj ja również zamrożę trochę liści pokrzywy!
Serdecznie pozdrawiam! 🙂
Ktoś kto próbował, powie jak z tym mrożeniem? Polecacie ten sposób?
Pani Agnieszko, chciałabym się zapytać, czy wyszło mrożenie pokrzywy?
Bardzo dziękuje za odpowiedz, pozdrawiam
wiola
Pani Agnieszko czym Pani słodzila herbatke z pokrzywy swoim dzieciom gdy były jeszcze niemowlakami? Z góry dziękuje za sugestie. Pozdrawiam i kibicuje Pani – wpisy rewelacyjne 🙂
Witam Pani Agnieszko, właśnie zaczęłam pić napar z pokrzywy, chciałam zapytać, czy jak będę sobie codziennie zalewać taką świeżo zebraną pokrzywę, bo mnóstwo jej koło mojego domu, to czy jak zaleję sobie liście w litrowym dzbanku popijam to wciągu dnia i zaleję drugi raz te same liście i wypiję, czyli ok. 2l takiej herbatki, to czy to nie jest za dużo, czy pokrzywę można przedawkować?
Uwielbiam napar z pokrzywy. Świetny post. Dziękuję za mnóstwo cennych informacji. Czy herbatę z pokrzywy można podawać 1,5 rocznemu dziecku? Z czym najlepiej połączyć, aby dziecko polubiło taką herbatę?
Pani Agnieszko, czy nie za późno już teraz na zbiór pokrzywy? Niedawno wpadłam na Pani artykuł i ucieszyło mnie bardzo to, ze pokrzywa zawiera dużo żelaza. Chciałabym zrobic sok lub wywar córeczce która ma niskie żelazo. Odstawiłyśmy apteczny syrop z żelazem, bo zaczynał przebarwiać zęby(!) a za jakieś dwa miesiące mamy kolejne badanie krwi. Chciałabym zaskoczyć lekarkę dobrym wynikiem… 🙂 Czy mogę jeszcze pozbierać pokrzywę teraz?
Czy pokrzywa moze byc stosowana w zaparciach ?Mam pokrzywe suszona jak ja przygotowac i jakie ilosci mozna pic dziennie? Z gory dziekuje za odpowiedz
Jako fanatyczny alergik (wbrew własnej woli) od 2 sezonów stosuję 4-tygodniowe kuracje z pokrzywy. Odpukać od roku na tyle skutecznie, że niekiedy zdarza mi nawet zapominać o mojej alergii… 😀 Smak zacząłem tolerować dopiero po około 27 wypitych szklankach (bez słodzenia).
Pani Agnieszko od jakiegoś czasu stosuje kutacje pokrzywa ze względu ma anemie jest juz wyraźna poprawa. W związku z faktem ze nie posiadam sokowirowki przyrządzam codziennie koktajle z lisci pokrzywy banana i jabłka. Zastanawiam się jaka powinna być bezpieczna ilość takiej świeżej pokrzywy w koktajlu bo czystego soku nie powinno się pić wiecej niż 50ml dziennie. Dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam 😉
Witam Pani Agnieszko
Dziekuje ze interesujacy artykul, czy sa jakies godne polecenia soki z pokrzywy ktore mozna kupic w aptece?
Agnieszko, niestety obudziłam się za późno i nie mogę już zerwać świeżej pokrzywy i ususzyć… o soku nie wspomnę. Chciałabym ją jednak zacząć pić. Co polecasz? Czy taka kupna pokrzywa w sklepach ze zdrową żywnością też się sprawdzi? Zależałoby mi zacząć pić pokrzywę bo mam duży problem z włosami.
Pije napar z pokrzywy od maja. Powinnam zrobic przerwe czy moge pic bez ograniczenia? .Mam zwyrodnienie bioder.pozdrawiam.
Witam!
Pani Agnieszko jestem w 7 mc ciąży mam bardzo niska hemoglobine, dzisiaj kupiłam w aptece sok z pokrzywy, nie wiem tylko jak długo i jaka ilość stosować?
Kamila, czy Pani Agnieszka odpowiedziała ?
Jaki sok kupiłaś i czy jest on bezpieczny w ciąży ?
Też mam duże problemy z hemoglobiną.
Pani Agnieszko,
Koleżanka poleciła mi Pani wpis odnośnie pokrzywy- bardzo się cieszę, że mogłam przeczytać ten artykuł.
Jestem obecnie w 7 miesiącu ciąży i moje wyniki żelaza są bardzo niskie. Nie mieszczą się w normach.
Pomimo brania leków nie poprawiają się.
Chciałabym skorzystać z leczniczego działania pokrzywy, ale nie wiem jaki produkt wybrać- który będzie bezpieczny w ciąży. Proszę o polecenie.
Czy sok z pokrzywy wymieniany pod artykułem można pić w ciąży ?
http://www.straganzdrowia.pl/pl/p/Sok-z-pokrzywy-bez-cukru-1l/2353
Będę wdzięczna za informację
Ile razy dziennie można pić herbatę z pokrzywy? Po jakim okresie należy zrobić przerwę?
Jestem w ciąży i spadł mi poziom żelaza dlatego chciałam zacząć pić pokrzywę, stąd moje pytania.Czy w ciąży herbatkę z pokrzywy można pić codziennie? Przez jaki czas można ją stosować, czy trzeba zrobić przerwę?
Oczywiście można, a nawet należy! Można pić przez 3 miesiące codziennie, a później należy zrobić 3 tygodnie przerwy. Na spadek żelaza w ciąży polecam również natkę pietruszki w dużych ilościach, niesiarkowane, suszone morele, a gdyby było źle, do płyn Floradix (do kupienia w aptekach), naturalne składniki, w tym sok z pokrzywy. Życzę zdrowia i ciepło pozdrawiam! 🙂
czyli pokrzywa o tej porze roku juz nie bedize dobra? tyle jej jeszcze rosnie aż zal nie zerwać. Za pożno dowiedziałam sie o jej dobroczynnej mocy. Kupiłam Pani kasiażke Smak Szczescia i postanowiłamcw końcu cos zmienic w sposobie mojego żywienia…owsianka codziennie nie łacze białek z weglowodanami strasznie ciesze sie bo widzę efekty..brak wzdetego brzucha cuzje sie lekka bardziej energiczna. Chciałabym jeszcze zaczac pić sok z pokrzywy tylko nie wiem czekac do wiosny a teraz zadowolic sie kupnem suszu czy mogę jeszcze sięgnąć po świeża pokrzywkę?
Ja jeszcze do niedawna używałam świeżej pokrzywy, ale zrobiło się już zbyt zimno i mroźno. Teraz korzystamy z pokrzywy suszonej. W niektórych sklepach można kupić sok z pokrzywy. A na własny musimy poczekać do wiosny – ale to przecież już niedługo! 🙂
Ciepło pozdrawiam i życzę wielu jeszcze wspaniałych odkryć 🙂
Witam. Pani Agnieszko świetny artykuł. Jestem na etapie starań o dzidziusia. Nigdy nie należałam do silnych zdrowych kobitek. Raczej wiecznie na antybiotykach, sterydach ze względu na alergie i astmę a jeszcze ostatnio niedoczynność tarczycy i hashimoto. Mimo to jestem pełna nadziei, uśmiechnięta i pogodna 🙂 zaczynam pić herbatę z pokrzywy i stad moje pytanie, jak często tzn ile razy w ciągu dnia zaparzac liście i przez jak długi okres powinnam pić herbatkę? Niektórzy piszą 3 miesiące i przerwa. Ja robie napar z suszonych liści. Pozdrawiam
Pani Agnieszko bardzo dziękuję za artykuł, chciałam wyrazić podziw dla sposobu w jaki Pani pisze i jednocześnie zapytać co Pani sądzi na temat tego, że picie pokrzywy wypłukuje minerały z organizmu? Taką informację znalazłam w internecie, ale sama jakoś nie mogę znaleźć wiarygodnych informacji na ten temat. Pozdrawiam, Ania.
Witam Pani Agnieszko! Czy napar z pokrzywy można podawać rocznemu dziecku i w jakich ilościach, wiem że pomaga przy anemii, a może lepszy byłby sok z pokrzywy, i czy wpływa na apetyt? A może zna Pani jakieś naturalne sposoby na poprawę apetytu u dziecka? Pozdrawiam serdecznie!
Witam Pani Agnieszko mam pytanie ile mozna podawac dziecku 3 letniemu napar z pokrzywy chodzi mi o ilosc i przez jaki okres i na jakdlugo zrobic przerwe Czy alergicy tez moga pic pokrzywe? Moje dzieci bardzo czesto choruja i przy kazdej chorobie jest antybiotyk czy picie pokrzywy cos da?
Dzień dobry. Od dwóch tygodni pije pokrzywę i zauważyłam, że bardziej się pocę, gdzie przedtem kompletnie nie miałam z tym problemu. Ale rzeczywiście, pokrzywa świetnie podziałała na mój organizm. Często miałam biały nalot na jezyku, a teraz zniknął. Cudownie. i to dzięki Pani, dzięki wpisie na tym blogu. Dziękuję 🙂 🙂 🙂
Witam Pani Agnieszko
Jestem w 15 tyg ciąży (4miesiąc), zaczęłam pić napar z herbatki z pokrzywy, bardzo prosiła bym o informację ile razy dziennie pić napar, ile razy w tygodniu i przez jaki okres. Czy pić ją mogę aż do porodu czy to za długo? Chciała bym kontynuować picie jeszcze w okresie karmienia. Jak długo powinna trwać przerwa. Była bym wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi na wszystkie moje pytania 🙂
Dzień dobry. Mam pytanie. Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nie. Czy pokrzywę można pić przyjmując leki na alergię, urologiczne, przy antybiotykach? I czy pokrzywę można pić w okresie ,,mocnego słońca”. Pozdrawiam, byłbym wdzięczny za odpowiedz. 🙂
Można, oczywiście, że można. A słońce? Nie ma związku. To dziurawca nie można pić przed oraz podczas ekspozycji na słońce. Pokrzywa jest bezpieczna!
Ciepło pozdrawiam! 🙂
Chcę się podzielić doświadczeniami dotyczącymi spożywaniem pokrzywy: Po wojnie hodowaliśmy świnki,które karmiliśmy pokrzywami . Rzeżnik mówił; że czyszczenie jelit naszych świnek to radość nigdy nie przerwało się od początku do końca.Ja z żoną od wczesnej wiosny zrywam,płuczę,drobno kroję i w miseczce posypuję vegetą i ugniatam (żeby nie parzyła w buzi)dodam trochę oleju lnianego szczypiorku.Można też dodać natkę pietruszki i białego serka.Jest tego pół miseczki.Nakładamy sobie na posmarowany chlebek olejem lnianym i zjadamy.Nie zajmuję się myciem żadnych urządzeń.Mam 69lat chce mi się żyć,mam 69lat i ciśnienie stale 120/80!!! Lekarze wam tej diety ni zdradzą-bo stracą pracę a aptekarze zyski.Wasze zdrowie w waszych rękach.POZDRAWIAM.
U mnie na podwórku jest dużo kwiatu mlecza czekam na pogodę słoneczną i zrobię syrop dla siebie i 2 letniego synka, a potem będę zbierała młodą pokrzywa
Właśnie zakazalam mężowi kosic podwórko
Witam Panią !
Jestem po nieudanej operacji kamienia nerkowego. Wyczytałam że pokrzywa jest zbawienna dla nerek i rozpuszcza kamienie.
Moje pytanie :
1. Czy można przedawkować pokrzywę ?
Codziennie wypijam dwa dzbanki litrowe zaparzonej pokrzywy. Piję od trzech dni i nie moge powiedzieć że czuję jakieś zmiany.
2. Czy są jakieś określone dawki spożywania naparu ?
Smakuje mi bardzo i piłabym go jesze więcej 🙂
Czy zamiast wyciskania soku można młoda pokrzywę zblendować jako składnik koktajlu dla 15-latki z nawracajacym niedoborem żelaza? Myślałam, że jak normalnie do banana, jabłka czy kiwi dodaje szpinak to mogłabym dodać pokrzywy. Czy jej działanie będzie nadal tak skuteczne?
Droga Pani Agnieszko…Przypadkiem weszlam na ta cudowna strone..Mam wielkie zmartwienie gdyz bylam z coreczka na badaniach i wykazalo ze praktycznie nie ma zelaza we krwi…spedza mi to sen z powiek ..dostala tabletki ale czytalam ze to za malo…moja tesciowa nie jest przekonana do pokrzywy…nie mieszkam w polsce i naturalne sposoby nie sa tu brane pod uwage..Prosze o pomoc ..Czy branie tabletek ma zly wplyw z piciem soku( wedlug Pani Agnieszko przepisu) prosze o odpowiedź…Najserdeczniejsze Pozdrowienia …Sylwia
Zapomnialam dodac ze corka ma 16 lat
..Bardzo prosze o odpowiedz …Z gory dziekuje Sylwia:)……
To znowu ja…zapomnialam spytac jak dlugo mozna pic ten sok…(4 dni waznosci..) jak dlugo trzeba go pic zeby poprawic badania krwi…Z gory dziekuje:)
Witam,P.Agnieszko.Moja 2,5 letnia coreczka choruje na ostra bialaczke limfoblastyczna,obecnie jestesmy na leczeniu podtrzymujacym czyli chemia doustna w tabl. Myslalam o tym zeby podawac Lence sok z pokr:-) ywy,Kupilam sok ojcow Bonifratow i mysclalam aby polaczyc go z miodem i zapasteryzowac.Bardzo prosze o kontakt i odpowiedz.Po:-) drawiam
Myślę, że dobrym pomysłem będzie zasuszenie majowej pokrzywy (najlepiej będzie zebrać ją nawet już teraz) i robienie z niej naparów (herbatek) do picia. Sok można również wycisnąć i zapasteryzować, ale bez miodu. Miód poddany wysokim temperaturom nie jest zdrowy. Więc najlepiej zapasteryzować sam sok, a miód można dodawać przez samym podaniem. Podobnie jak miód do naparów z pokrzywy – dodać, gdy napój trochę przestygnie.
Bardzo ciepło pozdrawiam Was kochani i trzymam kciuki! 🙂
Wysyłam dużo miłości!….
Dziekujemy:-) jesli ma pani jeszcze jakies sprawdzone przepisy’ ktore moglabym poddawać Lence przy chemii doustnej to bardzo Pania prosze o kontakt ,z gory bardzo dziekuje Pozdrawiam:-)
Pani Agnieszko, wyciskałam sok z pokrzywy w sokowirówce zaledwie trzy razy i sokowirówka się zniszczyła, tzn. gniazdo na filtr i filtr dostały na krawędziach ok. półcentymetrowe twarde obręcze z pokrzywy. Opaski są tak twarde, że niczym nie mogę ich usunąć (druciak, nóż, środki chemii gospodarczej). Wyciskanie soku z owoców i warzyw stało się przez to praktycznie niemożliwe – sokowirówka skacze, jęczy, chrobocze, a sok jest z posmakiem pokrzywy czy plastiku, zresztą bardzo mało efektywnie wyciśnięty. Nie używam jej, bo mam obawy, że może silnik się przepalić. Sokowirówka jest nowa, nawet jeszcze nie dostałam faktury na jej kupno. Ze względu na stan zdrowia muszę pić codziennie różne soki. Zna pani jakiś sposób, żeby pozbyć się tej narośli?
Witam pani Agnieszko jak zrobić sok z pokrzywy ale żeby za pasteryzować?
Dziękuję za zebranie i udostępnienie w przyjaznej formie wszystkich informacji na temat pokrzywy, których chciałam się dowiedzieć. Naprawdę przyjemnie czyta się Pani bloga, znajduję tu to, czego szukam 🙂
Krótka piłka – czy woda do mycia jest za gorąca, jeśli pokrzywa zmienia kolor na ciemno-brunatny?
Pozdrawiam cieplutko 🙂
spróbowałam dziś pierwszy raz pokrzywy, ale niestety nie poczytałam najpierw, tylko od razu spłukaną (nie sparzoną) wpakowałam do blendera z bananem i kiwi. Czy to mi nie zaszkodzi?..
Jeśli nie zaszkodziła podczas picia, to już nie zaszkodzi 🙂
Witam serdecznie, prosze o nastepujaca informacje: Od 2009 walcze z choroba nowotworowa nerki, nerka zostala usunieta, Ale przerzuty pozostaly. Od 2010 walcze dodatkowo z nowotworem jelita grubego, czesc zostala usunieta ale przerzuty pozostaly. Chemie w moim przypadku nie bedzie wiecej stosowana, poniewaz przynosila wiecej skutkow negatywnych a nie porzytywnych.
Czy w moim przypadku wskazane jest picie herbaty i Smoothie ze swierzej pokrzywy?
Pozdrawiam Marek
Pani Marku kochany, niestety nie wiem. W tej sprawie należy skonsultować się z lekarzem.
Życzę dużo zdrowia, dobrego samopoczucia i ciepło pozdrawiam! 🙂
Proszę znaleźć w necie informacje na temat picia wody utlenionej nie stabilizowanej (tzw. perhydrol) a najlepiej zapoznać się z książką I. Nieumywakina :”Woda utleniona na straży zdrowia”. Są tam informacje na temat leczenia raka wodą utlenioną. Następna metoda to picie TYLKO soków ze świerzych owoców i warzyw i ogromna dawka wit C plus gorzkie jądra (pestki) moreli.
Pozdrawiam i życzę zdrowia
Dariusz
Pani Agnieszko a jesli wrzucamy do wyciskarki to tez wczesniej namaczac/ zalewac goraca woda?
Można, ale nie trzeba. Jednak na pewno trzeba ją wcześniej dobrze umyć 🙂
Zdecydowanie najlepszy wpis o pokrzywie jaki przeczytalam. Juz udało mi się zrobić Pani syrop z kwiatów bzu- wyszedł wyśmienity ☺i dziś wybiorę się po pokrzywę. Serdeczne pozdrowienia ? Agata
A czy mogłaby Pani napisać jaki to był preparat z pokrzywy? Jestem w ciąży i chciałabym naturalnie poporawić żelazo, bo jest za niskie. Na rynku jest kilka rodzajów tych soków.
Dziękuje za odpowiedz,
Super patent aby zachować sko z pokrzywy należy wycisnąć jedną szklankę soku i dodać trzy szklanki miodu.Miód konserwuje więc mamy multiwitaminę przez całą zimę,taki sam miód robi się z natki pietruszki.
Czy w soku z pokrzywy z apteki (pasteryzowany) będą wartości odżywcze?
Mniej niż w świeżo zerwanej i wyciśniętej (pasteryzacja, czas, przechowywanie), ale na pewno coś tam zostaje! Lepsze to niż nic! 🙂
Witam. Pod wpływem Pani wpisu postanowiłam robić sok z pokrzyw.Kupiłam też wyciskarkę.Właśnie wycisnełam sok z świeżo zebranych pokrzyw.Znalazłam miejsce gdzie pokrzywy były skoszone latem i teraz, we wrześniu, sa młode odrosty.Sok z wyciskarki jest gęsty i bardzo, bardzo gorzki.Obawiam się,że nie da się go pić.Jestem zmartwiona.Nie parzyłam pokrzyw tylko wycisnęłam wypłykane.Może to jest przyczyna.Dziewczyny pisały powyżej,że piją, że pyszny a mój jest ohydny.Więc jak to jest ?Pani Agnieszko, jaki NA{PRAWDĘ jest sok z pokrzyw?
Pozdrawiam Jola
Z młodych, majowych pokrzyw jest zdecydowanie smaczniejszy. O tej porze roku jest gorzki. Trzeba go pić w koktajlu z innymi składnikami. Ja lubię mieszać np. z ogórkiem, selerem naciowym, natka pietruszki. Można dodać też trochę wody. Generalnie – sok z pokrzywy to nie przysmak. Nie pijemy go dla przyjemności, ale dla zdrowia. Niewielkie ilości, takie jak np, w kieliszki. Można machnąć, popić i zapomnieć o smaku. Nie którzy są bardzo wrażliwi na smaki „zieleniny”, inni je uwielbiają, a jeszcze inni uważają za neutralne. Każdy jest inny 🙂 Prosze się nie poddawać, ale szukać opcji najlpszej dla siebie! 🙂
Pani Jolu, sok z pokrzywy rzeczywiscie smakuje jak krowie lajno, czyli ohydnie, tak jak Pani to okreslila. Biorac jednak pod uwage cenne skladniki i wlasciwosci, akie posiada, mozna pokonac obrzydzenie i wypic. Zwlaszcza, ze nie trzeba duzo, jedna dwie lyzki na raz, przez okres 2 tyg
Dwa lata temu przeszłam zawał biorę leki na obniżenie ciśnienia i pulsu czy mogę pić herbatę z pokrzywy
Moim zdaniem tak. Pokrzywa nie ma wpływy na ciśnienie i nic nie wiadomo, by miała jakieś interakcje z lekami – jak zdecydowanie ma je na przykład dziurawiec… A wszelkie konkretne ostrzeżenia są w tekście.
Mam strasznie słabą hemoglobinę, białko w moczu .Czy mogę pić sok z pokrzywy?Pozdrawiam ?
Moim zdaniem tak, ale dla pewności można poradzić się specjalisty 🙂
Pokrzywa gościła u nas w domu rodzinnym od dziecka. Tata zawsze zbierał młodą pokrzywę a mama gotowała zupy i smażyła jajecznicę. Dzisiaj ja zajmuję się zbieraniem pokrzywy, górne listki obrywam i do reklamówki. w domu wszystko płuczę dokładnie a następnie moczę w gorącej wodzie. Po kilku minutach wyjmuję na durszlak do ostygnięcia a następnie wyciskam w dłoni porcję wielkości jaja kurzego. Takie kulki (podobnie jak szpinak kupowany) wkładam do woreczka foliowego po 4 sztuki i zamrażam. Mam zapas na całą zimę, do następnego zbioru w maju. Rozmrażam (zależy od ilości osób) 1-2 kulki i do zupy lub sałatki, jajecznicy. Suszoną mam do zaparzania herbatki. Polecam z czystym sercem pozdrawiam cieplutko Ryszard
Witam. . Czy herbatkę z pokrzywy można podać 5 miesiecznemu dziecku. ?
Witam Pani Agnieszko:) jestem w ciąży, ciągle łapie mnie przeziębienie, miałam problemy z pęcherzem i mieszkam w Anglii, gdzie badanie krwi robione jest bodajże tylko początku ciąży, wiec wolalabym uniknąć anemii. Z Polski Mama przysłała mi gotowy sok z pokrzywy bez konserwantów, tylko nie wiem jak go dawkować będąc w ciaży. Producent każe zapytać lekarza. Niestety ani położna ani lekarz nie jest w stanie udzielić mi takiej informacji. Może Pani podpowie mi jaką dawkę i jak często może przyjmować go ciężarna:) pozdrawiam serdecznie!!!!
Zainspirowała mnie Pani do picia pokrzywy. Proszę mi powiedzieć ile razy dziennie można wypić napar z zioła i czy dzieci 8 i 13 l. również mogą pić? Pozdrawiam serdecznie.
Pani Agnieszko!
jestem pod ogromnym wrażeniem artykułu i pani wiedzy, słyszałam że pokrzywa jest zdrowa, ale to co przeczytałam porostu mnie zaszokowało i zainspirowało do działania. Mam też pytanie, mąż często cierpi na rwę kulszową, a słyszałam ze pokrzywa może być pomocna na przyklad w formie kąpieli, czy może mi Pani coś doradzić. Pozdrawiam gorąco
Dziękuję za ten wpis!
Szukałam informacji o pokrzywie, bo wiedziałam, że duużo dobrego można z niej wyciągnąć a akurat zaczyna rosnąć i znalazłam tak szczegółowo wszystko opisane, że własciwie to ja już wszystko wiem, co mi trzeba 🙂
Witam, Pani Agnieszko to jak jest z tym podawaniem herbatki z pokrzywy dzieciom?
Witam. Ponawiam pytanie, czy dla malego dziecka trzyletniego syrop z pokrzywy jest odpowiedni?
Czy można pokrzywe przy nietolerancji histaminy?
Witam Agnieszko – podsmażasz cokolwiek na oliwie z oliwek? To tak standardowo czy tak incydentalnie Ci się zdarzyło, z mojej wiedzy to bardzo niezdrowo!
Niestety nie bardzo wiem, gdzie pojawiło się u mnie to podsmażanie na oliwie. Przecież wszędzie jest masło klarowane.
Czy susz z pokrzywy wystarczy zalać wrzątkiem, żeby mieć herbatę, czy trzeba ją gotować jak napar? Co jest lepsze?
Pani Agnieszko, jestem juz po lesnej wyprawie z malym zbiorem pokrzyw. Zbierałam właśnie te szczytowe części i zrobiłam pokrzywę a la szpinak z czosnkiem i nawet z dodatkiem zebranego również czosnku niedźwiedziego. Pokrzywę pokroiłam drobno, zatrzepałam mąką i przyprawiłam. Niestety tak jak moja córka stwierdziła, jedząc tą potrawke ma sie uczucie jakby się jadlo nogi pająków ze wzgędu na te wloski na listkach i łodyzkach. Czy moge prosic o rade jak zrobic taka potrawkę żeby smakowało i nie drazniło podniebienia 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Moim zdaniem powinny być mniejsze, młodsze listki. Bez tych twardych gałązek.
Można je również sparzyć wrzątkiem przed przygotowyaniem potrawy. Ale generalnie młodsze, mniejsze listki, bez łodyżek 🙂
Dzień dobry 🙂
Usłyszalam dzis o maseczce na twarz z pokrzywy, tylko nie zapamietałam co jescze sie do niej daje.
Mogłabym poprosic o przepis?
czy może mi Pani podać kilka przepisów , jak zakonserwować sok z pokrzywy [ oprócz zamrażania]. Chciałabym móc używać go , także zimą….z góry dziękuje.
Czy herbatkę z pokrzywy może pić śmiało osoba w wieku dojrzewania ( oraz męcząca się z trądzikiem) ? Boję się, ze jeszcze bardziej pogorszy mi się stan cery ( piłam len, niestety nie pomogło..; ( ) Uwielbiam pokrzywę, używam jej jako płukankę na włosy oraz przy inhalacjach, działa fenomenalnie. Jednak chciałabym się dowiedzieć, czy może jakoś pomóc w walce z trądzikiem? Z góry dziękuję za odpowiedź! 🙂
Witam Pani Agnieszko zafascynowal mnie ten artykuł i od kilku dni jem oraz piję napar z pokrzywy mieszkam na wsi i mam dostęp do niej bezpośredni, chciałbym zapytać Panią, czy iteresuje Panią coraz bardziej popularny mniszek lekarski zwany pospolicie mleczem?pozdrawiam serdecznie☺Daria.
Dario, jest już u Pani Agnieszki artykuł o mniszku.
Witam serdecznie! Jestem tu nowa 😉 ale wystarczyło jedno wejście na Pani bloga i pochłoneło mnie to doszczętnie. Jednak jest tyle przeróżnych rad,przepisów na zdrowe soki, na oczyszczanie że można się w tym zagubić! Nic tylko rzucać pracę i się całymi dniami oczyszczać 😉 Stąd moje pytanie-jak się w tym połapać,jak nie przesadzić, jak to łączyć a czego nie łączyć bo może można sobie zaszkodzić? Może mogła by Pani napisać jak wygląda spożywanie 😉 przez Panią tych wszystkich dobroczynnych herbatek,naparów, tego całego oczyszczania. A może jest w którejś z Pani książek taka informacja? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam ciepło-Marta.
Dziadek mełł pokrzywę.
Pani Agnieszko na pewno będę już stałą czytelniczką blogu! Choruję na zakrzepicę w ciąży i przyjmuję leki przeciwzakrzepowe. Nie wiedziałam, że nie jest tu wskazana pokrzywa- bardzo dziękuję za tą cenną informację. Jednak piłam ją codziennie po kilka razy od 2 miesięcy i czuję się znacznie lepiej. Co miesiąc muszę wykonywać badania związane z krzepliwością krwi, ale też zwykłą morfologię. Wydedukowałam, że jeśli byłoby coś nie tak, to lekarze zmniejszyliby mi ilość heparyny. Wspomniałam również hematologowi o piciu przeze mnie naparu z pokrzywy i o tym, że czuję się dużo lepiej, ale lekarz się tylko uśmiechnął. Dlatego nie chcę rezygnować z picia pokrzywy nawet przy przyjmowaniu zastrzyków rozrzedzających krew. Jednak czy wie Pani, gdzie mogę pogłębić tą wiedzę o piciu pokrzywy przy przyjmowaniu leków przeciwzakrzepowych? Czy zna Pani lekarza, zielarza lub inne źródła, gdzie mogłabym rozwiać swoje wątpliwości? Chętnie przekopię literaturę fachową, aby znaleźć odpowiedź i podzielę się odpowiedzią z wszystkimi – bardzo proszę o wskazanie artykułów, książek itd. Będę bardzo wdzięczna za pomoc w znalezieniu odpowiedzi na pytanie: na ile pokrzywa szkodzi, a na ile pomaga przy jednoczesnym przyjmowaniu leków przeciwzakrzepowych? Może wystarczy jedynie ograniczyć jej picie? Pozdrawiam majowo i czekam na Pani radę 🙂
Pokrzywa to cudowne ziele (które uratowało tysiące ludzkich istnień w obozach)
Dzięki Bogu że ja mamy !!
Dziękuję za ten wpis, aż się sobie dziwię, że pokrzywę odkryłam dopiero w tym roku!
Pani Agnieszko,
jestem w ciąży i spadła mi hemoglobina. Piję sok z pokrzywy, sama wyciskam, i zastanawiam się nad dawkowaniem.
Czy może Pani podzielić się informacją jaka jest rozsądna dawka w ciąży (8 miesiąc).
Pozdrawiam
a ja mam taki sposób na pokrzywę, biorę taki jej spory pęczek, zalewam szklanką maślanki i blenduję blenderem – po czym wypijam tą papkę 🙂 czy uważa Pani, że taka forma spozywania też jest odpowiednia?
Dzień dobry pani Agnieszko,z dużym zainteresowaniem czytam,jakie wspaniałe właściwości ma pokrzywa.Chciałam się pani zapytać,czy przy problemach z trzustką(rok temu miałam zapalenie trzustki,nie wiadomo od czego ),czy mogę używać pokrzywę ? Ciągle muszę uważać co jem.Po tym zapaleniu trzustki nie mogę jeść wszystkiego.
Witam 🙂 ja też piję pokrzywę i bardzo ją lubię.Mam pytanie ,czy pokrzywę w całości można mrozić ? Bo w tym roku dość dużo sobie zamroziłam 🙂
Od wczoraj zaczęłam podawać swojej Taruni (sunia z anemią i z pnn) nie sok-bo nie udało mi się ZEMLEĆ ani w sokowirówce, ani w maszynce do mięsa, a blender porwał częściowo ale soku nie było, więc zaparzyłam tak: do garnka emaliowanego wrzuciłam pokrzywy z łodygami z ogródka, zalałam wodą i zagotowałam zaraz wyłączając. Po ostygnięciu podaję strzykawką 3-4 x dziennie. Zobaczymy czy podziała. Ale po przeczytaniu Pani wpisów zrobię juz inaczej: zaleje pokrzywy wrzątkiem i nie będę gotować.
Mam pytanie w tym roku nie udało mi się zebrać pokrzywy ale została mi suszona z ubiegłego roku. Czy warto taką pić.
Witam serdecznie! Jestem tu nowy . Jestem pod ogromnym wrażeniem Pani wiedzy. Pokrzywa już od dawna gości w naszym domu . Od kwietnia do początku czerwca używam ją na zielono i suszę zapas na całą zimę, do następnego zbioru. Czytałem wszystkie wpisy z wielką uwagą. Obiecuję, że będę śledził następne informacje. Bardzo dużo skorzystałem z ww wiadomości, bo sam zajmuję się profilaktyką zdrowotną. Posiadam urządzenie zapewniające szybką ocenę niedoboru witamin, minerałów, aminokwasów oraz prawidłowego działania narządów tj. trzustka, wątroba, żołądek, jelita, nerki, mózg, serce z układem krążenia i inne. Zainteresowanym podaję namiary – zdrowadroga@wp.pl. Korzystajmy z podanej tu wiedzy bo powinno nam zależeć na tym co mamy najcenniejsze – ZDROWIE. Pozdrawiam Tadeusz.
Dzień dobry Pani Agnieszko,
Dziękuję serdecznie za pracę jaką Pani wkłada w prowadzenie bloga i ilość udostępnianej bezcennej wiedzy!
Czy spotkała się Pani z przypadkiem występowania płytek krwi na poziomie 1mln… Czy pokżywa może stanowić ryzyko jeszcze zwiększenia tego poziomu?
Czy może zna Pani jakieś zioła/rośliny/mikstury, które obniżają poziom płytek?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Witam. Pani Agnieszko. Chciałam zrobić sok z pokrzywy w sokowniku tak żeby był na cala zime tylko zastanawiam się czy tak można bo pewnie trzebq coś do niego dodać żeby się nie zespół np cukier tak jak do soku np z malin. Czy robiła tak Pani? Mam mało miejsca w zamrażaroku i szukam możliwości jak go zachować na zimę dla mnie i moich kochanych córeczek.
Czy teraz jeszcze moge z pokrzywy wycisnac sok, czy zapozno?
Witam bardzo serdecznie. Sam raczkuję w ziołolecznictwie, bo jest to moim zdaniem konieczność, przy dzisiejszych przekrętach koncernów farmaceutycznych. Robi Pani kawał dobrej roboty, dzieląc się z internautami swoją wiedzą -Dziękuję.
Własnie korzystam z pięknej pogody na mojej wsi i susze pokrzywe oraz robie sok w wyciskarce. Pozdrawiam Panią Agnieszkę i wszytkie czytelniczki wspaniałego bloga.
.
Witam Pani Agnieszko.
Opowiem swoją historię o stosowaniu pokrzywy. Kilka lat temu, po kolejnej chorobie i migrenie dostałam od babci worek z suszoną pokrzywą. Kazała mi parzyć wieczorem i pić rano na czczo. Po kilku dnia po stosowaniu kuracji poczułam w buzi dziwny posmak, taki jak się ma gdy tabletka ugrzęźnie w gardle. Ten posmak nie znikał przez kilka następnych dni. Nic nie pomagało, ani picie wody, rzucie gumy, nic. Jakie było moje zdziwienie, gdy któregoś dnia wstałam rano i posmak w buzi zniknął. Teraz już wiem, że mój organizm się oczyszczał z tych wszystkich chemicznych leków, które stosowałam. Kurację zastosowałam również na mężu. Od tej pory każdego roku na wiosnę robię oczyszczanie.
Pozdrawiam
Droga Ambasadorko Pokrzywy,przeczytalam yen b.ciekawy pani wpis o pokrzywie i krok po kroku zrobilam co trzeba,zeby ususzyc zebrana pokrzywe (kwietniowa :))ale nie wiem czy teraz ma „dobry”kolor? Po uschnieciu.czy ona pomaga na luszczyce?na ktora niestety cierpie…dziekuje z gory za odpowiedz.Pani wierna fanka
Ja uwielbiam wodę z pokrzywą i cytryn a – jest pyszna i orzeźwiająca. Sałatki, zupy, soki i pokrzywowy szpinak też jest genialny 🙂 Moja Babcia miała reumatyzm, więc wysyłał mnie na łąkę i po parzącą i dorodną pokrzywę. Później rozgniatała ją w dłoniach. Podziwiałam ją, bo to przecież strasznie parzy… Babcia tłumaczyła mi wówczas, że owszem, parzy, ale tylko przez chwilę, ale za to później ręce jej nie bolą od reumatyzmu 🙂 Ja właśnie spisuję przepisy na pokrzywę i chciałam sprawdzić co w Internecie piszczy na ten temat. I tym sposobem trafiłam na Pani Blog – bardzo się z tego cieszę, będę tu częściej zaglądać 🙂
Pozdrawiam
A ze mnie znajomi się śmieją, że szukałam sadzonek pokrzywy 😉 Jestem szczęśliwą posiadaczką teraz pokażnej kępy w ogrodzie. Sama się rozsiała w zeszłym roku. Teraz są herbatki, dodaję czasem do kompotów a dziś zrobiłam z niej coś na kształt pesto do kanapek (liście buraczków, listki szczypioru z czosnku, gałązka natki pietruszki i spażone liście pokrzywy, do tego trochę oliwy z oliwek – smak pycha). Przerośnięta badylki pokrzywy służa mi do robienia gnojówki, która sprawdza się jako nawóz do kwiatów a po dodaniu płynu do naczyń jest to skuteczny oprysk na mszyce.
Zastanawiam się jednak nad jednym, czy pokrzywę w kuchni można łączyć dowolnie z innymi warzywami, natkami ect? Czy są jakieś przeciwskazania do łączenia pokrzywy z daną rośliną np. w sałatce?
Polecam z całego serca picie naparu z pokrzywy, jej właściwości zdrowotne są nieocenione. Ja popijam napar z szuszu z liści pokrzywy firmy Zielnik Jagi. Nie ma tam „śmieci”, ulepszaczy, sam najwyższej jakości surowiec.
Witam, Pani Agnieszko! Przypadkiem natrafiłem na Pani bloga i już mi się podoba 🙂
Urosła mi pokrzywa w doniczce na parapecie. Musiała „przyjść” razem z ziemią w postaci nasion. Zastanawiam się teraz, czy da się w jakikolwiek sposób z niej skorzystać. Jest mała i drobna, więc nie o kilogramy soku chodzi 🙂 Moje pytanie: czy ma sens zbierać ją teraz? Czy taka pokrzywka urośnięta w doniczce posiada te wszystkie moce? Czy zbierana i suszona we wrześniu będzie tak samo zdrowa i „lecznicza”? (skoro nie ma kontaktu z żywą naturą i rośnie przez cały rok)
Pozdrawiam serdecznie
Mirek
Witam Pani Agnieszko !
Ostatnio z córką dużo chorujemy , tu jakiś kaszel katar, gorączka . Ostatnio zakupiłam sok z pokrzywy bez konserwantów w sklepie zielarskim. Bardzo proszę o wiadomość czy mogę podawać go swojej 5-letniej córce, oraz sobie w celu wzmocnienia odporności ? Dodam jeszcze że jestem niskociśnieniowcem, czy w takim przypadku mi nie zaszkodzi ? Jeżeli nie ma przeciwwskazań to jak często go podawać i jakie robic przerwy w zażywaniu ?
Pozdrawiam serdecznie ?
Dla mnie pokrzywa ma szczególne znaczenie, bo dzięki niej zainteresowałem się ziołolecznictwem 😉 No i jako krwiodawca pijałem jej dużo, żeby hemoglobina mi nie spadała. Naprawdę jest to wartościowa roślina.
Niesamowite właściwości 😉
pokrzywa to taka delikatniejsza siostra konopi.
natura przede wszystkim!
Napisałaś: jedzą pożywienie zawierające chemię.
Jak sama nazwa wskazuje, to NIE JEST POŻYWIENIE.
Pokrzywa jest super,pamietam moja mam karmila pokrzywa male indyki dodawala im do jedzenia a one zajadaly sie .Pieknie rosly.O jeszce co dla nas dobre pestki z wisni sliwek,pamietam jak mama dawala pestki dla swinek a one gryzly bylo slychac na zewnatzr chlewa jak sie zajadaly pestkami.Zaden nie zdech a wrecz o
dwrotnie byl zdrowy i pieknie rosl.Pokrzywe sama pije dosyc czesto,ale suszona ,teraz kupilam w sklepie zielarskim i sobie popijam
Witam, mam pytanie o łączeniu pokrzywy z innymi składnikami
Czy można pokrzywe dodać do koktajlu ze szpinakiem i cytryną?
Czy cytryna nie będzie wchodzić w jakaś reakcję z pokrywą
Hej, hej. Nie mam czasu zbierać i wyciskać pokrzywy. Pytanie zatem, czy pasteryzowany sok (bio) też ma coś w sobie?
Czy szkoda na to pieniędzy? – ok. 25zł za 0,5L.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam
A mam pokrywę lipcowa w ogrodzie czy mogę ja zerwać na sok ? Bez kwiatów jest taka 35 cm wysoka. Czy ma cenne witaminy?
Oczywiście, jak najbardziej jest wartościowa 🙂
Bardzo dzękuję za propagowanie wiedzy o pokrzywie.To rzeczywiście cudowne ziele.Szczególnie polecam je osobom osłabionym,rekonwalescentom,osobom osłąbionym używkami typu nadmierne picie kawy.Mnie pokrzywa zawsze pomagała gdy piłęm regularnie przez kilkanaście dni lub kilka tygodni
Pani Agnieszko,mam zaniżone wyniki morfologii w ciąży,lekarz przepisał mi syntetyczne żelazo , którego się wystrzegam. To już właściwie ostatni dzwonek na poprawę wyników.. czy mogę się dowiedzieć jaki sok zaleciła Pani położna i jak wyglądało to z dawkowaniem?
Pozdrawiam serdecznie
Cieszę się niesamowicie, że trafiłam na ten artykuł. Szukałam długo rzetelnych informacji na temat pokrzywy, a tu znalazłam odpowiedzi na wszelkie nurtujące mnie pytania. Dziękuję pani Agnieszko za ten wpis!
Pani Agnieszko.
Właśnie suszę pokrzywę, ale zastanawiam się czy jest ona dobra. Zbierana w czystym ekologicznie miejscu, ale ma dużo dziurek. Liście są jak sito. Domyślam się że to albo jakaś zaraza albo owady. Czy taka pokrzywa będzie się nadawała do spożycia?
Jeśli nie ma na niej robaków, tylko same dziurki, to powinna być ok.
Witam , ja osobiście jestem wielką miłośniczką ziól . Pokrzywę używałam jedynie do podlewania kwiatów, ale to się zmieni.
Agnieszko, jak najlepiej pić sok z pokrzywy? Rano na czczo? (Słyszałam, że tak najlepiej pić napar z pokrzywy). Jestem w końcówce ciąży (ok. 6 tygodni do porodu) i lekko mi spadł poziom hemoglobiny. Dlatego chcę zadbać o jak najlepsze wchłanianie żelaza z soku z pokrzywy 🙂
Witam.Wreszcie znalazłam solidne informacje o pokrzywie.Świetnie że propagujesz tę roślinę isposoby jej stosowania.Jestem cukrzykiem typu 2.Pokrzywa zagości na stałe w moim jadłospisie.Najlepszą apteką jest naturai dzięki ludziom takim jak Ty możemy korzystać z jej darów. Pozdrawiam serdecznie.Helena.
Dzień dobry Pani Agnieszko.
Mam pytanie związane z suszeniem pokrzywy. Kilka tygodni temu zebrałam trochę pokrzywy i od razu ją ususzyłam. Jakoś nie pomyślałam, żeby ją najpierw przepłukać, chyba się bałam, żeby nie zgniła. Zbierałam ją w górach w dość odludnym miejscu, tak więc myślę, że jest wolna od zanieczyszczeń ale nie wiem, czy bez wypłukania jej można ją spożywać. Drugie pytanie dotyczy łodyg. Dowiedziałam się, że suszyć powinno się same liście. Odcięłam więc liście od łodyg ale nie wiem co by tu można jeszcze z tymi łodygami zrobić. Pokrzywy odcinałam na wysokości 1/3 od góry i też nie wiem czy to nie za dużo było, czy nie powinnam wyłącznie samych czubeczków zrywać. Jest Pani dla mnie autorytetem w kwestii odżywiania dlatego bardzo proszę o dwa zdania odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie,
Grażyna
Pani Grażynko, jeśli pokrzywa jest zbierana w czystym miejscu, to myć jej nie trzeba – powinna być sucha, bo mokra faktycznie będzie się psuła, a nie suszyła.
Łodygi pokrzywy mogą być, nie muszą być same liście. 🙂
Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 Suszone liście parzę sobie i wypijam a łodygi zalałam wrzątkiem, odcedziłam i mam teraz płyn na kilka płukań włosów :))
Fajnie, ze opisałaś pokrzywę spożywając ją w „czasie ciąży” ;p
Systematycznie zażywam środki przeciwzakrzepowe nowej generacji ze względu na migotanie przedsionków (Xarelto – rywaroksaban). Jednocześnie jem dużo surowych warzyw, zwł. natki pietruszki, sałaty, liście pokrzywy, a ostatnio podagrycznik. Owszem zielenina zawiera dużo witaminy K, która jest antagonistą środków przeciwzakrzepowych, ale tych starej generacji, czyli warfaryny i heparyny. Rzeczywiście nie jest wskazane jedzenie zieleniny jednocześnie ze środkami przeciwzakrzepowymi starej generacji. Ale czy całkowicie, tego nie wiem. Na szczęście nie dotyczy to leku nowej generacji, wspaniałego Xarelto. Jest on coraz bardziej popularny jako środek zapobiegawczy udarom mózgu i już nie jest tak drogi jak jeszcze niedawno. Pytałem o to kilka razy hepatologów, bo wyeliminowanie zieleniny byłoby dla mnie ciężkim ciosem. Powiedziano mi, że zażywając Xarelto mogę spokojnie zajadać się zielonymi warzywami.
Pani Agnieszko, czy mogłaby Pani poświęcić trochę uwagi podagrycznikowi? Wart jest tego.