Choć każda pogoda ma swój urok a deszcz ogromną wartość, to w pochmurny dzień zdecydowanie dobrze jest zjeść talerz gorącej i pożywnej zupy! Pyszna, rozgrzewająca i sycąca zupa tajska z mlekiem kokosowym… Zawsze zjadam z apetytem i… z dokładką 🙂
Składniki:
1 łyżka masła klarowanego
3-4 cm świeżego imbiru
1 ostra papryczka chili
2-3 ząbki czosnku
3-4 gałązki trawy cytrynowej
1l. wywaru warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki sosu rybnego
1 szklanka pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych
150 g dużych obranych krewetek (surowych lub gotowanych), lub tofu (tofu nie gotujemy)
świeża kolendra do przybrania
Wykonanie:
Imbir, chilli oraz czosnek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na maśle przez chwilę. Dodajemy trawę cytrynową. Smażymy jeszcze przez chwilę a następnie zalewamy wywarem i po chwili dodajemy mleko kokosowe. Do zupy dodajemy sok z cytryny, sos chilli i rybny. Gotujemy całość przez 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Na sam koniec dodajemy przesmażone wcześniej na maśle pomidory, krewetki oraz posiekany szczypiorek.
Zupa tajska z mlekiem kokosowym smakuje wyśmienicie w pochmurny dzień, ale jest rewelacyjna na każdą porę roku. Przypomina mi cudowne wakacje w Tajlandii 🙂
Szybko i smacznie!
Smacznego! 🙂
Piekne zdjecia,odkrylam pani blog i go wlasnie nalogowo czytam.Brawa za kawal swietnej roboty.
witam,
Wydaje mi sie ,ze w przepisie powinno byc pol litra wywaru w przeciwnym razie zupa wychodzi na bardzo wodnista…no chyba ,ze Pani chciala uzyskac taki efekt. Pozdrawiam
Pycha!!!!!Dodalam jedynie 500ml stoku bo uwielbiam „kremowe” zupy.Wielkie dzięki Agnieszko ,Buzka 🙂
Zupa pyszna. Zupełnie inna, niż te do których przywykliśmy, ale warta doznań smakowych. Syn pytał na drugi dzień czy coś jeszcze zostało. Myślę, ze jak ktoś nie lubi krewetek może zastąpić je kawałkami ryby. Zamierzam tak spróbować. Zgodnie z uwagami powyżej dodałam 500 ml wywaru z jarzyn i zupa nawet wtedy nie była zbyt gęsta. Wspaniałości Pani Agnieszko, wspaniałości !!!! Polecam !!!!
Dodałam do zupy warzywa tajskie mrożone. Zupa łatwa w wykonaniu i szybka oraz bardzo smaczna i sycąca. Polecam zapracowanym.