Czasem najprostsze rzeczy są najlepsze. Jeśli nie masz pomysłu z czym można zrobić tosty – to jest idealna i zdrowa propozycja :). Pełnoziarnisty tost z dojrzałym awokado to mój najnowszy hit. Doskonała propozycja w diecie niełączenia. Nie ma więc obawy, że utyjesz! Wręcz przeciwnie, to naturalny zastrzyk młodości. Awokado zawiera glutation, bezcenny przeciwutleniacz, który działa antyrakowo i spowalnia procesy starzenia. Prażone ziarna sezamu to świetnie przyswajalny wapń. Naturalne, lekkie, pyszne i zdrowe – tak jak lubię!
Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
1 łyżka oliwy z oliwek (najlepiej z czosnkiem)
sok z ½ niewielkiej cytryny
prażone ziarna sezamu
sól himalajska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
posiekane świeże zioła takie jak lubisz np. bazylia, koperek lub natka pietruszki
Wykonanie:
Podgrzane w tosterze lub w piekarniku kawałki pieczywa polej oliwą, rozsmaruj dojrzałe awokado (bez skórki i pestki oczywiście) i natychmiast polej sokiem z cytryny (wtedy awokado nie straci koloru). Dodaj pozostałe składniki i gotowe! Smacznego 🙂
P.S. Dla urozmaicenia możesz przygotować dwa rodzaje tostów, jeden z awokado a drugi z pastą z pieczonych warzyw.
…i już po śniadaniu 🙂 Propozycja na tosty – FENOMENALNA! Dziękuję za inspirację i pozdrawiam biegnąc na poranną praktykę jogi 🙂
Czy mogłaby Pani powiedzieć dlaczego należy uprażyć sezam ?:) I czy lepiej jest stosować oliwę zamiast masła?
Cały czas błędnie myślałam, że awokado jest nijakie. Pani propozycja sprawiła, że dałam mu jeszcze jedną szansę i udało się. Towarzystwo sezamu i oliwy z oliwek sprawia, że nabiera maślano -orzechowego smaku. A na chlebie pieczonym w domu punktuje podwójnie. To na kolację teraz moje ulubione danie na równi z pastą z pieczonych warzyw. Dziękuję pani Agnieszko za te doznania smakowe. Działam w kuchni za motywacją pani przepisów…zupa tajska, zupa z zielonego groszku, bakłażany z fasolą, pasty z pieczonych warzyw…nie dam rady wymienić wszystkich inspiracji, a wszystko tak pachnie, przenika się smakami, a ja mieszam, dodaję przyprawy, miłość, radość……pyszności.
Dziękuję za jogę, rytuały, mantry, modlitwy do Archanioła Michała, za dzielenie się miłością, mądrością, spokojem…..Pani Agnieszko tyle wniosła pani w moje życie, że nie wiem jak okazać WDZIĘCZNOŚĆ. Dziękuję za „Pełnię życia”, która pozwoliła mi pogodzić się z przeszłością i wybaczyć. Dziękuję za „Smak Świąt” „Smak miłości ” i „Smak Szczęścia”, które mnie inspirują i sprawiają, że w domu pachnie miłością i pysznym jedzeniem…..i za „Słowa dla duszy”, które wprowadzają w stan pozytywnego myślenia, a poranek jest słoneczny nawet, gdy jest pochmurno……Dziękuję z MIŁOŚCIĄ, że pojawiła się Pani w moim życiu w odpowiednim momencie…