Ten przepis po raz pierwszy został opublikowany w mojej książce pt. „Smak miłości”.  Od tego czasu zrobił prawdziwą furorę! Od lat jest systematycznie powielany i publikowany na mediach społecznościowych, przekazywany z rąk do rąk w rodzinach i między przyjaciółmi, a w wielu domach zadomowił się na dobre. Bardzo się z tego cieszę! I wcale mnie to nie dziwi, ponieważ ten pasztet jest naprawdę przepyszny! 🙂

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jest tak delikatna i wszechstronna, że staje się składnikiem wielu potraw w mojej kuchni. Od słynnego leczo, poprzez cukinie pieczone, duszone, gotowane na parze, grillowane, placki z cukinii, aż po rewelacyjne ciasto z cukinii (przepis podałam również w mojej książce „Smak miłości”). Młoda cukinia jest również pyszna na surowo – pokrojoną w cienkie plastry dodaję latem do sałatek.

Dzisiaj dzielę się z Wami tym świetnym przepisem na mój ulubiony pasztet z cukinii. Jest lekki, a jednocześnie sycący. Z dodatkiem zielonych sałat lub mizerii jest świetną propozycją na lekki obiad. Bez wyrzutów sumienia możesz sobie pozwolić na dokładkę! Świetne smakuje również zimno, albo polany ultra zdrową Cudowną miksturą mojej Mamy :). Uwielbiam również z sosem ze świeżych pomidorów lub z pysznym sosem grzybowym. Możliwości jest mnóstwo! 🙂

Składniki:

3 szklanki cukinii starej na tarce o grubych oczkach, cukinia powinna być ze skórką (dokładnie odciśnij sok!)
1 duża marchewka obrana i starta na tarce
2 cebule obrane i drobno posiekane
4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki do wyboru: kaszy manny lub drobnej kaszki kukurydzianej lub tartej bułki
½  łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
4 jajka całe – koniecznie od „szczęśliwych kur” – uwaga, osoby, które nie używają jajek mogą je zastąpić 4-5 łyżkami mielonego siemienia lnianego rozrobionego w odrobinie ciepłej wody (siemię lniane jest śluzowate, co niestety wpływa na konsystencję potrawy)
duży pęczek natki pietruszki posiekany
posiekane świeże zioła: lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek… (świeże zioła można zastąpić suszonymi)
sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz


Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzej do 190C.
  • Cebule i czosnek podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie.
  • Dodaj świeżo mielony czarny pieprz i suszone zioła (jeśli nie masz świeżych, to teraz dodaj suszone).
  • Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
  • W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką.
  • Masę przełóż do foremki.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.

Smacznego! 🙂

Więcej moich pysznych, lekkich, naturalnych i zdrowych przepisów znajdziesz w książkach „Smak zdrowia”, „Smak życia” , „Smak miłości” i „Smak szczęścia”