Mam dla Was świetny, szybki i łatwy przepis na moje pyszne zimowe ciasteczka z korzenną przyprawą. Idealne na Święta, Mikołajki i wszelkie zimowe okazje. Cudowne jako prezent własnej roboty. Ich przygotowanie to świetna zabawa w gronie przyjaciół, rodziny lub dzieciaków! Świąteczne pieczenie ciastek to od wielu już lat nasza rodzinna tradycja. Kochamy nie tylko smak tych ciastek, ale również boski zapach, który czaruje cały dom.
Ten przepis na świąteczne ciasteczka jest wielokrotnie sprawdzony, więc na pewno się uda, nawet osobie bez żadnego kulinarnego doświadczenia. Jeśli nie przepadasz za przyprawą korzenną możesz przepis zmodyfikować – użyć samego cynamonu, mielonego imbiru lub zrobić bez niczego. Takie saute, tylko z cytrynowym lukrem też będą świetne! A ozdoby? Wedla Waszej fantazji, gustu i preferencji. Pestki, migdały, orzechy, skórka pomarańczy, lukier… Najważniejsza jest dobra zabawa! 🙂
Składniki na ciastka:
- 300g mąki
- 200g zimnego masła
- 100g cukru
- 3 żółtka
- 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej (do pierników)
- szczypta soli
- Do ozdoby orzechy, pestki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczy itd.
Składniki na lukier:
- 500g cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1 lub 1 ½ cytryny
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wykonanie:
Ciastka: Mąkę przesiej przez sito, dodaj szczyptę soli, cukier, przyprawę korzenną i dobrze wymieszaj. Utwórz kopczyk. Zrób w nim wgłębienie, wbij w nie żółtka i wsyp pokrojone na kawałki masło. Całość posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki. Ochłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 4mm. Foremką wyciśnij ciastka, układaj je na blasze i piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż staną się złociste.
Lukier: Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w blenderze. Najpierw dodaj sok wyciśnięty tylko z 1 cytryny, a jeśli lukier będzie zbyt gęsty to dodawaj stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Powstałym lukrem posmaruj upieczone, lekko ostudzone ciasteczka. Wierzch ciastek można dekorować migdałami, orzechami, pestkami, kandyzowaną skórką pomarańczy itd…
Smacznego i dobrej zabawy! 🙂
Jakiś czas temu znalazłam pani bloga. Dzięki temu o czym tu czytam zaczelam pozytywnie patrzeć na świat. Dwa lata temu straciłam bliską osobę i trudno było mi sie pozbierac. Jestem w Pani wieku i tez mam trzyletnią ukochaną córkę. Jest Pani moim psychologiem. Ps. Tez wczoraj robilysmy z córką ciasteczka. I nawet ten sam przepis. Dziekuje.
Pani Agnieszko, miałam nadzieję, że umieści Pani przepis na świąteczne pierniczki! I doczekałam się, i to fajnie, że już na początku grudnia :-)) jutro mam zamiar pojechać do rodziców i zrobić razem mikołajkowe pierniczki 🙂 patrzyłam przepisy na innych blogach, ale przyznam, że czekałam na Pani przepis, bo Pani przepisy są dla mnie gwarancją tego, że to co robię jest zdrowe 🙂
Kochana Pani Agnieszko zrobiłam ciasteczka, są cudowne ♡ bardzo dziękuję za ten przepis. Gorąco pozdrawiam:-)
Te z Pani przepisu na pewno zrobię, a ze swojej strony polecam te:
Składniki (25szt.)
100g mąki pszennej
80g otrębów owsiane
85g miękkiego masła
60g cukru trzcinowego
jajko
Ucieramy cukier z masłem, następnie dodajemy jajko i ucieramy dalej, aż składniki się połączą. Do składników wsypujemy mąkę i otręby i ugniatamy ciasto dłonią, aż uzyskamy otrębową kule.
Z kuli tworzymy małe kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. lekko rozgniatamy palcami i poprawiamy boki by ciastka zachowały okrągły kształt.
Rozgrzewamy piekarnik do 180stC. Pieczemy przez ok.15 minut.
Proste, szybkie i pyszne :
pozdrawiam przedświatecznie 🙂
ile z takiej porcji wychodzi ciasteczek?
swietnie, ze trafilam na ten przepis. potrzebuje ciasteczka do zlobka wiec te jak znalazl, aczkolwiek chyba nie dodam cukru, bo to dla maluchow. moze jakis syrop z agawy mysle 😉
Polecam wszystkim przepis na przepyszny zimowy chleb z suszonymi śliwkami na zakwasie, może konkurowac z wszystkimi slodyczami:-) pieke go juz trzeci raz i nadal jest dla mnie najlepszy
http://przepisnachleb.pl/chleb-zytni-ze-sliwkami/
Na tej stronie podane jest rowniez jak zrobic zakwas – to wcale nie jest trudne! 🙂
Ciasteczka pieklam wczoraj wyszly bardzo dobre, cynamonowy lukier idealnie pasuje.
Witam serdecznie Pani Agnieszko 🙂
wczoraj wieczorem był czas na przyjemności czyli.. pieczenie ciasteczek z Pani przepisu. Cudowny czas- zapach ciasteczek unosił się w całym mieszkaniu. Wyszyły piękne, złociste i pyszne. Bardzo dziękuję za wszystkie inspiracje 🙂
Pozdrawiam i przesyłam dobrą energię 🙂
Czegoś takiego szukałam: mega szybkie, tanie i proste:-). Efekt: pysznosci, jutro robię druga porcję bo wiem ze moja córka je wciagnie.
Fajny, bardzo prosty przepis na smaczne ciastka. Piekłam je dzisiaj z synem, mały miał przy tym świetną zabawę. Niestety zjadł już połowę tego co upiekliśmy, więc do Świąt chyba ciasteczka nie doczekają. Mam uwagi tylko do przepisu na lukier, wg mnie nie ma potrzeby przygotowywania takiej ilości jak w przepisie. Lukier wyszedł dość kwaśny, więc zużyliśmy tylko jego małą część. Następnym razem dam mniej cytryny, a dodam wodę.
Witam Pani Agnieszko:) uwielbiam Pani bloga, którego czytam juz od roku. Był dla mnie natchnieniem do wielu zmian! Za co bardzo Pani dziękuję z całego serca!!!:D a dzis przyszedł czas na powrót do tych cudownych ciasteczek!!!:D taki przedsmak świąt…:) i ten zapach…:)) pozdrawiam serdecznie:)
Witam Pani Agnieszko, mam pytanie natury technicznej czy kardamon do przyprawy piernikowej mielimy cały z łupinkami czy tylko same ziarenka pozdr
?
Pani Agnieszko, ile czasu mozna przechowywac te ciasteczka? JAk wczesniej je trzeba zrobic aby je sprezentowac? Czy one tez sa twarde i musza zmieknac?