Ten przepis jest nami od wielu lat. Jest bardzo szybki, łatwy i nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności. Ciastka są przepyszne i zawsze się udają. Możesz zrobić proste ciasteczka, bez żadnych ozdób, ale możesz również ozdobić ja na przykład migdałami, orzechami, pestkami lub lukrem.

Te kruche ciasteczka można z powodzeniem przechowywać w suchym pojemniku. Pięknie zapakowane mogą stać się idealnym prezentem dla bliskich lub przyjaciół. Takie ciastka to również doskonała ozdoba wigilijnego stołu, talerza z ciastami czy smakołykami.

Składniki

Na ciastka:

  • 100 g miałkiego cukru trzcinowego lub normalnego
  • 200 g prawdziwego, dobrego masła
  • 300 g mąki – może być pszenna, orkiszowa lub gryczana (my uwielbiamy z gryczaną – jest bez glutenu, a ciastka z niej upieczone są pyszne)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (może być jogurt)
  • szczypta soli

Uwaga! Dla wegan – dostałam wiadomość na Instagramie od jednaj z czytelniczek, że masło zastępuje olejem kokosowym, a śmietanę zastępuje jogurtem kokosowym. To musi być pyszne – ja też tak zrobię! 🙂

I jeszcze dla osób, które pytają czym można zastąpić śmietanę – można zamiast śmietany dodać 3 żółtka – oczywiście wyłącznie od kur w wolnego wybiegu.

Wariacje na temat ciastek – do masy można dodać aromatyczne przyprawy, jak na przykład mielony cynamon cejloński, kardamon, imbir, anyż (jeśli ktoś lubi), lub przyprawę do piernika.

na wierzch ciastekdo wyboru

  • posiekane migdały
  • posiekane orzechy laskowe
  • posiekane orzechy włoskie
  • pestki słonecznika
  • gruby cukier trzcinowy
  • białko jajka – nie jest konieczne

Wykonanie

  • Ze wszystkich składników zagnieć ciasto.
  • Włóż je do lodówki na 30 minut, aby się ochłodziło.
  • Następnie rozwałkuj ciasto na wysypanej mąką stolnicy, na grubość ok 1cm cm.
  • Z ciasta wykrawaj okręgi, półksiężyce lub inne kształtu.
  • Z wierzchu posmaruj ciastka białkiem (ja używam do tego pędzelka), a następnie posyp drobno posiekanymi migdałami, orzechami, pestkami lub grubym cukrem. Białko jajka sprawi, że dodatki będą idealnie przylegały do ciastek, a ciastka staną się błyszczące.
  • Dla osób, które nie chcą używać białka – można zrobić bez, dodatki „wciśnięte” w ciastka również będą się trzymać.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C, aż staną się złociste – trwa to około 10-15 minut, w zależności od piekarnika.

Pozdrawiam Was ciepło i życzę pięknego czasu świątecznych przygotowań! 🙂

Więcej sprawdzonych przepisów na świąteczne potrawy znajdziesz w książce „Smak świąt”.

Naturalne świece i wyjątkowe przedmioty z duszą, idealne na prezenty od serca znajdziesz na stronie BE MISTIC.

Wspaniałym prezentem jest książka pełna pozytywnej energii „Słowa MOCY” oraz Karty afirmacyjne „Słowa mocy” 🙂