Ten przepis jest nami od wielu lat. Jest bardzo szybki, łatwy i nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności. Ciastka są przepyszne i zawsze się udają. Możesz zrobić proste ciasteczka, bez żadnych ozdób, ale możesz również ozdobić ja na przykład migdałami, orzechami, pestkami lub lukrem.
Te kruche ciasteczka można z powodzeniem przechowywać w suchym pojemniku. Pięknie zapakowane mogą stać się idealnym prezentem dla bliskich lub przyjaciół. Takie ciastka to również doskonała ozdoba wigilijnego stołu, talerza z ciastami czy smakołykami.
Składniki
Na ciastka:
- 100 g miałkiego cukru trzcinowego lub normalnego
- 200 g prawdziwego, dobrego masła
- 300 g mąki – może być pszenna, orkiszowa lub gryczana (my uwielbiamy z gryczaną – jest bez glutenu, a ciastka z niej upieczone są pyszne)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (może być jogurt)
- szczypta soli
Uwaga! Dla wegan – dostałam wiadomość na Instagramie od jednaj z czytelniczek, że masło zastępuje olejem kokosowym, a śmietanę zastępuje jogurtem kokosowym. To musi być pyszne – ja też tak zrobię! 🙂
I jeszcze dla osób, które pytają czym można zastąpić śmietanę – można zamiast śmietany dodać 3 żółtka – oczywiście wyłącznie od kur w wolnego wybiegu.
Wariacje na temat ciastek – do masy można dodać aromatyczne przyprawy, jak na przykład mielony cynamon cejloński, kardamon, imbir, anyż (jeśli ktoś lubi), lub przyprawę do piernika.
na wierzch ciastek – do wyboru
- posiekane migdały
- posiekane orzechy laskowe
- posiekane orzechy włoskie
- pestki słonecznika
- gruby cukier trzcinowy
- białko jajka – nie jest konieczne
Wykonanie
- Ze wszystkich składników zagnieć ciasto.
- Włóż je do lodówki na 30 minut, aby się ochłodziło.
- Następnie rozwałkuj ciasto na wysypanej mąką stolnicy, na grubość ok 1cm cm.
- Z ciasta wykrawaj okręgi, półksiężyce lub inne kształtu.
- Z wierzchu posmaruj ciastka białkiem (ja używam do tego pędzelka), a następnie posyp drobno posiekanymi migdałami, orzechami, pestkami lub grubym cukrem. Białko jajka sprawi, że dodatki będą idealnie przylegały do ciastek, a ciastka staną się błyszczące.
- Dla osób, które nie chcą używać białka – można zrobić bez, dodatki „wciśnięte” w ciastka również będą się trzymać.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C, aż staną się złociste – trwa to około 10-15 minut, w zależności od piekarnika.
Pozdrawiam Was ciepło i życzę pięknego czasu świątecznych przygotowań! 🙂
Więcej sprawdzonych przepisów na świąteczne potrawy znajdziesz w książce „Smak świąt”.
Naturalne świece i wyjątkowe przedmioty z duszą, idealne na prezenty od serca znajdziesz na stronie BE MISTIC.
Wspaniałym prezentem jest książka pełna pozytywnej energii „Słowa MOCY” oraz Karty afirmacyjne „Słowa mocy” 🙂
A co można dać zamiast śmietany? Dzieci niestety nie mogą a przepis wydaje się pyszny.
Na tym blogu są przepisy na ciastka bez śmietany, na przykład tutaj https://agnieszkamaciag.pl/swiateczne-ciastka-z-makiem/ 🙂
A czy można dać masło klarowane?
Oczywiście! 🙂
Właśnie wyciągam moje goździkowo – imbirowe ciastka z piekarnika . W przepisie znajduje sie śmietana ale ja zastępuje ją jogurtem naturalnym … Nie wiem co to na to Agnieszka …
Pozdrawiam zapachowo – kuchennie .
Ależ oczywiście, jak najbardziej! 🙂
Te pyszne ciasteczka są ze mną już od wielu miesięcy, a z książką „Smak świąt” polubiłam przygotowania do Bożego Narodzenia. Dziękuję Agnieszko!!!
Dziękuję kochana! Bardzo się cieszę!!!! 🙂
Jak dlugo takie ciasteczka są świeże? I ile ciasteczek orientacyjnie wychodzi z porcji? Pozdrawiam 🙂
To zależy od wielkości ciastek.
Są dobre przez kilka tygodni 🙂
Są pyszne, dziękuję ? już 3 razy piekłam. Jak zresztą wszystkie pani przepisy, które próbowałam. Zawsze strzał w 10, nawet dla mięsojadów. I dziękuję – dzięki pani jestem na drodze jogi od ponad roku 🙂 Życzę wspaniałych, ciepłych Świąt.
Wspaniała wiadomość! Cudownie! Bardzo dziękuję i ciepło pozdrawiam!!! 🙂
Wybrałam wersję orkiszową. Ale po 15 minutach dalej wyglądają na surowe. To zdecydowanie za krtótko. Jeszcze piekę.
Z chęcią przymierzę się do upieczenia takich ciasteczek. Jak przeczytałam przepis przedstawia się bardzo prosto. Zdaje mi się, że nie ma możliwości, aby coś zepsuć. Świetny przepis dla osób z małym talentem kulinarnym (ha, ha). Jeszcze w tym tygodniu biorę się do pracy. Pani Agnieszko, ściskam mocno.
Zdecydowanie. Powodzenia! 🙂
Czy ciastka można przechowywać w puszce do świąt czy lepiej zjeść do razu?
Można przechowywać 🙂
Super, a czym można zastąpić cukier? Banany? Syrop z daktyli? Ktoś próbował? 🙂
Prosty przepis, a ciasteczka wyglądają pysznie. Pozdrawiam serdecznie :).
Ahhh! Już czuję w powietrzu zapach tych ciasteczek! 🙂
Przepis wspaniały! Czy ciasto na te czy inne ciastka, można wyrabiać w robocie kuchennym czy trzeba koniecznie ręcznie? Pozdrawiam świątecznie!!
Ja wyrabiam ręcznie – jest to proste, szybkie i moim zdaniem bardzo przyjemne 🙂
A sody albo proszku nie trzeba?
Absolutnie nie trzeba 🙂
Pani Agnieszko, czy muszę posmarować papier do pieczenia tłuszczem?
Czy nie potrzeba proszku do pieczenia?
Aguś dziękuję za Twoje przepisy 🙂 bardzo chciałabym tak pięknie jak Ty poruszać się w zdrowym gotowaniu, może powolutku nabiorę troszeczkę umiejętności .. 🙂 uściski
Witam
Pain Agnieszko dziekuje pieknie . Trafilam na pani ksiazke przez artykul w gazecie i kupilam . Przepisy i porady cudowne. Dziekuje Aleksandra
Czy ktoś próbował zastąpić zwykły cukier czymś innym? Na przykład cukrem kokosowym?
Witam czy zamiast cukru mozna dodać ksylitol? jeśli tak to ile?