W weekend jest trochę więcej czasu na poranne gotowanie, więc dzisiaj polecam Wam przepis, który wykonałam kiedyś w jednym z programów telewizyjnych. Osoby obecne w studio nie mogły wyjść ze zdumienia, że pieczona owsianka może być aż tak pyszna. Goście niemal wylizali talerze. Gościł również na moim Facebooku i zrobił prawdziwą furorę!
Składniki:
½ szklanki otrębów owsianych
½ łyżeczki soli
2 łyżki skórki otartej z dobrze umytej i sparzonej pomarańczy
½ łyżeczki tartej gałki muszkatałowej
½ lub 1 łyżeczka cynamonu
½ szklanki jasnego miodu lub cukru trzcinowego
½ szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny
2-3 łyżki masła klarowanego roztopionego
2 szklanki mleka sojowego (lub zwykłego jeśli używasz)
1 łyżka drobno utartego korzenia imbiru
1 jajko
2 szklanki mrożonych jagód, malin lub wiśni (mogą być też tarte jabłka)
2 banany obrane i pokrojone w plastry
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 190 st.C.
Foremkę do pieczenia o wymiarach 20×20 dobrze wysmaruj masłem.
Na dnie połóż pokrojone banany i posyp je rodzynkami lub żurawiną.
W misce wymieszaj ze sobą płatki owsiane, otręby oraz wszystkie przyprawy.
W drugiej misce wymieszaj ze sobą dokładnie mokre składniki: mleko, jajko, roztopione masło i miód lub cukier.
Teraz połącz ze sobą suche i mokre składniki, a następnie dodaj imbir i skórkę pomarańczy.
Wymieszaj.
Wyłóż połowę masy na banany i żurawinę, a następnie wysyp połowę jagód (lub innych owoców).
Wyłóż resztę masy i na górze posyp pozostałymi owocami.
Posyp odrobina cynamonu i ewentualnie odrobiną cukru trzcinowego.
Piecz przez ok 40-45 minut.
Przed wyłożeniem na talerze odstaw na ok 7-10 minut, by owsianka lekko przestygła i stężała.
Można podawać z gęstym naturalnym jogurtem. Pycha!
Dobrego i smacznego weekendu 🙂
No, to jest naprawdę coś! Nie dziwię się, że przepis zrobił furorę. Jutro premiera u mnie:-))). Pozdrawiam i dziękuję za inspirację.
I jak, smakowało? 🙂
brzmi pysznie 😉 ale czy ten przepis można stosować w diecie niełączenia??? płatki z jajkiem i mlekiem?
Mleko może być ryżowe, a jajko tylko do „sklejenia”. Mała ilość raz na jakiś czas nie zaszkodzi ☺
Czy takie płatki można przechowywać przez kilka dni i podawać w tygodniu na śniadanie z mlekiem?
Przepyszne! Robilam z bananami i jabłkami, jabłkami i gruszkami, jabłkami z mrozona mieszanka kompotowa. Przepis rewelacyjny;-))) ps.zapiekam przykryte, czy dobrze robię?
Moja owsianka siedzi w piekarniku, a ja juz nie moge sie jej doczekac! Zdrowo i pysznie. Najlepsze polaczenie. Pozdrawiam Pania serdecznie 🙂
Uwielbiam! Niedziela bez pieczonej owsianki na śniadanie jest okropna! Chodzę później cały dzień i mam wrażenie, że czegoś mi brakuje.. Dlatego jak już się zabieram za ten przepis, to robię większą porcję, która wystarcza mi aż do wtorku 🙂 Często też biorę sobie tę owsiankę w poniedziałek do pracy, bo zaczynam wcześnie rano i nie zdążam nic zjeść w domu. Potem tylko odgrzewam i…już NIE nie lubię poniedziałków 🙂 Pozdrawiam i polecam tym, którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować!