O ten przepis prosiła mnie już kilka razy Pani Kasia, którą serdecznie pozdrawiam . Pojawił się we wpisie na FB ale dostałam od Was kilka próśb o umieszczenie go na blogu, co też czynię 🙂

Ciasto marchewkowe z powidłami śliwkowymi mojej Mamy, naprawdę przepyszne i bardzo proste w wykonaniu. Mamę też bardzo ciepło pozdrawiam. I Was również!

Składniki:

2 szklanki obranej i startej marchewki
4 jajka
¾ lub 1 szklanka cukru (najlepiej trzcinowy)
1 szklanka oleju z pestek winogron
2 szklanki mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonego kardamonu
½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1 szklanka powideł śliwkowych lub agrestowych
½ szklanki rodzynek
½ szklanki siekanych orzechów włoskich

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180C (góra i dół). Utrzeć na gładko jajka z olejem, dodaj cukier i cukier waniliowy. Nadal ucierając dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i wszystkie przyprawy. Na końcu dodać marchewkę, powidła i bakalie. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej odrobiną tartej bułki foremki (2 mniejsze keksówki lub jedna forma np. kwadratowa). Wierzch ciasta można posypać grubo siekanymi orzechami włoskimi i grubym cukrem trzcinowym oraz odrobiną cynamonu.
Piec przez 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić specjalnym, długim patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne w środku.

Smacznego