Sezon na truskawki już w pełni, dlatego teraz trzeba nacieszyć się nimi na cały rok. I jeść w każdej możliwej wersji! 🙂

Pieczenie ciast z truskawkami bywa czasem trochę ryzykowne, ponieważ są to owoce bardzo soczyste. Jednak ten przepis jest nie tylko bardzo łatwy i szybki, ale również wielokrotnie sprawdzony. Połączenie truskawek i migdałów jest bardzo oryginalne i rzadko spotykane, ale przekonaj się, że jest naprawdę pyszne i bardzo interesujące.

Przygotowanie tego sezonowego smakołyku zajmie tylko chwilę. Podziel się nim z rodziną lub znajomymi – ciasta ze świeżych owoców najlepiej smakują świeże, w dniu ich upieczenia.

Uwaga – zamiast truskawek możesz użyć innych owoców. To ciasto jest genialne do wszystkich sezonowych owoców. Truskawki możesz również posypać z wierzchu na przykład 1 szklanką czarnych porzeczek – smakuje wspaniale!

Zamiast płatków migdałów możesz użyć na przykład wiórków kokosowych.

Smacznego ☺

Składniki:

400g truskawek, oczyszczonych i pokrojonych na ćwiartki (odsącz je na sicie)
100g mielonych migdałów (możesz zmielić płatki migdałów w młynku np. takim jak do kawy)
175g masła
150g cukru trzcinowego lub zwykłego (może być ksylitol)
150g ekologicznej mąki pszennej lub orkiszowej
2 jajka od szczęśliwych kur
2-3 łyżki mleka roślinnego (może być zwykłe)
1 cukier waniliowy naturalny
1 łyżeczka proszku do pieczenia, bez fosforanów (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
kilka kropli naturalnego ekstraktu migdałowego
garść płatków migdałów do posypania z wierzchu, trochę cukru trzcinowego, szczypta cynamonu

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzej do 180C.
  • Okrągłą formę o średnicy 23cm (z otwieranym dołem) wysmaruj masłem i wysyp odrobiną tartej bułki,
  • Zmieszaj masło z cukrem na gładką masę.
  • Dodaj jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały i esencję migdałową.
  • Całość dokładnie wymieszaj.
  • Wyłóż masę do formy, wyrównaj, a na wierzchu ułóż truskawki.
  • Posyp płatkami migdałów, cukrem trzcinowym i szczyptą cynamonu.
  • Piecz 1 godzinę na środkowej półce.
  • Po ostudzeniu możesz posypać cukrem-pudrem lub podawać jeszcze ciepłe na przykład z gałką lodów waniliowych – pyszna rozpusta… 🙂

Smacznego ☺