Masło orzechowe bardzo popularne w USA u nas nadal walczy o miejsce w naszym jadłospisie. Bogate w białko, witaminy i mikroelementy uczyni nasze ciasteczka zdrową przekąską. Dodatek migdałów i sezamu wzbogaci ją o dodatkową ilość magnezu i wapnia. Te ciastka z masłem orzechowym to ostatnio mój ulubiony deser 🙂
Składniki
200g cukru trzcinowego
1 duże jajko
185g masła orzechowego (bez cukru!)
260g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
naturalny aromat wanilii
1/2 szklanki pokrojonych migdałów lub orzechów oraz sezam
Sposób wykonania
W misce (najlepiej w mikserze) wymieszaj ze sobą masło i cukier, aż staną się puszyste (ok 2-3 minuty). Dodaj jako, masło orzechowe i naturalny aromat wanilii.
W innej misce zmieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj do mieszanki z masłem orzechowym i wymieszaj na jednolite, miękkie ciasto. Włóż je do foliowego woreczka i umieść w lodówce na ok 1 godzinę. Z ochłodzonego ciasta uformuj w dłoniach równie kulki o średnicy ok 2,5 cm (możesz odmierzać łyżeczką od herbaty).
Kulki układaj w równych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniataj je z wierzchu delikatnie widelcem, by uformować płaskie ciasta, z odciśniętą kratkę (ślad wierzchu widelca).
Uwaga: Dodatkowe orzechy, migdały lub sezam można wgnieść w ciasto lub udekorować nimi ciasteczka – w zależności od naszej fantazji.
Piekarnik nagrzej do 180C i piecz ciasteczka ok 10 minut, aż staną się lekko rumiane.
Smacznego
Witam,
zainteresowałam się masłem orzechowym, ponieważ chciałabym zacząć się zdrowo odżywiać.
Patrzę na skład a w nim utwardzony tłuszcz roślinny, podobno bardzo niezdrowy.
Jakich produktów Pani u używa, aby wybrać produkt w pełni wartościowy.
pozdrawiam
Pani Magdo, osobiście polecam masła orzechowe które można kupić w sklepach ekologicznych (np. http://naturo.pl/pl_PL/p/Maslo-orzechowe-Crunchy-BIO-250g-Terrasana/2745). Zawsze szukam takich, by nie było w nich utwardzanych tłuszczy roślinnych. Pozdrawiam.
Masło orzechowe robi się bardzo łatwo. Wystarczy niesolone orzeszki ziemne wrzucić do malaksera, blendera, termonixa lub nawet wyciskarki do soku i mielić ile się da, do momenty otrzymania oczekiwanej konsystencji. Nawet na raty, żeby nie zajechać sprzętu. Olej arachidowy sam się wytraci, tak jak w paście tahini z sezamu. Pozdrawiam.
Witam,,
poniżej przepis na domowe masło orzechowe,
orzechy można dać pół na pół z niesolonymi,
które warto uprażyć na suchej patelni.
A za ciastka zabiorę się już niedługo:).
Pozdrawiam i smacznego
Karolina
MASŁO ORZECHOWE
Składniki ( porcja na jeden słoiczek):
szklanka orzeszków ziemnych solonych
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżeczki cukru pudru
Orzeszki zmielić, następnie dodać olej i cukier puder
i całość zmiksować blenderem do pożądanej konsystencji.
Super! Bardzo dziękuję za ten przepis. Na pewno przyda się nie tylko mi! ☺
Ciepłe pozdrowienia! ☺
Witam,
ja zazwyczaj nie kupuję ekologicznych, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się kupić masła z tłuszczem roślinnym – zawsze z olejem. Najlepiej trafić w Lidlu na kuchnię amerykańską – mają wówczas pyszne masło orzechowe smooth i crunchy albo wybrać chociażby Sante. Masło bio dostępne jest też w sieci Rossmann, nie polecam Felixa – skład nie do zaakceptowania.
Bardzo łatwo można zrobić samodzielnie w malakserze.
Pozdrawiam i smacznego!!
No właśnie, mamy już przepis od Pani Karoliny!
Dziękuję serdecznie i ciepło pozdrawiam! ☺
A jakie są proporce, ile czego trzeba dać?
Witam Pani Agnieszko,
Przyłączam się do pytania mojej poprzedniczki, ciasteczka wydają się być bardzo apetyczne i chciałabym wiedzieć jakie są dokładnie proporcje masła, cukru i pozostałe. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam serdecznie P.Agnieszko bardzo proszę o podanie skaników do ciasteczek z masłem orzechowym .Dziękuję. Fanka bloga.Pozdrawiam
Dziewczyny, aby zobaczyc skladniki trzeba nacisnac na PLUS kolo slowa „Skladniki”, zaraz nad sposobem wynonania. Kopiuje tutaj jeszcze raz, jesli u kogos nie dziala:
170g masła w temperaturze pokojowej
200g cukru trzcinowego
1 duże jajko
185g masła orzechowego (bez cukru!)
260g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
naturalny aromat wanilii
1/2 szklanki pokrojonych migdałów lub orzechów oraz sezam
Zrobilam dzisiaj i wyszlo smaczne 🙂 Nastepnym razem dodam jeszcze wiecej orzechow i migdalow, ale zrezygnuje za to z soli 🙂
Witam,
dziś upiekłam te ciasteczka z moimi córkami (sezon chorobowy rozpoczęty, więc lepimy, gotujemy i pieczemy w ramach walki z nudą:))
Wyszły pięknie i są przepysznie 🙂
dziękuję za przepis
Agata
Czy masło w tym przepisie można zastapić masłem klarowanym lub olejem kokosowym w tej samej ilości? A cukier Czy można zastapić cukrem brzozowym lub syropem klonowym ?
Dzień dobry Pani Agnieszko, ja ostatnio dostałam od koleżanki krem orzechowy z dodatkiem kawy i w składzie są: orzeszki ziemne prażone, cukier kokosowy, mielona prażona kawa i sproszkowana wanilia. Jest pyszny, idealne pasuje jako dodatek do babeczek owsianych w niedzielne popołudnie 😉 pozdrawiam serdecznie
Upiekłam dzisiaj te ciasteczka. Są bardzo smaczne. Chciałabym zrobić je wcześniej, na święta – czy sprawdzała Pani, jak długo poleżą? A może poleci Pani któreś ciasteczka z książki Smak Świąt, które leżą dłużęj. Pozdrawiam ciepło, Magda