Jestem fanką zielonej herbaty. Zdumiewa mnie ilość jej odmian i różnorodność smaków. Do wykonani tego ciasta potrzebna jest zielona herbata Matcha, która sprzedawana jest w formie proszku. Można wymieszać go z gorącą wodą i pić zamiast espresso, ponieważ napój ten wyjątkowo mocno pobudza. Pudełeczko takiej doskonałej herbaty podarował mi kiedyś mój brat Krzysiek, razem ze specjalnym rodzajem bambusowego pędzelka, który jest używany w Japonii do mieszania Matchy z wodą. Ten rodzaj sproszkowanej herbaty używany jest również do wyrobu charakterystycznych i pysznych lodów z zielonej herbaty, za którymi przepada mój syn.
To ciasto jest bardzo wyjątkowe i wyrafinowane w smaku. Moim zdaniem nadaje się bardziej dla dorosłych niż dla dzieci, chociaż one również bardzo je lubią!
Składniki:
Ciasto
110g mąki
10g sproszkowanej zielonej herbaty Matcha*
4 jajka
75g rozpuszczonego masła
110g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Syrop do nasączenia
2 łyżki zielonej herbaty
130g cukru pudru
150ml wrzącej wody
Dodatkowo
250g serka mascarpone
*można kupić w specjalistycznych sklepach z herbatami lub zamówić przez Internet
Wykonanie
Nagrzej piekarnik do 180C. Okrągłą foremkę o średnicy 20cm wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, sproszkowaną herbatę i proszek do pieczenia.
Cukier puder i jajka włóż do obszernej żaroodpornej miski (np. metalowej) i postaw ją na garnuszku z gotującą się wodą (kąpiel baine maire). Ręcznie lub używając elektrycznej trzepaczki ubijaj cukier i jajka przez 2-3 minuty, aż masa zwiększy objętość i osiągnie konsystencję lekkiej bitej śmietany.
Do mieszanki mąki i herbaty dodaj stopniowo roztopione masło, jajka z cukrem i całość delikatnie wymieszaj na jednolita masę.
Piecz na środkowej półce piekarnika przez 30-35 minut.
Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj specjalnym patyczkiem by sprawdzić, czy wewnątrz ciasto jest upieczone.
Podczas pieczenia przygotuj syrop: zalej herbatę wrzącą wodą i odstaw na 5 minut, a następnie napar przecedź przez bardzo gęste sitko. Przelej do rondelka, dodaj cukier i mieszając lekko podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Jeszcze przez jakiś czas podgrzewaj na bardzo małym ogniu, aż napar osiągnie konsystencję niezbyt gęstego syropu.
Odlej 3-4 łyżki syropu i odstaw na bok do ostygnięcia.
Resztę syropu utrzymaj w cieple.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw na chwilę do ostygnięcia.
Jeszcze ciepłe ciasto nasącz stopniowo i równomiernie ciepłym syropem i pozostaw w foremce, aż cały syrop zostanie wchłonięty przez ciasto.
Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Dokładnie wymieszaj pozostałą, ochłodzoną cześć syropu z serkiem mascarpone. Jeśli jest zbyt rzadki wstaw go do lodówki, by się ochłodził i stężał.
Na kawałkach ciasta umieść serek mascarpone wymieszany z zieloną herbatą.
Ciasto dla ozdoby możesz posypać odrobiną sproszkowanej zielonej herbaty
Brak komentarzy