Czarne jagody to niemal nasz narodowy, dziko rosnący owoc. Chyba każdy z nas podczas wakacyjnych spacerów po lesie brudził sobie w dzieciństwie ręce i buzie intensywnie ciemnym sokiem. Chyba również każdy z nas zna smak pierogów z jagodami, naleśników, drożdżowych jagodzianek czy makaronu z twarogiem i jagodami. Lista przysmaków, które można z jagód wyczarować jest bardzo długa. Wiemy, że jagody są pyszne, ale czy wiecie dlaczego również warto jeść ich w sezonie jak najwięcej? Ponieważ są niezwykle zdrowe! Poznajcie przynajmniej kilkanaście powodów dla których warto jutro wybrać się na jagody!
1) Ciemnofioletowe owoce zawierają ogromne ilości antyoksydantów, które wymiatają z organizmu wolne rodniki odpowiadające ze powstawanie chorób i starzenie się organizmu. Jednym słowem czarne jagody to istne remedium na procesy starzenia! Przeciwutleniacze obniżają ryzyko powstania wielu chorób, w tym nowotworów. Najlepiej spożywać je na surowo, aby w pełni wykorzystać ich walory zdrowotne.
2) Podobnie jak rodzynki, śliwki, winogrona i szpinak, czarne jagody są bogate w bioflawonoidy i witaminę C (wzmocnienie organizmu i zachowanie młodości). Zawierają również bardzo mało kalorii – 1 szklanka to tylko 62 kalorie, pełne wartości odżywczych.
3) Badania wskazały, że składniki zawarte czarnych jagodach mają wpływ na wzmocnienie naszych tkanek co sprawia, że dzięki nim nasza skóra wyglądała młodziej, a nasze mózgi na dłużej zachowują jasność myśli oraz dobrą pamięć. Jagody są składnikiem wielu kosmetyków, ponieważ zmiękczają i wygładzają skórę twarzy. Kwasy organiczne świetnie wpływają na naskórek, dając efekt łagodzący przy stanach zapalnych i innych zmianach skórnych. Witaminy A i C sprawiają, że zmniejsza się liczba piegów, a skóra staje się rozjaśniona i gładka.
4) Czarne jagody zawierają duże ilości tanin (garbników roślinnych), które mają wpływ na zmniejszenie stanów zapalnych jelit, łagodzą hemoroidy oraz powstrzymują biegunki. Garbniki neutralizują toksyny w układzie pokarmowym i zapobiegają ich wchłanianiu przez błony śluzowe, działają przeciwpasożytniczo wykluczając obecność owsików i innych „robaków”, popularnych u dzieci. Od dawien dawna nasze babcie i prababcie stosowały jagody jako środek leczniczy przeciwko biegunkom, zatruciom pokarmowym i zaparciom. To chyba najbardziej bezpieczne i naturalne lekarstwo, które można podawać maluszkom.
5) W medycynie ludowej wykorzystywano niegdyś nie tylko owoce, ale również liście jagód, np. do leczenia stanów zapalnych dziąseł, a nawet bólów gardła. Taniny mają działanie ściągające, dlatego są skuteczne w utrzymywaniu higieny jamy ustnej.
6) Liście czarnej jagody mogą być również wykorzystywane jako napary (ziołowe herbatki) na wzmocnienie. Mają lekko gorzki smak, dlatego warto słodzić je miodem.
7) Czarne jagody zawierają duże ilości unikalnej witaminy K. Kobiety używały ich kiedyś, aby złagodzić bóle porodowe. Sok z czarnych jagód może być stosowany do regulowania menstruacji, skutecznie pomaga też w krzepnięciu krwi.
8) Zawartość fitoestrogenów wspomaga łagodne przechodzenie klimakterium.
9) Czarne jagody są źródłem kwasu foliowego, niezbędnego np. dla prawidłowego rozwoju ciąży.
10) Czarne jagody mają silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Zawarty w nich naturalny antybiotyk przeciwdziała namnażaniu się wirusów i bakterii w organizmie. Nie bez powodu przed laty używało się ich jako lekarstwa na zakażenia, a nawet tyfus.
11) Cyjanidyna i witamina C działają przeciwzapalnie, hamując działanie histaminy, odpowiedzialnej za alergie,
12) Zawarta w czarnych jagodach witamina A doskonale wpływa na nasz wzrok, wydłuża pole widzenia krótkowidzów i leczy tzw. kurzą ślepotę.
13) Czarne jagody oczyszczają krew, działają przeciwmiażdżycowo i przeciwkrwotocznie oraz usprawniają układ krążenia. Obniżają wysoki poziom cholesterolu i zapobiegają osłabiającej organizm anemii.
14) Jedzenie czarnych jagód polecane jest także cukrzykom, regulują one bowiem poziom cukru we krwi i zawierają roślinny rodzaj insuliny. Oprócz owoców, wykorzystuje się też liście czarnej borówki, głównie w przemyśle farmaceutycznym skierowanym do cukrzyków, osób z chorobami wzroku oraz walczącymi z trądzikiem.
Pomyśleć, że takie małe kuleczki posiadają tak wielką siłę leczniczą! Dodam jeszcze, że herbatka/wywar z suszonych jagód działa uspokajająco. Teraz już wiesz, dlaczego … „idziemy na jagody, na jagody” 🙂
Zaraz potem polecam Wam przygotowanie z nich czegoś pysznego, na przykład moich ulubionych muffinek 🙂
Muffinki z jagodami – szybkie i proste
To jest bardzo prosty, szybki i łatwy przepis na klasyczne muffinki z jagodami, który dawno temu dostałam od mojej przyjaciółki. Świetne do porannej kawy, do zabrania na wypad za miasto, rower, na plażę. Idealny deser dla dzieci do zjedzenia na trawie podczas spaceru. Zresztą sama zobaczysz! 🙂
Składniki na 14 babeczek:
250g mąki
150 g cukru
1 duże jajko
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml (8 łyżek) oleju z pestek winogron
150g kwaśnej śmietany
szczypta soli
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzej do 180C (góra i dół).
- Foremki dobrze natłuść masłem i wysyp tartą bułką, aby babeczki nie przywarły do foremek. Możesz również użyć specjalnych papierków do pieczenia muffinek.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Roztrzep jajko, dodaj szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy, olej i śmietanę.
- Wszystko razem dokładnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wmieszaj w ciasto owoce.
- Wyłóż ciasto do foremek (do ok. połowy ich wysokość) i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez 20-25 minut, a następnie pozostaw jeszcze przez 20 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku.
- Po wyjęciu z piekarnika, gdy babeczki ostygną możesz je posypać odrobiną cukru pudru.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy