To jedno z moich ulubionych warzyw. Cukinia jest tak delikatna i wszechstronna, że staje się składnikiem wielu potraw w mojej kuchni. Od słynnego leczo, poprzez cukinie pieczone, duszone, grillowane, placki, aż po rewelacyjne ciasto z cukinii (przepis podałam w mojej książce „Smak miłości”). Dzisiaj podaję Wam świetny przepis na mój ulubiony pasztet z cukinii. Jest lekki, a jednocześnie sycący. Z dodatkiem zielonych sałat lub mizerii jest świetną propozycją na lekki lunch. Bez wyrzutów sumienia możesz sobie pozwolić na dokładkę!

Doskonały pasztet z cukinii ze świeżymi ziołami

Pewnego lata mieliśmy w naszym ogródku „klęskę urodzaju” cukinii. Wyrosło jej tak dużo, że nie miałam już pomysłów co z nią robić. Zadzwoniłam do mojej Mamy z prośbą o poradę. „O widzisz, świetnie się składa! Wczoraj rozmawiałam z moją przyjaciółka, która mieszka w Stanach i dostałam od niej dwa świetne przepisy. Na ciasto z cukinii i pasztet z cukinii. Ciasto już upiekłam, jest pyszne, a pasztet chyba również będzie smaczny. Spróbuj!”. W tym momencie zaczęły się tradycyjne, gorączkowe poszukiwania notatnika i długopisu, a potem nastał moment, który tak bardzo lubię: przekazywanie sekretnego przepisu. Uwielbiam, gdy kobiety dzielą się ze sobą kuchennymi tajemnicami i doradzają sobie wzajemnie. Moja Mama jest w tym mistrzynią. Tyle w niej ciepła i miłości, gdy tak cierpliwe i z nutą ekscytacji w głosie dyktuje składniki, a przy okazji radzi jak to zrobić najlepiej.

W okamgnieniu przepis na pasztet z cukinii pokonał Ocean, dotarł do Białegostoku, a zaraz potem do mnie. Ja podałam go dalej, ponieważ  pasztet z cukinii okazał się strzałem w dziesiątkę. Od siebie dodałam trochę przypraw, czosnek i dużo ziół. Jest delikatny i doskonały. Świetne smakuje polany Cudowną miksturą mojej Mamy :). Jest to potrawa szybka, prosta i świetna dla osób dbających o sylwetkę.

Składniki:

3 szklanki cukinii (bez pestek!) starej na tarce o grubych oczkach (dokładnie odciśnijć sok!)
1 duża marchewka obrana i starta na tarce
2 cebule obrane i drobno posiekane
5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
½ szklanki oliwy z oliwek lub pestek winogron
½ szklanki tartej bułki
½  łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
4 jajka całe
duży pęczek natki pietruszki posiekany
posiekane świeże zioła: lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek… (świeże zioła można zastąpić suszonymi)
sól do smaku i świeżo mielony czarny pieprz


Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzej do 190-200C.
  • Cebule i czosnek podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie.
  • Dodaj świeżo mielony czarny pieprz i suszone zioła (jeśli nie masz świeżych, to teraz dodaj suszone).
  • Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
  • W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką.
  • Masę przełóż do foremki.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.Smacznego 🙂

 

*Przepis pochodzi z mojej najnowszej książki pt. „Smak miłości”.