Powoli rozpoczyna się sezon pomidorowy, a ja uwielbiam pomidory!
Uwielbiam też zupy pomidorowe w wielu odsłonach, a ta jest zupełnie wyjątkowa. Przywodzi na myśl wakacje w Tajlandii. Jeśli nie masz wszystkich potrzebnych składników to nie martw się i dodaj swoje alternatywne. Ważne jest, by zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym była trochę kwaśna, lekko słodkawa, słona i ostra jednocześnie. Wyczaruj sobie odrobinę orientalnej przyjemności! ☺

Składniki:

600 – 800 g pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę (mogą być z puszki)
1 duża drobno posiekana cebula
3-4 ząbki czosnku posiekane
1 łyżeczka nasion kolendry świeżo rozbitych w moździerzu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
400 ml (jedna puszka) mleka kokosowego
2 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej* (może być świeża, mrożona lub ze słoiczka)
2 listki cytrynowe*
1 szklanka bulionu z warzyw lub wrzącej wody
1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 łyżka syropu z agawy
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:
Podgrzej olej w szerokim rondlu, dodaj cebulę, czosnek, trawę cytrynową oraz rozbite nasiona kolendry. Całość przesmaż tak, by cebula lekko się zeszkliła, ale nie zbrązowiała. Następnie dodaj posiekane pomidory, mleko kokosowe, bulion (lub wrzącą wodę) i resztę składników. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość możesz zmiksować ręcznym blenderem. Gotową zupę posyp świeżą kolendrą.

 

Smacznego 🙂