Wspaniała, pyszna i zdrowa przekąska, którą kuchnia ajurwedyjska zna od tysięcy lat. Wzmacnia i poprawia nastrój. Migdały są cenny źródłem magnezu, który świetnie wpływa na cały organizm, a zwłaszcza na układ nerwowy. W tej wersji są tak smaczne, że trudno przestać je jeść.
Zapakowane w ładne słoiczki są świetnym prezentem!
Składniki:
100g migdałów (w skórkach lub bez)
ok 4cm świeżego korzenia imbiru startego na tarce
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki jasnego miodu płynnego (lipowy, akacjowy, wielokwiatowy)
Wykonanie:
Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj migdały i imbir. Podgrzewaj na średnik ogniu często mieszając, aż migdały zaczną się rumienić. Gdy będą lekko przysmażone dodaj miód. Całość dokładnie wymieszaj, by migdały zostały pokryte miodowo- imbirową miksturą.
Pani Agnieszko! Trafiłam tutaj dopiero niedawno, ale od razu polubiłam tę stronę!
Wyczytałam w książce Moniki Ptak, że wg ajurwedy nie powinno się podgrzewać miodu. Ciekawi mnie jakie jest Pani zdanie na ten temat?
Pozdrawiam!
Mój nauczyciel Ajurwedy uczył mnie tak samo, a jednak w tym przepisie jest podgrzany miód 🙂 Podobnie jak w tradycyjnej hinduskiej czarnej herbacie z przyprawami, mlekiem i miodem. W Polsce również specjaliści od pszczelarstwa i zdrowego odżywiania podkreślają, żeby nie używać miodu w wysokich temperaturach. I ja się z tym zgadzam. Staram się tej zasady przestrzegać i generalnie to robię, ale zdarzają się wyjątki, jak na przykład takie migdały 🙂
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Migdaly wyszly rewelacyjnie!
dzieki za pomysl!
Dzisiaj zrobilam, smakuje niemalze jak Snickers tylko bez czekolady 😉
Witam! Czy jest coś, czego mogłabym użyć zamiast masła klarowanego? np. olej kokosowy?
Pozdrawiam!
Agnieszko jaką książkę o ajurwedzie polecasz dla początkujących?