Jeśli lubisz smak kokosów, to ten chlebek kokosowy jest idealny dla Ciebie. Ja go uwielbiam! Świetny z odrobiną masła lub kwaśnych powideł domowej roboty. Idealnie sprawdza się w podróży lub jako drugie śniadanie. Dzieci i dorośli go uwielbiają. I jest dziecinnie łatwy w wykonaniu!
Składniki:
130g wiórek kokosowych
150g cukru
2 jajka
300ml mleka ryżowego lub sojowego (niezbyt słodkiego)
1 opakowanie cukru waniliowego
75g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180C (góra i dół).
Utrzyj na gładko masło z jajkami, dodaj cukier, cukier waniliowy, a na końcu mleko ryżowe.
Następnie dodawaj stopniowo nadal ucierając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i cynamon. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej odrobiną tartej bułki foremki (klasyczna keksówka, lub 2 mniejsze). Wierzch ciasta możesz posypać wiórkami kokosowymi, grubym cukrem trzcinowym i odrobiną cynamonu.
Piecz przez 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdź specjalnym, długim patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne w środku. Jeśli jest, to piecz nadal tak długo, że stanie się w środku suche.
Długość pieczenia zależy od wielkości foremki. W małych piecze się szybciej, a w wysokich czasem nawet 1,5 godziny. W takim przypadku po upływie godziny wierzch ciasta należy przykryć folią aluminiową, żeby się nie spaliło.
A czy miąższ świeżego kokosu sie tu sprawdzi?
Nigdy nie próbowałam, ale wydaje mi się, że raczej tak. Proszę spróbować i dać mi znać!
Pozdrawiam serdecznie ☺
Bardzo prosze o informacje czy ten chlebek wpisuje sie w ramy diety nielaczenia ( podobnie jak chlebek joginow) ? Z gory dziekuje i pozdrawiam, Maria 🙂
Jasne. Nie ma problemu, żeby raz na jakiś czas kawałek tego chlebka zjeść ☺
Witam !
Pani Agnieszko, wczoraj upiekłam chlebek. My z mężem opałaszowaliśmy połowę na kolację jeszcze ciepławy. Synowie zjedli resztę na śniadanie z miodem. Dodałam tylko 100g cukru, dlatego był mniej słodki. Pomyślałam sobie, że zamiast tego cukru można posmarować go właśnie miodem, powidełkami itp.
Zastanawiałam się czy zamiast zwykłej mąki można dodać mąkę orkiszową razową.
Przy następnym pieczeniu spróbuję i dam znać.
Polecam go każdemu, jest prosty w wykonaniu, smaczny i zdrowy.
Pozdrawiam 🙂
Można spróbować z orkiszową, ale razowa moim zdaniem będzie zbyt ciężka i zrobi się zakalec… Więc lepiej poszukać drobno mielonej. Warto spróbować make kokosową.
Serdecznie pozdrawiam! 🙂
Pani Agnieszko, równie proszę o wiadomość, czy można do tego chlebka użyć innej mąki niż pszennej- w przepisie nie jest napisane, że musi to być pszenna, ale wolałabym nie zmarnować składników. Czy mleko może być krowie? Serdecznie pozdrawiam, Pani przepisy są niesamowitą inspiracją :*
Mleko może być krowie, a z mąkami można eksperymentować – np. kokosowa lub kukurydziana – będzie bezglutenowe.
Serdecznie pozdrawiam! 🙂