Jeśli lubisz smak kokosów, to ten chlebek kokosowy jest idealny dla Ciebie. Ja go uwielbiam! Świetny z odrobiną masła lub kwaśnych powideł domowej roboty. Idealnie sprawdza się w podróży lub jako drugie śniadanie. Dzieci i dorośli go uwielbiają. I jest dziecinnie łatwy w wykonaniu!

Składniki:

280g mąki
130g wiórek kokosowych
150g cukru
2 jajka
300ml mleka ryżowego lub sojowego (niezbyt słodkiego)
1 opakowanie cukru waniliowego
75g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180C (góra i dół).
Utrzyj na gładko masło z jajkami, dodaj cukier, cukier waniliowy, a na końcu mleko ryżowe.
Następnie dodawaj stopniowo nadal ucierając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i cynamon. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej odrobiną tartej bułki foremki (klasyczna keksówka, lub 2 mniejsze). Wierzch ciasta możesz posypać wiórkami kokosowymi, grubym cukrem trzcinowym i odrobiną cynamonu.
Piecz przez 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdź specjalnym, długim patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne w środku. Jeśli jest, to piecz nadal tak długo, że stanie się w środku suche.
Długość pieczenia zależy od wielkości foremki. W małych piecze się szybciej, a w wysokich czasem nawet 1,5 godziny. W takim przypadku po upływie godziny wierzch ciasta należy przykryć folią aluminiową, żeby się nie spaliło.