Bakłażany są świetne podczas i po kuracji antybiotykowej. A bakłażany pieczone są jeszcze do tego po prostu pyszne :).
Czy wiesz, że mają one właściwości odtruwające? Polecane są osobom, które przyjmują dużo leków, spożywają przetworzone pożywienie lub są po kuracji antybiotykowej. Bakłażany obniżają ponadto poziom złego cholesterolu i działają wspomagająco w leczeniu wątroby. Doskonale wpływają na poprawę przemiany materii i są cennym źródłem błonnika. Zawierają wiele wartościowych pierwiastków m. in. wapń, żelazo, fosfor, potas oraz witaminy, m. in. C, A oraz B2.
Fioletowa skórka bakłażana działa antyrakowo! Zawarte są w niej związki fenolowe, poprawiające funkcjonowanie całego organizmu. Działają silnie antyutleniająco. Należy jednak kupować tylko dojrzałe bakłażany, ponieważ niedojrzałe zawierają solaninę, która nie jest zdrowa.
Uwielbiam bakłażany i przyrządzam je na wiele różnych sposobów. Moją ulubioną pastę z pieczonych warzyw już znacie, przepis na nią jest w tym wpisie. Tym razem zapraszam Was na przepyszne bakłażany pieczone w sosie z pomidorów z dodatkiem białej fasoli, który można doprawić według własnego uznania i preferencji.
Potrawy z bakłażanów są naprawdę przepyszne, zdrowe i doskonale zastępują potrawy z mięsa! Przed podaniem potrawę można posypać obficie posiekaną natką pietruszki, świeżą bazylią, kolendrą bądź koperkiem. Można podawać je jako samodzielne danie lub np. z dodatkiem ugotowanego quinoa, brązowego ryżu, kaszy jaglanej lub pełnoziarnistego pieczywa.
Pyszne bakłażany pieczone z grubo krojonymi pomidorami i białą fasolką
Składniki:
- 1 duży bakłażan umyty i pokrojony na kawałki
- 6 ząbków czosnku
- 4-5 dużych, mięsistych pomidorów (lub 1-2 puszki krojonych pomidorów)
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego (np. z pestek winogron)
- 1 łyżka masła klarowanego
- ugotowana biała fasolka lub 1 puszka białej fasolki
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka suszonych ziół lub mieszanki ziół (np. zioła prowansalskie, bazylia, tymianek..)
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- opcjonalnie do smaku 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub ksylitolu (jeśli pomidory są bardzo kwaśne)
- świeże zioła do posypania – posiekana natka pietruszki lub świeża kolendra
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzej do 200C.
- Kawałki bakłażana wymieszaj w odrobinie roślinnego oleju lub w oliwie, dodaj suszone zioła (np. zioła prowansalskie), ponownie wymieszaj, wysyp na blachę do pieczenia i piecz przez ok. 20-25 minut, aż staną się rumiane i lekko przypieczone.
- W rondlu rozpuść masło klarowane, podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj obrane ze skóry i pokrojone pomidory (mogą być z puszki), 1 łyżeczkę przyprawy curry, kurkumę, cukier (lub inulinę), trochę soli i pieprzu i duś na małym ogniu przez ok 10 minut.
- Następnie dodaj pokrojone na kawałki pieczone bakłażany oraz ugotowaną do miękkości i odsączoną z wody białą fasolkę.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp posiekanymi świeżymi ziołami.
Smacznego!
🙂
Fajny przepis, wpisalam juz skladniki na liste zakupow 🙂 Mam tylko jedno pytanie: Co to jest maslo klarowane? Czy trzeba je samemu przygotowac? Widzialam, ze „maslo klarowane” przewija sie tez w innych przepisach…
Masło klarowane najlepiej przyrządzić samodzielnie. Należy w tym celu roztopić dobrej jakości masło i zdjąć pojawiającą się na nim białą „szumowinę”. Trzeba to zrobić starannie. Osad może się pojawić również na dnie, więc po zdjęciu białych „farfocli” , trzeba delikatnie masło zlać do innego naczynia. Na takim maśle można smażyć, bo ma wysoką temperaturę dymienia. Można je również przechowywać długo w lodówce.
Pani Sylwia napisała już w skrócie, a ja o maśle klarowanym napisze wkrótce więcej, bo brakuje tego na blogu – dziękuję za inspirację, bo zapomniałam o tym. Chyba dlatego, że o maśle klarowanym pisałam już szeroko w mojej książce „Smak szczęścia” oraz „Smak miłości”.
Serdecznie pozdrawiam! 🙂
Uwielbiam baklazana!!! Dziekuje za nowa odslone tego pieknego warzywa! U nas w domu czesto jemy baklazana w sposob jaki przygotowuje sie w Andalucji: obtoczonego w mace z ciecierzycy smazymy szybko na dobrej oliwie i na koniec polany miodem. Pycha. Pieknego dnia!!
Mąka z ciecierzycy i miód – o rety! Super!
Dziękuję za inspirację, muszę spróbować!!! 🙂
Ciepło pozdrawiam! 🙂
Dzisiaj zrobiłam na obiad, pycha… podałam z kasza jaglana i serem feta. Zjedliśmy z mężem prawie wszystko.
Dziękuję pani Agnieszko za kolejną pyszną i zdrową inspiracje kulinarną, Pozdrawiam 🙂
Ale super się cieszę! Miło jest podawać dalej fajne przepisy.
Pozdrawiam ciepło!!! 🙂
To już mam obiad na jutro, zwłaszcza że zastanawiałam się już od dłuższego czasu, co zrobić z tą zapuszkowaną fasolką stacjonującą w naszej kuchni. Dzięki 🙂
Zrobilam wczoraj z kasza jaglana i bylo pyszne 🙂
Pani Agnieszko, może to głupie pytanie ale po czym poznać dojrzałego bakłażana? 🙂
Pani Agnieszko, nie….jakoś tak zbyt oficjalnie 😉 Agnieszko, pomocy! Co ma zrobić kobieta sama, której nie udało się założyć rodziny tzn. jak fajnie układać swoją codzienność, jak przekonać siebie, że warto sobie piec ciasteczka owsiane i ładnie podawać potrawy? Chcę Cię prosić o inspirację/przysługę: czy możesz sobie wyobrazić, że jesteś sama, bo tak – niestety – ułożyło się moje życie, mieszkasz sama z kotem 😉 i… no właśnie, gotujesz tylko dla siebie, sprzątasz albo nie tylko dla siebie, nakrywasz stół tylko dla siebie… Jak byś żyła? Co z tych wszystkich pięknych, miłych, troskliwych elementów Twojego życia codziennego – rodzinnego mogę przełożyć na swoje samodzielne życie? Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂
Pozdrawiam serdecznie MAGDA
….Nie wiem co pani Agnieszka odpowie ale ja mowie, ze jeszcze bedzie dobrze. Mnie zycie nie raz zaskoczylo. I nauczylam sie, ze zawsze wschodzi slonce i ze warto czekac 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Super przepis. Mam tylko jedno pytanie: czy baklazana obieramy ze skory czy pieczemy ze skora ? Bede wdzieczna za odpowiedz pozdrawiam
Dana, moim zdaniem lepiej obrac, bo skora jest dosc gruba…. ale wiem, ze wiele ludzi nie obiera. Moze pierwszy raz obierz, ale zostaw kilka kawalkow nieobranych i zobacz, co Ci lepiej pasuje 🙂
Właśnie zrobiłam Pani bakłażany. Naprawdę wspaniałe . Dziękuję
Jestem Pani fanka…sledze Pani bloga i program w DDTVN…bakłażan wyszedł super…. przepyszny….dziękuję i proszę o wiecej…pozdrawiam serdecznie☺
Świetny przepis, super smak! Polecam 🙂
Hmmm zrobiłam! Narzeczony powiedzial: „Masz mistrza” ?. No cóż, dziękuję!
Zdrowia, spokoju i natchnienia do kolejnych dobrych i madrych wpisow!
Zrobiłam wczoraj na obiad, a do tego dorsz na parze. Pycha !!!! Palce lizać !!! Dzisiaj już nic nie zostało, więc warto zrobić podwójną porcję. I pomyśleć, że nie przepadam za fasolą, a potrawę zrobiłam ze względu na moich mężczyzn, którzy ją uwielbiają:). Bakłażan był upieczony ze skórką, bo widzę, że niektóre osoby mają wątpliwości. Dziekuję Pani Agnieszko za te kuchenne inspiracje. Pozdrawiam serdecznie.
Zdrowa kuchnia zdrową kuchnią, zdrowe jedzenie – zdrowym jedzeniem. Ale nawet najzdrowsze składniki nie spowodują, że powietrze w kuchni będzie zdrowsze. Podczas gotowania zostawiamy w niej mnóstwo wilgoci, która potem może namnożyć problemów, typu pleśń, grzyb itd. Może, ale nie musi – wystarczy, że zaopatrzymy się w odpowiednio filtrujący okap, który dobrze przefiltruje powietrze. Tak więc potraktujmy okap jako podtawowy element każdej, a tym bardziej – zdrowej – kuchni.
A na ile to porcji będzie?
Cześć ! Czy istnieje szansa, że wiesz ile kalorii ma takie danie 🙂 ?