Upały już się skończyły. Stragany pełne są pysznych, aromatycznych śliwek, a w powietrzu czuć już oddech zbliżający się jesieni. To niezwykle piękny, malowniczy i romantyczny czas.

Zapowiada się deszczowy weekend – to idealny moment, aby upiec to przepyszne, bardzo szybkie i łatwe ciasto ze śliwkami i cynamonem. Niech pachnie w całym domu! Możesz zrobić je bez pszenicy lub klasycznie, z mąką pszenną – wybór należy do Ciebie.

Moi domownicy pokochali to ciasto (ja je piekę z mąki gryczanej i owsianej) – mam nadzieję, że Wy również 🙂

Składniki:

  • Około 500 – 700g wydrylowanych śliwek węgierek
  • 150g mąki gryczanej jasnej (z gryki niepalonej)
  • 150g mąki owsianej
  • Uwaga! Zamiast mąki gryczanej i owsianej możesz użyć 300g mąki pszennej
  • 3 jajka od szczęśliwych kur – oznaczonych cyfrą 0 lub 1
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 250g miękkiego dobrego masła (czyste osełkowe lub klarowane)
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1-2 łyżeczki rumu
  • 2 -3 łyżki skórki otartej z dobrze wyszorowanej i umytej pomarańczy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180C – grzanie góra i dół, BEZ termoobiegu.
  2. Miękkie masło utrzyj z cukrem, potem dodaj jajka, a następne wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem śliwek.
  3. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na wysmarowaną blaszkę do pieczenia (okrągła tortownica lub w innym kształcie).
  4. Na wierzchu ciasta ułóż gęsto, ciasno obok siebie połówki śliwek skórkami do dołu.
  5. Jeśli śliwki są kwaśne, to posyp z wierzchu całość odrobiną cukru trzcinowego i cynamonem.
  6. Piecz przez około 1 godzinę.
  7. Gdy ciasto przestygnie możesz opcjonalnie ozdobić je lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczy.

Wysyłam Wam dużo ciepła i uśmiechu na każdy dzień !!!! 🙂

Więcej moich pysznych, ale również lekkich, naturalnych i zdrowych przepisów znajdziesz w moich książkach „Smak zdrowia”, „Smak życia” , „Smak miłości” i „Smak szczęścia”