Chrzan jest naturalnym antybiotykiem, remedium na chore zatoki i migdałki, a nawet na raka. Szczegółowo opisałam jego działanie w tym wpisie. Jest on też pozycją obowiązkową w mojej kuchni, podobnie jak inne naturalne antybiotyki, np. cebula, czosnek czy imbir. Używam zarówno liści chrzanu jak i jego korzenia. Są idealne jako przyprawa do potraw z ryb, serów, zup, sałatek i surówek. Idealnie łączy się z burakami, jabłkami, ziemniakami, białym twarożkiem, sokiem z cytryny czy jajkami na twardo. Liści chrzanu używam do przygotowania wegetariańskich gołąbków lub jako składnik sosu pesto. Na zimę robię dużo kiszonek, w których chrzan jest obowiązkowym składnikiem – nadaje aromatu, trwałości, sprężystości (kiszone ogórki dzięki niemu są kruche i chrupiące) oraz zwiększa ich właściwości prozdrowotne.

Najbardziej wartościowy jest chrzan zaraz po utarciu, kiedy posiada najwięcej odżywczych wartości. Oczywiście taki chrzan jest bardzo ostry! Czasem jedząc go lecą nam z oczy łzy – to dobry objaw! Właśnie taki chrzan najlepiej leczy zatoki i oczyszcza spojówki.

Kupując chrzan należy zwrócić uwagę na jego świeżość, jędrność, twardość, zapach i wygląd – powinien być pachnący, a po przecięciu biały i wilgotny. Korzenie wykopane jesienią przechowuje się w piwnicy lub spiżarni, lekko zakopane w wilgotnym piasku, a liście najlepiej wysuszyć, wcześniej dokładnie myjąc w chłodnej wodzie.

Propozycje wykorzystania chrzanu w kuchni i apteczce:

Syrop z chrzanu – naturalny antybiotyk

do stosowania w podczas infekcji, grypy, kaszlu, zapaleniu oskrzeli, zaflegmieniu płuc i w nieżytach górnych dróg oddechowych:

  • 200 g świeżo startego chrzanu
  • 1 szklanka chłodnej, przegotowanej wody
  • 200 g miodu lipowego, akacjowego lub innego
  • 4 łyżki soku z cytryny

Robię to najprościej jak się da 🙂 Do miksera (musi być w miarę mocny, ja używam takiego normalnego, jak do koktajli) wrzucam obrany i pokrojony na kawałki chrzan, zalewam go wodą, dodaję miód i sok z cytryny, a następnie wszystko razem miksuję.  Odstawiam pod przykryciem na 1 godz. w temperaturze pokojowej. Następnie na misce układam sitko, na nim układam złożoną gazę, całość mikstury wylewam, odciskam, wykręcam, a cały ten mały chrzanowy „tobołek” wrzucam do foliowego woreczka, którzy szczelnie zawiązuję (żeby nie drażniło oczu i nosów). Wyrzucam. Syrop przelewam do słoiczka.

Uwaga – to jest duża porcja, można zrobić połowę!

Dawkowanie: uwaga, syrop jest ostry, należ pić rozcieńczony i nigdy nie używać na pusty żołądek!

dorośli – 1 łyżka 3-4 razy dziennie z ciepłą przegotowaną wodą;

dzieci – 1 łyżeczka 2-3 razy dziennie, również z ciepłą wodą.

Prosty chrzan domowy:

  • 500 dag korzenia chrzanu,
  • sok wyciśnięty z całej cytryny
  • sól (np. himalajska), trochę cukru lub ksylitolu
  • ok. pół szklanki gorącej wody (jeśli chcemy, by chrzan był łagodny) lub zimnej wody (jeśli chcemy, by chrzan był bardzo ostry)
  • opcjonalnie, jeśli chcemy, by chrzan był łagodny można dodać 4-6 łyżek gęstej śmietany (lub w wersji light jogurtu naturalnego), a jeśli chcemy, by był ostry to rezygnujemy z tego składnika

Wykonanie:
Korzeń chrzanu umyj, oczyść i obierz, a następnie zetrzyj na tarce z małymi oczkami lub w sokowirówce (ja tak właśnie robię). Podczas tarcia chrzanu są dwie metody, aby zabezpieczyć się przez drażniącym, ostrym zapachem: tarcie w pobliżu źródła ciepła (kiedyś tarło się go na zewnątrz lub przy źródle ciepła, np. przy piecu (teraz przy zapalonym palniku) oraz przy otwartym oknie. Starty chrzan należy połączyć w szklanym pojemniku (np. w słoiku) z wodą i sokiem z cytryny, soją oraz cukrem. Odczekaj chwilę, dodaj jogurt lub śmietanę. Następnie przełóż chrzan do czystych i suchych szklanych słoiczków dokładnie zakręć.

Masło antybakteryjne chrzanowo- czosnkowe:

  • 1/2 kostki dobrego ekologicznego masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu,
  • 2 ząbki czosnku – obranego i wyciśniętego przez praskę
  • 1/2 łyżeczka soli himalajskiej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

Chrzan wymieszaj z sokiem z cytryny, masło utrzyj z solą i czosnkiem, a następnie stopniowo dodawaj chrzan i natkę pietruszki (zniweluje zapach czosnku po spożyciu!). Dokładnie mieszaj i przechowuj w lodówce. Możesz również zawinąć w pergamin i włożyć do lodówki, a następnie kroić w plastry i układać np. upieczonej rybie, ziemniakach lub innych warzywach.

Więcej przepisów na naturalne lekarstwa i zdrowe potrawy znajdziecie w mojej książce pt. „Smak ZDROWIA” i „Smak wiecznej MŁODOŚCI” 🙂

NOWOŚĆ – o mojej drodze do zdrowia oraz o naturalnych terapiach, wzmocnieniu i oczyszczeniu organizmu mówię w najnowszym WEBINARZE – link dostępny jest TUTAJ.

Uwaga:

  • Osoby cierpiące na marskość wątroby, stany zapalne przewodu pokarmowego lub nerek powinny bardzo uważać na spożywanie chrzanu!

  • Zastosowanie chrzanu bezpośrednio na skórę lub oczy może spowodować podrażnienia oraz uczucie pieczenia.

  • Osoby z problemami tarczycy powinny skonsultować spożywanie chrzanu z lekarzem.

  • Małe dzieci oraz osoby cierpiące na choroby nerek, żołądka lub jelit powinny spożywać chrzan tylko w niewielkich ilościach lub niezbyt mocny (np. z dodatkiem buraków, marchewki, śmietany lub jogurtu)