Pieczone warzywa

Składniki:

1/2 kg marchewki obranej i pokrojonej w słupki
1 cukinia pokrojona na grube plastry
1-2 czerwone papryki oczyszczone z pestek i pokrojone wzdłuż na grube paski
12 szalotek lub małych cebulek oczyszczonych i przekrojony na pół
2 główki czosnku
3 pomidory pokrojone na pół
sól morska do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Marynata do warzyw:
3-4 rozgniecione ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek lub z pestek winogron
świeżo mielony czarny pieprz
2-3 łyżki ziół prowansalskich
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą składniki marynaty.
Wkładamy do dużej miski wszystkie pokrojone warzywa i pokrywamy je marynatą. Odstawiamy na 10 min.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200-220 st. C.
Równomiernie wykładamy warzywa na płaską blachę posmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku na środkowej półce (ogrzewanie góra i dół) przez 25 min., a następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy tak długo, aż warzywa staną się miękkie i lekko przypieczone na brzegach (zbyt krótko pieczone będą wodniste i pozbawione smaku). Po wyjęciu z piekarnika delikatnie zdejmujemy z papryki skórkę i dodajemy sól do smaku. Pieczone warzywa to jedno z moich ulubionych dań 🙂