Przepis na tę pyszną herbatę opublikowałam już kilka lat temu. Uwielbiam go niezmiennie! Gdy tylko na zewnątrz robi się zimno, deszczowo, wilgotno i ponuro rozgrzewam siebie, moją rodzinę i znajomych tym pysznym, aromatycznym, prawie magicznym napojem. 🙂 Rozgrzewająca herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem jest nieoceniona – dodaje wigoru i zamienia szary dzień w przytulny, błogi i piękny świat.

Czasem parzę ją w kubku, czasem w dzbanku, a kiedy mam w domu większą ilość gości robię cały duży garnek. Każdy nalewa sobie napar dużą chochlą, ogrzewa dłonie i… serce. A jak w domu pięknie pachnie! Kocham mój kobiecy świat… 🙂

Składniki – na  średniej wielkości garnek naparu

  • garść czarnej herbaty liściastej (najlepiej Yunnan) lub ROIBOSS (zdrowa, bez kofeiny)
  • kilka kawałków kory cynamonu cejlońskiego
  • ok. 10 ziaren goździk
  • 1 łyżka ziaren zielonego kardamonu
  • Ok 4-6 cm kawałek umytego pokrojonego w plastry korzenia imbiru
  • 2 cytryny (najlepiej ekologiczne, niepryskane), dokładnie wyszorowane
  • 2 pomarańcze (najlepiej ekologiczne, niepryskane), dokładnie wyszorowane
  • Do posłodzenia cukier trzcinowy, syrop z agawy lub jasny miód (miodu nie dodajemy do wrzątku, bo staje się toksyczny)

Wykonanie:

  1. W garnku zagotuj wodę z herbatą i przyprawami, podgotuj kilka minut, aby nabrała mocy i aromatu.
  2. Pokrój w grube plastry 1 cytrynę i 1 pomarańczę i wrzuć do garnka (by napój nabrał aromatu skórki pomarańczy i cytryny).
  3. Gdy napar trochę przestygnie wyciśnij sok z 1 cytryny i 1 pomarańczy. Dodaj go do herbaty (nie dodawaj do wrzątku, bo sok straci swoje cenne właściwości zdrowotne).
  4. Uwaga – nie trzymaj skórek owoców cytrusowych zbyt długo w płynie, ponieważ napój stanie się gorzki.
  5. Na końcu posłodź do smaku.
  6. Napój wlej przez sitko do pięknych kubków i podawaj gorący.

Smacznego! 🙂

Przepis znalazł się w książce „Smak świąt” oraz „Smak miłości”, które dla wielu osób stały się ulubionymi książkami pełnymi inspiracji do dobrego gotowania i dobrego życia. 🙂

DSC_0217