Na Podlasiu wielkanocna pascha jest tradycyjną potrawą przyrządzaną i podawaną tylko raz w roku (a ja pochodzę z Białegostoku). Jest tak prosta i pyszna, że podobna potrawa nazywana sernikiem na zimno przyrządzana jest tam znacznie częściej. Wyśmienity, zdrowy i pożywny deser, który uwielbiają dorośli i dzieci. Jego ogromną zaletą jest to, że wystarczy zaledwie niewielka porcja, by zdrowo zaspokoić apetyt na słodkości. Wykonanie paschy jest bardzo proste i nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności. A zatem do dzieła! ☺
Składniki na dużą porcję (możesz zrobić z połowy porcji)
100g masła
7 żółtek (z jaj od „szczęśliwych” kur)
1 szklanka cukru pudru
1 laska wanilii (lub kilka kropli naturalnej esencji waniliowej)
1 łyżka ciemnego rumu (możesz z tego składnika zrezygnować i dodać trochę soku z cytryny)
1-2 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie)
1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1-2 łyżki rodzynek
ok. 6 suszonych moreli drobno pokrojonych
2 suszone śliwki drobno pokrojone
1-2 łyżki płatków migdałów
1 łyżka drobno otartej skórki z dobrze umytej i sparzonej pomarańczy (najlepiej ekologicznej)
dodatkowo do ozdobienia paschy: kawałki pomarańczy, bakalie, migdały, orzechy lub kandyzowane owoce
Wykonanie
Ser zmiel w maszynce trzy razy.
Jeśli nie masz czasu, możesz od razu kupić gotowy twaróg zmielony, ale uwaga – nie może być zbyt rzadki, np. taki jak na sernik w kubełku.
To musi być bardzo gęsty, prawdziwy twaróg.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i ostrym nożem dokładnie wyskrob ziarenka.
Żółtka utrzyj z cukrem na kogel- mogel.
Masło utrzyj na puch, a następnie nie przerywając ucierania dodaj kogel- mogel oraz ziarenka wanilii.
Ciągle ucierając małymi porcjami dodawaj ser, rum, skórkę pomarańczy oraz bakalie.
Całość dokładnie i delikatnie wymieszaj.
Masę wyłóż na lekko wilgotną (koniecznie, inaczej się przyklei!) lnianą lub bawełnianą szmatkę (może być duża gaza, taka zwykła z apteki) i delikatnie zawiń.
Ułóż masę na sicie i ją przyciśnij, np. talerzykiem (chodzi o to, by odsączyć nadmiar płynów).
Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc tak, by nadmiar płynów swobodnie mógł spływać do miseczki.
To jest ważne – musimy pozbyć się serwatki, ponieważ zbyt wilgotna pascha będzie się rozpadała na kawałki.
Odsączoną paschę wyłóż na talerz (bez gazy!) i udekoruj kawałkami pomarańczy, suszonymi lub kandyzowanymi owocami oraz prażonymi migdałami.
Życzę Wam smacznego i przepięknych, spokojnych i zdrowych Wesołych Świąt! ☺
Więcej przepisów na cztery pory roku, a także potrawy na Wielkanoc i Boże Narodzenie znajdziesz w mojej książce pt. „DOM pełen miłości”.
Moje książki „Smak zdrowia”, „Smak szczęścia”, „Smak życia” i „Smak miłości” zostały docenione specjalną nagrodą „Herbapol Esencja Natury” w kategorii „Natura i smak”.
Więcej informacji na temat technik uważności, spokoju i mocy znajdziesz w moich książkach, na przykład „Twoja wewnętrzna moc – jak żyć dobrze w niespokojnych czasach”, „Dobrostan”, „Miłość. Ścieżki do wolności”, „Pełnia życia”, „Słowa mocy”. czy „Rozmaryn i róże”.
Dostępne są również AUDIOBOOKI moich książek oraz wyjątkowe karty afirmacyjne „Dobrostan”.
Zapraszam na moje cykliczne webinary „Moc świadomości”, które w 20022 zostały nagrodzone specjalną złotą statuetką myVOD dla najlepszych webinarów.
Pani Agnieszko prosze pomyśleć o nas cukrzykach.Bardzo Panią kochamy.Może poświeci Pani nam trochę czasu.Prosimy
Dziękuję za inspirację!
Ja nigdy nie stosuję w kuchni surowych jajek. Zamiast nich używam do paschy żółtek z jajek ugotowanych na twardo. Przecieram je przez nylonowe sitko i ucieram i cukrem. Polecam ten sposób.