Przepis na ten chlebek zrobił zawrotną karierę, gdy podałam go w mojej ostatniej książce pt. „Smak miłości” pod nazwą „chlebek joginów”. Wiele z Was pokochało go i włączyło do listy swoich absolutnie ulubionych, zdrowych potraw. Jeśli uważasz, że upieczenie chleba w domu to trudne i skomplikowane zadanie, to zapewne się zdziwisz – ten chlebek jest gotowy zaledwie w 30 minut! W dodatku jest bardzo prosty i zdrowy. Moim zdaniem właśnie takie powinno być gotowanie: łatwe, szybkie, proste i zdrowe. Radosne. Pachnące. Bezstresowe. I pyszne!
Ten chlebek ajurwedyjski bez problemu możesz upiec rano, nawet przed wyjściem do pracy, albo wieczorem, gdy mają przyjść niespodziewani goście. Wtedy wystarczy do niego np. tapenada z czarnych oliwek, trochę suszonych pomidorów, oliwa z czosnkiem i ziołami, ewentualnie humus – i doskonała uczta gotowa! Mam nadzieję, że pokochacie ten chlebek tak jak nasza rodzina, znajomi i czytelnicy moich książek. Powodzenia, smacznego i na zdrowie! 🙂
Składniki:
Składniki suche:
- 1½ szklanki otrębów owsianych bezglutenowych
- ¾ szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka kminku
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- ½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej lub innej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
Składniki mokre:
- 2 niepełne szklanki mleka migdałowego lub sojowego NIESŁODZONEGO
- 1 duże jajko z wolnego wybiegu
- 1 łyżka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego jasnego miodu
- olej do wysmarowania foremki (np. klasyczna keksówka)
- opcjonalnie sezam, pestki słonecznika lub dyni do posypania z wierzchu
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 220C (na środkowej półce, grzanie góra i dół, bez termoobiegu).
Foremkę do pieczenia wysmaruj olejem.
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej misce (lub w mikserze) rozkłóć jajko, następnie dodaj napój sojowy, szczyptę soli, łyżkę oleju i całość dobrze wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj wszystko dokładnie. Ciasto wylej (będzie płynne, nie obawiaj się tego) do dobrze natłuszczonej foremki, posyp sezamem i pestkami. Piecz przez 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj specjalnym patyczkiem by sprawdzić, czy ciasto jest w środku suche (powinno już być). Gdy lekko przestygnie w formie wyjmij chlebek i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepły z oliwą aromatyzowaną czosnkiem i tymiankiem.
Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go w ciągu jednego lub dwóch dni.
Smacznego i na zdrowie!
🙂
Witam Pani Agnieszko, jestem zakochana w Pani blogu:)
Mam pytanie odnośnie tegoż chleba… Czy można go upiec w maszynie do pieczenia chleba?
Niestety nie mam piekarnika i nie mogę zrealizować większości tych cudownych przepisów:( Chleb od kilku lat piekę swój, ale „glutenowy” na zakwasie:)
Czas pomyśleć o „bezglutku” 🙂
Pozdrawiam,
Julia
Dziekuje za super przepis, przepyszny chleb:-) , polecam rowniez moj ulubiony chleb zytni ze sliwkami mimo ze jest na zakwasie nie wymaga duzo pracy mieszamy lyzka skladniki i czekamy az urosnie:-)
Pani Agnieszko
Dla siebie…9 oddechow …zerknie Pani???
Mocno pozdrawiam …….
czy do chlebka można użyć zwykłego mleka?
Pani Agnieszko duzo sily i wiary o lepsze jutro dla Pani Mamy i calej rodziny bede sie modlila o zdrowie dla Mamy prosze ja serdecznie pozdrowic i usciskac zyczac szybkiego powrotu do zdrowia ja wierze sie wszystko pojdzie w dobra strone niech Moc bedzie z Wami
Pani Agnieszko, a moze tak wpis o sprzecie kuchennym?
Pod medialna lawina blenderow, mieszaczy, robotow kuchennych; itd. mozna utknac na dobre!
Na co koniecznie postawic? Co jest wg. Pani kompletnie zbedne?
Pozdrawiam serdecznie
Niestety, chlebek ma jedną wadę – zdecydowanie za szybko znika 😉 Jest pyszny!
Pani Agnieszko, dziekuje pani za ksiazki i za blog. Dzieki pani zaczelam robic w domu oliwe z przyprawami, ocet jablkowy , pije tylko dobra herbate , a od pewnego czasu takze chleby wg pani przepisow. Eksperymentuje tez z roznymi rodzajami maki i zawsze chleb jest dobry. Ten robilam po raz pierwszy z jajkiem ( pyszny) ,choc wczesniej dawalam lyzke siemienia zalana trzema lyzkami wody. Robilam ten chleb z maka gryczana , takze chleb drozdzowy z maka kamut . W kazdym razie przestalam kupowac ,robie sobie pani owsianke na sniadanie i czuje sie swietnie. Pozdrawiam
Dziękuję, na pewno spróbuję
Pani Agnieszki czy zamiast otrebow mogę użyć płatki owsiannych nieco je zmieleie by miały podobna strukturę,nie mam możliwości w chwili obecnej zdobyć otrębow. Bardzo serdecznie Panią pozdrawia babcia bogusia
przyłączam się do pytania
Chlebek w piekarniku już pachnie oj jak smakowicie :).
przez nieuwagę wsypałam płatki owsiane zamiast otrębów, i skoro tak już się stało postanowiłam zmodyfikować dodatki (nie przepadam za ziołami prowansalskimi) – dodałam oregano, czarnuszkę ziarna słonecznika z dynią, i zwykłe mleko, odstawiłam wymieszane składniki na czas nagrzewania piekarnika – chlebek również wychodzi świetny
Pani Agnieszko.
w książce smak miłości przepis na chleb joginów jest bardzo fajny, jednak w składnikach nie wymienia Pani ze otręby owsiane maja być bezglutenowe:-(. Gdzie takie kupic? Przekopalam półki ze zdrową żywnością w marketach i nic:-(.
Będę wdzięczna za pomoc
pozdrawiam gorąco
Ola
Chętnie wypróbuje ten przepis ,ale ma w dome make z amarantusa czy moze być zamiennie zamiast maki kukurydzianej ?
Pani Agnieszko,
serdeczne dzięki za ten przepis. Piękę co tydzień, a że prowadzę bloga kulinarnego, to też przepis się na nim znalazł.
Pozdrawiam serdecznie!
Tak się zastanawiam, bo mieszkam sama, a pani Agnieszka napisała, że chlebka nie można za długo przechowywać: myślicie, że mogłabym pół bochenka na przykład zamrozić? Nie zjem w ciągu jednego dnia całego 🙂
tez chcialabym wiedziec, a i mam inne pytania- widze, ze nie ma zadnych odpowiedzi od pani Agnieszki , wiec po co pisac?????
Dołączę się do pytania, jak długo można przechowywać chleb i gdzie?
Mnie również baardzo interesuje ta informacja! Właśnie upiekłam i zdecydowanie nawet w 3 dni nie zjem całego.
Czy zmiana obręb owsianych na make amarantusa, mogla wplynac na to, ze ciasto wyszli geste i musialam przelozyc je lyzka zamiast przelać. Poza tym po 25 min patyczek byli mokry, ale chleb odszedl od brzegów brytfanny i się zarumienil. Zostawilam jeszcze na 10 min, ale kiepsko to widzę. Jestem początkująca w wypiekach bezglutenowych
Wspaniały przepis.Tylko rzeczywiście nie można nigdzie dostać otrębów owsianych bezglutenowych.
Zaraz go wypiekam, podzielę się czy wyszedł:)
Rewelacja! Aktualnie jestem na diecie oczyszczającej na samych warzywach i owocach. Ale przepis zapisuję i koniecznie wypróbuję, jak tylko wrócę do „normalnego” jedzenia.
Bardzo ciekawy blog i szczodry- zainteresowal mnie ten chleb ale maka kukurydziana ma wysoki indeks G – mam cukrzyce typu 2 i chcialabym wiedziec czym moge zastapic? gryczana?
Wiele ciekawosci tutaj i napewno bede czestym gosciem
Jestem weganka i mam pytanie czy moge pominac lub zastapic czyms jajko?
A jaki proszek do pieczenia Pani poleca?
otręby owsiane bezglutenowe – ja nie wiem gdzie kupic 🙁 podpowiedzcie dziewczyny gdzie jakiej firmy, moze jakis link
bezglutenowe produkty m.in. płatki owsiane, proszek do pieczenia są na: straganzdrowia.pl
chlebek wspaniały 🙂 ……..teraz tylko przekonać rodzinkę do ziołowego wydania……..kwestia czasu 🙂
Super przepis Na super zdrowy chlebek! Szybki I niezbyt pracochlonny. Takie przepisy uwielbiam najbardziej:)) Zjadlam the pysznosci w ciagu 2 Dni:)) I jak staram się nie Jesc chleba tak za tydzien bedzie powtorka:)) Pozdrawiam:))))
Dzień dobry, a czy chlebek wyjdzie gdy pominę jajko ze względu na uczulenie? Lub czym ewentualnie mogę je zastąpić? Trochę obawiam się czy się nie bedzie za bardzo kruszył… z góry bardzo dziękuję 🙂 pozdrawiam serdecznie! Blog jest przewspaniały i niezwykle inspirujący, prawdziwa perełka!
bardzo smaczny chlebek:)))))) Właśnie zjadłam kanapki z nim w pracy!:)Polecam z serca wszystkim bezglutenowcom i nie tylko!!:))))))
Chlebek cudowny. Pyszny ❤️
mój chlebek po upieczeniu rozpada się, czy zrobiłam coś nie tak?
Nie mam pojęcie – ten chlebek się nie rozpada, więc z pewnością coś jest nie tak.
Chleb jest pyszny! Przy modyfikacji mąk ciasto robi się gęste, ciasto się rumieni i wymaga dłuższego pieczenia. Ale nadal pozostaje pyszny!
Pytanie czy mleko można zastąpić wodą?
Witam!Można użyć zwykłego mleka?