Niedawno dowiedziałam się, że ten przepis jest Waszym absolutnym hitem! Ogromnie się cieszę!!! 🙂

Mój tradycyjny, wigilijny barszcz jest tak intensywny, że ma prawie czarny kolor. Taki lubię najbardziej. Jest pyszny, niezwykle zdrowy, łatwy w wykonaniu i dodatkowo – wzmacnia naszą odporność!

Można go podać z tradycyjnymi pierożkami z kapustą, z grzybami lub z suszonymi śliwkami (przepis na pierogi z suszonymi śliwkami znajduje się w mojej  bestsellerowej książce pt. „Smak świąt”) .

Zamiast pierożków w wersji wegańskiej można też dodać do niego ugotowaną do miękkości fasolę Jaś, soczewicę lub ciecierzycę. Pycha!

Lubię, gdy w barszczu łączą się ze sobą wszystkie smaki. Moim zdaniem powinien być dobrze doprawiony, bardzo wyrazisty –  jednocześnie lekko słodki, słony, kwaśny i pikantny.

Uwielbiam gotować i tworzyć dom pełen zdrowia, ciepła i miłości. Ulubionym przepisami dzielę się w moich książkach, które stają się bestsellerami. Bardzo za to dziękuję!!!!!

Niedawno ukazała się moja nowa książka pt. „Dom pełen miłości, Przepisy na cztery pory roku” , w której dzielę się przepisami na pyszne, proste, zdrowe i wspaniałe potrawy na Wigilię, Wielkanoc oraz każdy dzień codzienności podczas czterech pór roku.

„Dom pełen miłości” od kilu tygodni jest na liście bestsellerów Empiku. Bardzo za to dziękuję! Ta książka to wspaniały prezent pod choinkę dla osób bliskich sercu 🙂

Barszcz Wigilijny najlepszy!

Czas wykonania – 2 dni

Ilość osób – ok. 6-10 osób

Składniki

  • 4-5 kg buraków
  • 1 jabłko – n a przykład szara reneta
  • 1 – 2 cebule
  • kilka suszonych borowików lub podgrzybków
  • ok 3-4 łyżki octu jabłkowego  (można użyć soku z cytryny)
  • 10 ząbków czosnku obranych i przekrojonych na pół
  • kilka liści laurowych
  • ok 1O ziarenek ziela angielskiego
  • mała garść pieprzu czarnego w całości
  • 1- 2 goździki
  • cukier trzcinowy do smaku (nie trzeba go żałować)
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku
  • opcjonalnie posiekany koperek lub natka pietruszki na wierzch
  • ½ lub 1 litr domowego zakwasu z burakówUWAGA – jeśli nie masz zakwasu z buraków, to zrób bez, w takim wypadku dodaj więcej octu jabłkowego lub soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Buraki umyj, obierz i pokrój na kawałki, a następnie włóż do dużego garnka. Dodaj przekrojoną na pół cebulę, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, goździki i całe ziarna pieprzu (z „garści”).
  2. Na tym etapie nie dodawaj soli.
  3. Zalej całość zimną wodą tak, by lekko zakrywała buraki (barszcz musi być intensywny!)
  4. Gotuj na małym ogniu.
  5. Dodaj przekrojone na pół jabłko (bez gniazd nasiennych).
  6. Gdy barszcz zacznie się gotować dodaj ocet jabłkowy (trzeba go zakwasić, w przeciwnym razie straci kolor).
  7. Gotuj dalej na małym ogniu tak długo, aż buraki zrobią się miękkie.
  8. Zdejmij garnek z ognia. Usuń cebulę i jabłko. Dodaj czosnek, zamieszaj i odstaw na całą noc w chłodnym miejscu.
  9. Uwaga! Jest też inna szkoła: surowe buraki oraz inne składniki zalej zimną wodą, odstaw na całą noc (również bez dodatku soli) i ugotuj następnego dnia. W jednym i drugim przypadku barszcz będzie smaczny. Chodzi o to, aby wywar naciągnął burakami. Ja zwykle wszystko nastawiam na noc.
  10. W dniu Wigilii barszcz przecedzić i przed podaniem podgrzej (lepiej już go nie gotować, aby nie stracił koloru) i dodaj zakwas z buraków. Gdy barszcz będzie gorący dopraw go do smaku solą, cukrem trzcinowym oraz mielonym czarnym pieprzem.

Życzę Wam smacznego i wesołych Świąt!!! 🙂