Sezon na choroby i infekcje w pełni. Nie sposób ustrzec się przed wirusami. Wiele już pisałam o naturalnych metodach wzmacniania organizmu – tutaj o pyłku kwiatowym i propolisie, w tym miejscu o miodzie z kurkumą i imbirem, o bańkach tutaj, o miksturze na gardło i płukaniu ust w tym wpisie. Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami jeszcze jednym pomysłem, który może okazać się wspaniałym wsparciem w tym trudnym czasie nasilonych zachorowań.

Specjaliści ziołolecznictwa od dawna zwracają uwagę na niezwykłe właściwości płatków nagietka, którego działanie jest zbliżone do… penicyliny! Badania naukowców potwierdzają tę prastarą wiedzę. Mamy więc do czynienia z silnym lekiem, który jest całkowicie naturalny, bezpieczny i nie ma nie skutków ubocznych. Wręcz przeciwnie – podczas kuracji nagietkiem wzmacniamy organizm do walki z chorobami i infekcjami. Napar z nagietka można pić również profilaktycznie, aby wzmocnić organizm w okresie wzmożonych infekcji.

Nagietek jest kwiatem słońca. Świadczy o tym już sam jego wygląd i kolor. Przepiękny, głęboki kolor pomarańczowych płatków do złudzenia przypomina cenny szafran. Pisałam o nagietku już wcześniej, w tym wpisie, ale teraz chciałam jeszcze dodać kilka informacji.

Nagietki są bardzo wytrzymałe – kwitną nawet późną jesienią, gdy inne kwiaty dawno już przekwitły. Gdy robi się zimno i szaro, napar z nagietka jest dla nas jak zastrzyk energii i ciepła słońca! Napar z nagietka jest polecany osobom ogólnie wychłodzonym, przemęczonym i wycieńczonym. Pomaga likwidować stany zapalne w organizmie.

Polecany np. w stanach zapalnych dróg moczowych, oraz wszelkich zatruciach pokarmowych. Świetnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i śledziony.

Doustnie zażywa się napar z kwiatów nagietka przy schorzeniach przewodu pokarmowego, żółtaczce, a nawet nowotworach złośliwych. Radzieccy naukowcy potwierdzili licznymi badaniami, że nagietek posiada bardzo cenne właściwości hamujące powstawanie i rozwój nowotworów. Nagietek posiada zdolność wiązania toksycznych związków przemiany materii, czym przyczynia się do wzmacniania sił obronnych organizmu, potrzebnych do zwalczania tej groźnej choroby.

DSC_0790-1
Bakteriobójcze i antybiotyczne działanie nagietka okazało się bardzo skuteczne w walce z gronkowcem złocistym (Staphylococus aureus), paciorkowcami, paratyfusem oraz grzybicą. Stare receptury lecznictwa ludowego zawierające nagietek, sięgają nawet XII wieku. Ich skuteczność potwierdzają dzisiaj badania naukowe.

Napar z nagietka:

2 łyżki płatków nagietka zalej 0,5 litra wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut.

Odstaw do naciągnięcia, a następnie przecedź.

Gdy napar przestygnie możesz dodać jasny miód (np. lipowy, akacjowy, wielokwiatowy, wrzosowy).

Pij 2-3 szklanki w ciągu dnia.

Napar z nagietka jest jak najbardziej wskazany dla dzieci. Należy jedynie zrobić słabszy napar – 1 łyżeczką na 1 szklankę wody. Można dosłodzić delikatnym w smaku miodem (np. lipowy, akacjowy, wielokwiatowy, wrzosowy).