Naturalna dbałość o zdrowie od lat jest moją ogromną pasją. Moimi odkryciami i doświadczeniami podzieliłam się z Wami obszernie w mojej książce „Smak ZDROWIA” , która przez wiele miesięcy nie schodziła z pierwszych miejsc bestsellerów. Jestem za to ogromnie wdzięczna! Cieszę się również, że książka ta zmieniła sposób myślenia o zdrowiu, a także stała się początkiem prawdziwego powrotu do zdrowia dla wielu osób! 🙂

Z radością podzieliłam się z Wami moją antybakteryjną i przeciwwirusową miksturą. W razie przeziębienia polecam podjadać ją łyżeczką przez cały dzień. Silny, naturalny antybiotyk zrobiłam z miodu (na przykład spadziowy lub lipowy), kurkumy, imbiru i propolisu. Ten skład ma silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe i oczyszczające. W sposób kompleksowy niszczy ogniska zapalne.

Składniki mojej mikstury i ich właściwości:

Najlepsze są dla nas miody lokalne, zebrane blisko miejsca w którym mieszkamy. Miód spadziowy czy lipowy jest pomocny przy kaszlu, przeziębieniach, zapaleniu płuc, oskrzeli lub zatok. Łagodzi podrażnienia układu oddechowego i działa wzmacniająco. Jest dobrym antyseptykiem.

Kurkuma

Kiedy pisałam moją książkę „Smak zdrowia”, dla wielu osób kurkuma była jedynie barwnikiem do potraw. Opisałam jej właściwości z punktu widzenia ajurwedy, i dzisiaj już niemal każdy wiem, że kurkuma to jedna z najbardziej wartościowych przypraw o wspaniałaych właściwościach leczniczych. Wykazuje silne działanie przeciwzapalnie. Działa na nasz organizm oczyszczająco. Chroni wątrobę przed czynnikami toksycznymi, których tak dużo wokół nas. Zapobiega powstawaniu nowotworów. Ma również działanie antyoksydacyjnie, czyli usuwa z organizmu wolne rodniki przedłużając tym samym naszą młodość i zdrowie.

Imbir

Kiedy pisałam moje pierwsze książki, imbir był przyprawą egzotyczną, trudną do kupienia. Dzisiaj jest tak powszechny, że można go kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Ogromnie się z tego cieszę!!! 🙂 Imbir jest bogaty w substancje antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Wszyscy już wiemy, że działa rozgrzewająco i poprawiam krążenie, ale również trawienie. Przynosi ulgę podczas napadów migren, działa przeciwobrzękowo. Ma właściwości moczopędne, oczyszcza nerki. Poprawia ukrwienie mózgu, więc świetnie wpływa na poprawę koncentracji. Więcej na temat imbiru pisałam już wcześniej na blogu dokładnie w tym wpisie. 

Propolis 

O propolisie dużo napisałam tutaj.

 

Mój naturalny antybiotyk – przepis

Składniki:

  • 0,5l płynnego lub niezbyt gęstego miodu (np. eukaliptusowy, lipowy, akacjowy, spadziowy itd..)
  • 2-3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 3-4 cm startego korzenia imbiru lub 1-2 łyżeczki imbiru suszonego (może być mniej lub więcej w zależności od preferencji)
  • 20-40 kropli propolisu (w zależności od preferencji może być mniej lub więcej)
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Wykonanie: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i przechowuj w słoiku.

Dawkowanie: jedz powoli, po jednej łyżeczce kilka razy dziennie.

 

Uwaga!

  • Do mikstury możesz również dodać według preferencji np. czosnek (naturalny antybiotyk) wyciśnięty przez praskę, cynamon (działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, świetny na infekcje!) lub pieprz cayenne albo mielony czarny pieprz (działają rozgrzewająco i łagodzą przebieg infekcji).
  • Należy zwrócić uwagę, że imbir, pieprz cayenne i czarny pieprz są ostre i mogą podrażniać przeziębione gardło, więc radzę używać ich z umiarem, lub wybrać tylko imbir.
  • Miksturę (bez czosnku) można przechowywać w słoiku i podawać w razie potrzeby.

W tym wpisie znajdziecie również przepis na mój naturalny antybiotyk numer 2. Polecam Wam również lekturę postu o właściwościach chrzanu, tutaj znajdziecie przepis na syrop z chrzanu a TUTAJ – o rewelacyjnym nagietku, który jest naturalną penicyliną!

Życzę Wam dużo zdrowia!!!

Z miłością! 🙂

Moje książki i wydawnictwa 🙂

Więcej informacji na temat technik uważności, spokoju i mocy znajdziesz w moich książkach, na przykład „Twoja wewnętrzna moc – jak żyć dobrze w niespokojnych czasach”, „Dobrostan”, „Miłość. Ścieżki do wolności”, „Pełnia życia”, „Słowa mocy”. czy „Rozmaryn i róże”.

Dostępne są również AUDIOBOOKI moich książek oraz wyjątkowe karty afirmacyjne „Dobrostan”.

Zapraszam na moje cykliczne webinary „Moc świadomości”, które w 20022 zostały nagrodzone specjalną złotą statuetką myVOD dla najlepszych webinarów.

Moja najnowsza książka „Ścieżki duszy. Astrologia dla zrozumienia siebie i swoich bliskich” jest już dostępna w przedsprzedaży! ?

Mnóstwo zdrowych porad oraz lekkich i prostych przepisów na cztery pory roku znajdziesz w mojej  książce pt. „DOM pełen miłości”.

Moje książki „Smak zdrowia”, „Smak szczęścia”, „Smak życia” i „Smak miłości” w 2019 roku zostały docenione specjalną nagrodą „Herbapol Esencja Natury” w kategorii „Natura i smak”.