Grupy produktów

W diecie niełączenia produkty spożywcze zostały podzielone na trzy grupy:

1)    białka
2)    węglowodany
3)    grupę neutralną

Ten podział wynika z ilości białek i węglowodanów znajdujących się w danym produkcie, ale również z tego, czy podczas rozkładu produktu w organizmie powstają kwasy czy zasady (odczyn kwaśny lub zasadowy).

W diecie niełączenia nie jemy razem białek i węglowodanów, łączymy je jedynie z produktami z grupy neutralnej.

To znaczy, że właściwe są połączenia:  

białka + grupa neutralna

węglowodany + grupa neutralna

Zasada rozdzielności białek i węglowodanów dotyczy nie tylko danej potrawy, ale całego posiłku. Jeśli nasz obiad składa się z dwóch dań, to nie możemy zjeść dania zawierającego węglowodany, a chwilę potem potrawy, w której przeważają białka.

Grupa 1: BIAŁKA

sery – wszelkie ich odmiany
jajka – całe jajka i białko
ryby – wszystkie gatunki ryb, skorupiaków i owoców morza (gotowane, smażone, wędzone, surowe)
mięso – wszystkie rodzaje i gatunki mięsa, drób i podroby
mleko – o każdej zawartości tłuszczu
soja – i wszelkie jej przetwory takie jak tofu, makaron sojowy, mleko sojowe
napoje – soki owocowe i warzywne, herbaty owocowe, białe i czerwone wino, szampan

Grupa 2: WĘGLOWODANY

zboża – żyto, jęczmień, pszenica, owies, proso, orkisz, ryż, pęczak, kasza gryczana, kasza jęczmienna, kasza jaglana, kasza manna, kuskus, kukurydza
produkty zbożowe – mąka, chleb, płatki zbożowe, otręby, wyroby piekarnicze
makarony – wszystkie (z wyjątkiem makaronu sojowego – grupa białek)
warzywa – ziemniaki, skorzonera, bataty – warzywa o dużej zawartości skrobi
owoce – banany, świeże figi, daktyle, kasztany jadalne, suszone owoce (z wyjątkiem rodzynek, które są w grupie neutralnej)
miód
cukier
melasa
syrop klonowy
słodycze

Grupa 3: NEUTRALNA

warzywa – wszystkie surowe i gotowane warzywa liściaste, korzenne, bulwy, owocowe i kapustne, wszystkie rodzaje sałat, grzyby (z wyjątkiem ziemniaków, batatów, skorzonery – grupa węglowodanów)
kiełki – świeże kiełki wszystkich warzyw
owoce – wszystkie świeże i mrożone, które nie są w grupie węglowodanów; suszone rodzynki (inne suszone owoce są w grupie węglowodanów)
oliwki
przetwory mleczne – wszystkie zakwaszone przetwory mleczne: masło, jogurty, kefiry, maślanka, kwaśna i słodka śmietana, bardzo tłuste sery (powyżej 45% tłuszczu)
surowe ryby – dozwolone jest więc klasyczne sushi
zioła – wszystkie świeże i suszone
nasiona, orzechy, pestki – wszystkie świeże i suszone
tłuszcze roślinne – wszystkie oleje i oliwy
żółtka jajek
środki żelujące
świeże i suszone drożdże
przyprawy
musztarda
chrzan

Produkty z grupy 1 łączymy tylko z produktami grupy 3

Produkty z grupy 2 łączymy tylko z produktami grupy 3

Uwaga!
Rośliny strączkowe i ziarna jedzone razem
– nasiona roślin strączkowych zawierają mieszaninę skrobi i białek, ale w większości z nich (poza soją) dominuje skrobia. Większość z nich można łączyć zarówno z ziarnami jak i z warzywami. Dlatego klasyczne diety wegetariańskie (np. hinduskie kitri) są jak najbardziej wskazane.

Kochani, z całą pewnością pojawi się jeszcze wiele pytań. Na blogu i instagramie systematycznie będę podawała przykłady potraw zgodnych z zasadami diety niełączenia. Jeśli nawet nie zdecydujecie się na przestrzeganie jej zasad, to z całą pewnością wprowadzenie do swojego menu jak najwięcej zgodnych z nią potraw będzie otwierać Was na zdrowsze życie.

Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Agnieszka

 

*Podział produktów sporządzony na podstawie publikacji min. dietetyczki Gillian McKeith („Jesteś tym co jesz”).