Jak to działa, czyli klucz do utraty wagi ciała
Gdy organizm rozkłada pożywienie, w zależności od rodzaju spożytego pokarmu powstają substancje reagujące kwasowo lub zasadowo. Ważne jest, by znajdowały się one w równowadze. Gdy jest ona zaburzona, układ trawienny i krwionośny zostają nadmiernie obciążone.

Jeśli jednocześnie spożywamy dużo produktów, które powodują powstawanie kwasów (wysokobiałkowe lub o dużej zawartości cukrów), możemy doprowadzić do poważnych zaburzeń. Nadmierne zakwaszenie organizmu w pierwszej kolejności objawia się bólem – to sygnał, że w organizmie dzieje się coś niewłaściwego. Stosowanie środków przeciwbólowych lub leków wspomagających trawienie odsuwa uwagę od źródła dolegliwości. Powoduje, że przyzwyczajamy się do nich, traktując je jako coś naturalnego. Tolerowanie chronicznych problemów z trawieniem kończy się bardzo poważnymi chorobami. Zwalczyć przyczyny tych dolegliwości możemy tylko poprzez zmianę sposobu odżywania.

Zwróć uwagę na ilość reklam poświęconych środkom ułatwiającym trawienie. Popularność tego rodzaju preparatów świadczy o tym, że problem niestrawności masowo dotyka Polaków. To także dowód na to, że klasyczny sposób odżywiania się polegający na łączeniu pokarmów po prostu się nie sprawdza. Jeśli uznamy go za normę i przyzwyczaimy się do tego, to nigdy nie wyjdziemy z błędnego koła niewłaściwego odżywiania i problemów zdrowotnych. Już ponad połowa Polaków cierpi na nadwagę i otyłość. To wyraźnie wskazuje na to, że coś w naszym sposobie odżywiania jest nie tak…

4d
Węglowodany trawione są w środowisku zasadowym, a trawienie białka wymaga środowiska mocno zakwaszonego. Soki trawienne nie mogą być jednocześnie kwasowe i zasadowe, dlatego dla optymalizacji procesu trawienia należy spożywać białka i węglowodany oddzielnie. Złe łączenie pokarmów (a więc spożywanie podczas jednego posiłku białek i węglowodanów) spowalnia metabolizm i obciąża narządy trawienne. To powoduje powstawanie szkodliwych substancji na skutek fermentacji i gnicia niestrawionego pożywienia. Efektem są między innymi zgaga, wzdęcia i uczucie ciężkości.

Niektóre osoby twierdzą, że inne organy trawią białka, a inne węglowodany, dlatego dieta niełączenia nie ma sensu. To tak jakby rozpatrywać ból głowy człowieka nie biorąc pod uwagę, że może być spowodowany przez problemy z kręgosłupem. Jesteśmy jednym złożonym organizmem. Jak pokazują najnowsze badania, nawet nacięcie krocza u rodzącej kobiety może być w przyszłości powodem migren. Wszystko w naszych organizmach jest ze sobą bardzo ściśle powiązane i połączone.

Jeśli grupy pokarmowe są w odpowiedni sposób od siebie oddzielone, spalanie pokarmu przebiega szybciej i bez zakłóceń. W związku z tym pożywienie naprawdę dostarcza energii organizmowi, który nie musi męczyć się i pożytkować jej wyłącznie na trawienie źle skomponowanego posiłku. Nic dziwnego, że po takim posiłku czujemy się zmęczeni i ociężali. Większość osób marzy tylko o tym, żeby się położyć… Nie powinno tak być. Przy odpowiednim połączeniu produktów szybko można odczuć poprawę nastroju i przypływ energii, a organizm skuteczniej i szybciej spala kalorie. Dzięki temu, jeśli mamy nadwagę to nie głodząc się w krótkim czasie chudniemy.

Dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego bardzo istotny jest błonnik. W przypadku jego niedoboru trawienie może trwać nawet trzy razy dłużej! Pożywienie bogate w błonniki syci, jest bogate w witaminy i minerały, odżywia organizm i dostarcza relatywnie niewielkiej ilości kalorii. Niektóre osoby straszą nas wysoką kalorycznością produktów zawierających błonnik. Jak wskazują badania, osoby które zjadają jego wystarczające ilości są szczupłe! Warzywa i owoce pobudzają jelita do pracy. W przypadku ich niedoboru stajemy się ociężali i leniwi, a zaleganie pokarmu w jelitach prowadzi do jego fermentacji i gnicia.

Doktor Hay zdecydowanie zalecał ograniczenie spożycia mięsa i tłuszczów zwierzęcych. Lud Hunza mięso jadał sporadycznie i w niewielkich ilościach, tylko w czasie świąt. Tak jak niegdyś większość ludzi żyjących na naszej planecie. Dlatego zrozumienie zasad diety niełączenia to pierwszy krok do jej właściwego wprowadzenia jako sposobu odżywiania całej rodziny.

A jakie produkty należą do jakich grup i jak je ze sobą łączyć? Przeczytasz o nim w tym wpisie kontynuującym temat diety niełączenia.

Trzymam kciuki za Twoje nowe, zdrowe nawyki żywieniowe 🙂