Hashimoto stała się ostatnio chorobą bardzo powszechną. Zmaga się z nią wiele uczestniczek moich warsztatów, dlatego zawsze dbamy o to, aby wyżywienie podczas naszych wspólnych dni było odpowiednie: bez glutenu, bez laktozy, wolne od chemicznych dodatków, naturalne i zdrowe. Zdaję sobie sprawę, że w przypadku Hashimoto prawidłowa dieta jest niezwykle ważna, wręcz kluczowa!

Co to jest Hashimoto?

W Internecie jest obecnie mnóstwo materiałów poświęconych temu zagadnieniu, ja również poświęciłam Hashimoto cały obszerny materiał kilka lat temu, kiedy nie istniały na jej temat publikacje w postaci książek. Cieszę się ogromnie, że obecnie jest na rynku ich sporo, ponieważ niosą świadomość, wiedzę i realną pomoc.

W skrócie:  Hashimoto jest uważana obecnie za najbardziej powszechną przewlekłą chorobę autoimmunologiczną, z którą zmaga się co trzecia kobieta na świecie. Jest bezpośrednią przyczyną między innymi zapalenia tarczycy, ale również wielu innych dolegliwości, które znacząco obniżają jakość życia. I chociaż choroba ta jest uważana za nieuleczalną, można z nią żyć – i to żyć fantastycznie. Wspaniale pisze i opowiada o tym na swoich warsztatach Beata Abramczyk ( o której pisałam Wam już wielokrotnie), a dzisiaj chciałam napisać o jeszcze jednaj autorce, która sama cierpiąc z powody Hashimoto oswoiła ją i nauczyła się z nią żyć.

Izabelli Wentz, bo o niej mowa, z wykształcenia jest farmaceutką. Z powodu Hashimoto zaczęła cierpieć, gdy miała 27 lat. Zanim zdiagnozowano u niej tę chorobę, przez dziesięć lat lekarze stawiali mylne diagnozy. Zaczęło się od depresji i przewlekłego zmęczenia, a potem doszedł zespół jelita drażliwego (IBS), ataki paniki, refluks, przewlekły kaszel, całoroczne alergie, otępienie, pogorszenie pamięci, rozregulowanie emocji, palpitacje, wypadanie włosów, suchość skóry, zespół cieśni nadgarstka w obu rękach, a także przyrost wagi ciała.

Gdy po dziesięciu latach szukania przyczyny tych dolegliwości postawiono wreszcie wiarygodną diagnozę, Izabella z jednaj strony poczuła ulgę ( ponieważ nareszcie wiedziała co jej dolega), ale jednocześnie była przerażona, ponieważ jest to choroba (jak się powszechnie uważa) nieuleczalna.

Jako farmaceutka ufała lekom, jednak okazało się, że pomimo ich zażywania, wiele dokuczliwych objawów nie znikło, a niektóre nawet się nasiliły. Izabella rozpoczęła swoje własne, osobiste poszukiwania, które przyniosły fantastyczne efekty. Opracowała skuteczne metody, którymi podzieliła się w swoich książkach. Wykorzystując swoje doświadczenie i medyczną wiedzę ( również jej mamy lekarki), opracowała kurację, dzięki której może żyć normalnie.

„Kiedy odkryłam, jak bardzo pomogły mi zmiany stylu życia i diety w duchu medycyny funkcjonalnej, chciałam powiedzieć o tym całemu światu! Jestem empatyczna, a leczenie uważam za swoje powołanie, więc smuciło mnie, że miliony ludzi cierpią, nie mając dostępu do tych bezcennych informacji. Zawsze byłam trochę powściągliwa i skryta (chociaż życzliwości mi nie brakowało), jednak uświadomiłam sobie, że te informacje są ważniejsze ode mnie i że muszę podzielić się nimi ze światem. Wiedziałam, że kwalifikacje farmaceutki (czyli osoby zawodowo sceptycznej wobec wszystkich niekonwencjonalnych metod leczenia) i doświadczenie pacjentki, która odczuła Hashimoto na własnej skórze, to idealne połączenie.

Kiedy przekonałam się, że mogę odzyskać zdrowie, poczułam się silna, poczułam, że nic mnie nie ogranicza. Postanowiłam więc spełnić swoje życiowe marzenie i napisać książkę o swoich doświadczeniach i nowo zdobytej wiedzy”.

Jej najnowsza książka, która właśnie ukazała się na polskim rynku nosi nazwę „Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto. Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy”.

Autorka łączy medycynę klasyczną z niekonwencjonalnymi sposobami leczenia. Podpowiada, jak współpracować z lekarzami, stomatologami i farmaceutami dla uzyskania najlepszych efektów. Ale co również ważne, a w zasadzie kluczowe – w swojej najnowszej książce dzieli się wskazówkami, dotyczącymi zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia.

Czy cierpisz z powodu Hashimoto?

Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i spożywania żywności wywołującej stany zapalne. Jak napisałam wcześniej, zdecydowana większość osób czeka na właściwą diagnozę nawet dziesięć lat. Dlaczego? Ponieważ objawy Hashimoto mogą być symptomem wielu innych dolegliwości i chorób.

Liczne objawy choroby Hashimoto

Hashimoto ma inne objawy niż niedoczynność tarczycy niemająca podłoża autoimmunologicznego. Jeśli cierpisz na Hashimoto, mogą występować u Ciebie zmiennie symptomy niedoczynności i nadczynności gruczołu tarczowego, a nawet możesz odczuwać objawy obu tych schorzeń jednocześnie. Możesz także mieć symptomy zapalenia autoimmunologicznego. Poniżej znajdziesz niektóre objawy niedoczynności i nadczynności tarczycy.

Niedoczynność tarczycy:

bóle i sztywność stawów , bóle mięśni, depresja, nieregularne miesiączki, nietolerancja zimna, pogorszenie pamięci , sucha skóra , wypadanie włosów, zanik ambicji, zaparcia, przewlekłe zmęczenie.

Nadczynność tarczycy:

drażliwość, drgawki, kołatanie serca, niepokój, nietolerancja ciepła, spadek masy ciała, wypadanie włosów, wytrzeszcz oczu, wzmożony apetyt, zaburzenia miesiączkowania, zmęczenie.

Do dodatkowych objawów, występujących także w innych chorobach autoimmunologicznych, należą: alergia, ataki paniki, biegunka, choroba refluksowa przełyku, choroby dziąseł, drażliwość, osłabienie, wahania nastroju, wyczerpanie nadnerczy, wysypka, wzdęcia, zaburzenia równowagi, zaparcia, zanik ambicji, zespół drażliwego jelita i wiele innych objawów zapalnych. Jeśli doświadczasz wyżej wymienionych problemów zdrowotnych, warto jest przeprowadzić szczegółowe badania, ale prawidłowo zdiagnozować ich przyczynę. Jeśli to Hashimoto – istnieje obecnie dostęp do szerokiej wiedzy, jak z tą chorobą sobie poradzić, aby dobrze, pięknie i zdrowo żyć.

Czy warto mieć tę książkę?

Moim zdaniem zdecydowanie tak. To kompetentnie, profesjonalnie, rzetelnie i przejrzyście napisany poradnik. Autorka podpowiada, jak leczyć siebie za pomocą właściwej diety. Ta książka jest nie tylko przystępnie napisanym, szczegółowym i praktycznym przewodnikiem, a także fantastyczną, obszerną książką kucharską. Znajdziecie w niej wnikliwe informacje, jak dobrać strategię odżywiania odpowiednią dla osób chorujących na Hashimoto, jak powinna wyglądać dieta w okresie remisji oraz co wykluczyć z codziennych posiłków, a co wprowadzić. Książka zawiera wiele wskazówek, przepisów i planów żywieniowych, które wspomogą w radzeniu sobie z objawami Hashimoto.

W książce znajdują się świetne, pyszne i proste przepisy na: kiszonki, sosy, koktajle, dressingi, pasty, majonez Hashimoto, zupy i gulasze, śniadania, dania drugie, przekąski i słodkości. Prawdziwe kompendium wiedzy i ogromna pomoc w codziennym życiu dla osób z Hashimoto.

Dzięki tej książce będzie Wam nie tylko łatwiej i zdrowiej żyć, ale również znacznie przyjemniej i… smaczniej!

Cieszmy się życiem –  czasami od choroby zaczyna się lepsze i bardziej świadome życie, czego z głębi serca wszystskim życzę!

Z miłością,

Agnieszka