Uwielbiam zupy z dyni! Dziewczyny na Instagramie prosiły mnie o przepisy na moją zupę z dyni – oto dzisiaj pierwszy z nich 🙂

Dlaczego pierwszy? Bo mam ich mnóstwo! Jeden z nich znajduje się już w „Smaku miłości”, kolejny niebawem ukaże się w jednym z magazynów (ale to jeszcze tajemnica, nikomu nie mówcie, powiadomię Was w odpowiedniej chwili), a dzisiaj zupełna nowość – zupa z dyni pieczonej z czosnkiem, kurkumą i curry. Robi się ją szybko, pod warunkiem, że dynia nie jest zbyt twarda i obieranie nie trwa długo… :). Obecnie bardzo popularna w sprzedaży jest dynia Hokkaido, która jest relatywnie przyjazna w obróbce (skóra nie jest „masakrycznie” twarda), a miąższ ma bardzo przyjemną konsystencję. Dlaczego warto powalczyć z twardą dynią? Bo jest pyszna, dietetyczna i bardzo zdrowa!

Dynia jest niskokaloryczna, bogata w beta-karoten (moja Helenka ma od niej pomarańczowy nosek :)), jest bogata w potas, wapń, fosfor i witamin z grupy B. Wspomaga odchudzanie i leczenie nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm i wzmacnia układ odpornościowy. Nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości! Pamiętaj, że prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów są również pestki dyni.

Zupa, którą dzisiaj Wam zaproponuję ma raptem kilka kalorii, a przy tym mnóstwo wartości odżywczych. Jest naprawdę sycąca i wprowadza w błogostan :). Wystarczy upiec wszystkie warzywa, zmiksować z bulionem i gotowe! Jeśli nie przepadasz za przyprawą curry, to ugotuj zupę bez niej!

Składniki

850g dyni obranej ze skóry, oczyszczonej z gniazda nasiennego i pokrojonej na kawałki
1 duża cebula (lub 2 mniejsze) obrana i pokrojona na  ćwiartki
4-6 ząbki czosnku obrane
1 litr wywaru z warzyw*
¼ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki przyprawy curry
1 łyżka startego korzenia imbiru
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
grzanki pełnoziarnistego, razowego pieczywa lub prażone pestki dyni albo słonecznika

dynia
Wykonanie:

 

  • Piekarnik nagrzej do 180C.
  • W żaroodpornym naczyniu upiecz dynię, cebulę i czosnek polane oliwą z oliwek.
  • Piecz ok 35 minut lub tak długo, aż dynia stanie się zupełnie miękka (długość pieczenia zależy od rodzaju, wieku i wielkości dyni).
  • Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj bulion, przyprawy i całość zmiksuj ręcznym blenderem.
  • Zagotuj. Duś na wolnym ogniu przez ok 3 minuty. Jeśli zupa jest zbyt gęsta (powinna być gęsta!), to dodaj trochę wrzącej wody i wymieszaj.
  • Zupę przelej do miseczek i posyp prażonymi pestkami dyni, słonecznika lub grzankami pełnoziarnistego pieczywa.

 

Smacznego! 🙂

 

*jeśli nie masz wywaru z warzyw to możesz użyć wegetariańskiej kostki bulionową Bio (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i przez Internet)