Choć każda pogoda ma swój urok a deszcz ogromną wartość, to w pochmurny dzień zdecydowanie dobrze jest zjeść talerz gorącej i pożywnej zupy! Pyszna, rozgrzewająca i sycąca zupa tajska z mlekiem kokosowym… Zawsze zjadam z apetytem i… z dokładką 🙂 

Składniki: 
1 łyżka masła klarowanego
3-4 cm świeżego imbiru
1 ostra papryczka chili
2-3 ząbki czosnku
3-4 gałązki trawy cytrynowej
1l. wywaru warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki sosu rybnego
1 szklanka pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych
150 g dużych obranych krewetek (surowych lub gotowanych),  lub tofu (tofu nie gotujemy)
świeża kolendra do przybrania

Wykonanie:
Imbir, chilli oraz czosnek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na maśle przez chwilę. Dodajemy trawę cytrynową. Smażymy jeszcze przez chwilę a następnie zalewamy wywarem i po chwili dodajemy mleko kokosowe. Do zupy dodajemy sok z cytryny, sos chilli i rybny. Gotujemy całość przez 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Na sam koniec dodajemy przesmażone wcześniej na maśle pomidory, krewetki oraz posiekany szczypiorek.

Zupa tajska z mlekiem kokosowym smakuje wyśmienicie w pochmurny dzień, ale jest rewelacyjna na każdą porę roku. Przypomina mi cudowne wakacje w Tajlandii 🙂

Szybko i smacznie!

Smacznego! 🙂