Choć każda pogoda ma swój urok a deszcz ogromną wartość, to w pochmurny dzień zdecydowanie dobrze jest zjeść talerz gorącej i pożywnej zupy! Pyszna, rozgrzewająca i sycąca zupa tajska z mlekiem kokosowym… Zawsze zjadam z apetytem i… z dokładką 🙂 

Składniki: 
masło klarowane do smażenia
30 g świeżego imbiru
1 ostra papryczka chili
2 ząbki czosnku
20g trawy cytrynowej
1l. wywaru warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
sok z 1/2 cytryny
20g sosu chilli
20g sosu rybnego
ok. 500g pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych
ok. 200g dużych obranych krewetek (surowych lub gotowanych)
szczypiorek i kolendra do przybrania

Wykonanie:
Imbir, chilli oraz czosnek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na maśle przez chwilę. Dodajemy posiekaną trawę cytrynową. Smażymy jeszcze przez chwilę a następnie zalewamy wywarem i po chwili dodajemy mleko kokosowe. Do zupy dodajemy sok z cytryny, sos chilli i rybny. Gotujemy całość przez 20 minut. Na sam koniec dodajemy przesmażone wcześniej na maśle pomidory, krewetki oraz posiekany szczypior.

Zupa tajska z mlekiem kokosowym smakuje wyśmienicie w pochmurny dzień, ale jest rewelacyjna na każdą porę roku. Mi przypomina wakacje w Tajlandii 🙂

Szybko i smacznie!