Zimowa herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem jest pyszna, aromatyczna i wspaniale rozgrzewa. Uwielbiam ją zimą podobnie jak moi goście. Gdy mam ich w domu większą ilość gości robię cały duży garnek! Każdy nalewa sobie napar dużą chochlą, ogrzewa dłonie i… serce. A jak w domu pięknie pachnie! Musisz ją koniecznie zrobić! 🙂

 

Składniki (na garnek naparu):

  • garść czarnej herbaty liściastej (najlepiej Yunnan)
  • kilka kawałków kory cynamonu
  • ok. 10 ziaren goździka
  • 1 łyżka ziaren zielonego kardamonu
  • Ok 4-6 cm kawałek obranego i pokrojonego w plastry korzenia imbiru
  • 2 cytryny sparzone i dokładnie wyszorowane
  • 2 pomarańcze sparzone i dokładnie wyszorowane
  • Do posłodzenia cukier trzcinowy, syrop z agawy lub jasny miód (miodu nie dodajemy do wrzątku!)

Wykonanie:

W garnku zagotuj wodę z herbatą i przyprawami, podgotuj kilka minut, aby nabrała mocy i aromatu. Pokrój w grube plastry 1 cytrynę i 1 pomarańczę i wrzuć do garnka (by napój nabrał aromatu skórki pomarańczy i cytryny). Gdy napar trochę przestygnie wyciśnij sok z 1 cytryny i 1 pomarańczy. Dodaj go do herbaty (nie dodawaj do wrzątku, bo sok straci swoje cenne właściwości zdrowotne). Na końcu posłodź do smaku. Napój wlej przez sitko do pięknych kubków i podawaj gorący.

Smacznego! 🙂

Przepis pochodzi z mojej książki „Smak miłości”, której ostatnie egzemplarze są jeszcze w sprzedaży! Nakład jest już prawie na wyczerpaniu, więc nie spóźnijcie się, jeśli myślicie o świątecznych prezentach! 

DSC_0217