Czasem najprostsze rzeczy są najlepsze. Jeśli nie masz pomysłu z czym można zrobić tosty – to jest idealna i zdrowa propozycja :). Pełnoziarnisty tost z dojrzałym awokado to mój najnowszy hit. Doskonała propozycja w diecie niełączenia. Nie ma więc obawy, że utyjesz! Wręcz przeciwnie, to naturalny zastrzyk młodości. Awokado zawiera glutation, bezcenny przeciwutleniacz, który działa antyrakowo i spowalnia procesy starzenia. Prażone ziarna sezamu to świetnie przyswajalny wapń. Naturalne, lekkie, pyszne i zdrowe – tak jak lubię!

Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
1 łyżka oliwy z oliwek (najlepiej z czosnkiem)
sok z ½ niewielkiej cytryny
prażone ziarna sezamu
sól himalajska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
posiekane świeże zioła takie jak lubisz np. bazylia, koperek lub natka pietruszki

Wykonanie:
Podgrzane w tosterze lub w piekarniku kawałki pieczywa polej oliwą, rozsmaruj dojrzałe awokado (bez skórki i pestki oczywiście) i natychmiast polej sokiem z cytryny (wtedy awokado nie straci koloru). Dodaj pozostałe składniki i gotowe! Smacznego 🙂

P.S. Dla urozmaicenia możesz przygotować dwa rodzaje tostów, jeden z awokado a drugi z pastą z pieczonych warzyw.