Wzmacniająca zupa z pokrzywy

Choć wielu osobom gotowanie zupy z pokrzywy może wydawać się nieco dziwne, zaręczam, że jest to nie tylko jedna z najbardziej oryginalnych, ale również najzdrowszych i najsmaczniejszych sezonowych zup. Przyrządzanie zupy z pokrzywy ma już w naszym domu wieloletnią tradycję.

Gdy tylko pojawią się wiosną pierwsze gałązki pokrzywy, zakładam grube gumowe rękawiczki, biorę nożyce, koszyk i wyruszam na łąkę. Pokrzywa pojawia się jako pierwsza, gdy nie ma jeszcze zbyt wielu wiosennych zdrowych roślin, dlatego zbieram ją z radością i wdzięcznością. Wiem, że działa krwiotwórczo (zawiera mnóstwo żelaza), oczyszcza nerki i wzmacnia cały organizm. Dlatego jest wprost nieoceniona po miesiącach długiej zimy. Znawcy tematu wiedzą, że to roślina niesamowita, w ziołolecznictwie uchodzi za prawdziwy fenomen. Tradycyjnie cieszyła się sławą rośliny, która przedłuża życie, stawia na nogi rekonwalescentów, a dzieciom zapewnia siłę, odporność i zdrowe rumieńce. Dzisiaj mamy na to naukowe dowody.

Bardzo się cieszę, że nie muszę namawiać moich domowników do jedzenia zupy z pokrzywy – sami się o nią upominają! Smakuje jak delikatna zupa szczawiowa, pełna najzdrowszych składników, naprawdę wyśmienita. Jest to zupa „rustykalna”, wszystkie składniki kroję grubo, dodaję siekany koper, lubczyk, grubo mielony czarny pieprz i duży kleks naturalnego jogurtu lub śmietany.

Składniki:

  • 3 garści świeżo zerwanej pokrzywy
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (razem z natką )
  • 1/4 bulwy selera lub posiekane liście młodego selera
  • 4-5 ząbki czosnku (może byś posiekana garść czosnku niedźwiedziego)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 gałązki świeżego lubczyku (może być suszony)
  • dużo posiekanej natki pietruszki i kopru
  • do podania – śmietana lub jogurt do zupy
  • garść posiekanego kopru i natki pietruszki

Wykonanie:

Liście pokrzywy (mogą być również łodygi, jeśli pokrzywa jest młoda) pokrój używając gumowych rękawic. Posiekaj cebulę, czosnek i pora. Pokrój ziemniaki i marchewkę.

Na dnie garnka rozpuść masło klarowane, dodaj posiekaną cebulę, pora i czosnek, lekko przesmaż, a następnie dodaj ziemniaki i marchewkę. Przemieszaj. Dodaj seler i całość zalej wrzącą wodą (ok. 2 litry). Dodaj sól, gałkę muszkatołową oraz świeżo mielony czarny pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj posiekaną pokrzywę i lubczyk, i nadal gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez następne 10-15 minut.

Zupę można podawać z dodatkiem śmietany, posiekanymi, świeżymi ziołami i pajdą razowego chleba lub grzankami – dla mnie wystarczy za cały obiad!

Smacznego! 🙂

Uwaga – przepis pochodzi z mojej książki pt. „Smak miłości”