Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez rodzinnego ciepła, kolorowych jajek oraz domowej babki drożdżowej. 🙂 Odkąd pamiętam piekła ją moja Mama, a później robiłam to już ja sama. Dzisiaj moje dzieci nie wyobrażają sobie bez niej Świąt. To takie rodzinne „podaj dalej”, które nazywamy…. domową tradycją. 🙂

Wiele osób obawia się, że pieczenie ciast drożdżowych jest trudne i wymaga wprawy. Ale skoro ta babka udała się mojemu mężowi, to uda się chyba każdemu! Żeby była jasność – Robert genialnie gotuje, ale generalnie nie piecze ciast. To jest moja domena. Upiekł ją jednak na Święta Wielkanocy dwa lata temu, tuż przed narodzinami naszej Helenki. Ja byłam wtedy w zaawansowanej ciąży (tuż przez porodem) i z trudem się poruszałam. Robert postanowił, że w takim razie sam zrobi Wielkanocne wypieki. Próbował różnych przepisów z internetu, ale nic mu nie wychodziło. Nie poddawał się jednak i zadzwonił wreszcie do mojej Mamy (w tajemnicy przede mną) z prośbą o pomoc. Wtedy dostał od niej ten idealny, wielokrotnie sprawdzony przepis i upiekł dwie przecudowne, wyrośnięte, pachnące i najpyszniejsze na świecie babki. Ja dodałam mój szybki i prosty, autorski lukier.

Właśnie takie babki pieczemy u nas w domu na święta. Przygotuj wszystkie składniki, bo już za kilka dni ruszamy!

Oblizywanie palców jest nieeleganckie? Zobaczymy, czy się powstrzymasz 🙂

Składniki (pocja na 2 duże babki):

10 dkg świeżych drożdży (sprawdź datę, czy na pewno są świeże)
1 lub 2 szklanki cukru – w zależności, czy chcesz aby babka była mało słodka / bardziej wytrawna, czy też słodka 🙂
8 żółtek (oczywiście z jajek od „szczęśliwych kur”)
1,5 szklanki mleka, lekko ciepłego
200g masła
1 kg mąki – najlepiej ekologiczna, koniecznie drobno mielona, tak zwana „mąka tortowa)
1 – 2 opakowania cukru waniliowego
1 kieliszek rumu
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy (najlepiej ekologiczne)
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
duża garść rodzynek
szczypta soli

Lukier:

1/2 kg cukru pudru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta z dobrze umytej i sparzonej pomarańczy + skórka kandyzowana do ozdoby

Wykonanie ciasta:

  • W misce lub dzieży miksera cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzyj na kogel-mogel.
  • W rondelku masło rozpuścić w ciepłym mleku.
  • Drożdże pokrusz w palcach i wysyp na kogiel mogiel, a następnie całość zalej ciepłym mlekiem z rozpuszczonym masłem.
  • Dodaj wszystkie składniki, nie mieszaj ich, tylko przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny.
  • Wyrób gładkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 min, żeby urosło.
  • Przełóż do wysmarowanych masłem foremek i jeszcze raz odstaw na 20-30 minut, by ponownie wyrosło.
  • Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz przez ok. 1 godzinę.
  • Gdy babki będą upieczone i trochę przestygną możesz je polukrować.
  • Na koniec dodaj na wierzch dla ozdoby skórkę kandyzowaną. Pycha!

Wykonanie lukru:

Do przetartego przez sitko cukru pudru (żeby nie było grudek) dodawaj stopniowo sok z cytryny i ucieraj. Każda cytryna ma inną wielkość, dlatego nie jestem w stanie podać dokładnie idealnych proporcji. Musimy uzyskać lukier, który będzie dosyć gęsty, aby nie spłynął, a jednak na tyle płynny, by ładnie rozprowadził się po cieście. Dlatego musisz kierować się wyczuciem. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodaj więcej cukru pudru. A jeśli jest zbyt gęsty dodaj trochę soku z cytryny. A teraz uwaga mój sekret: do lukru dodaj trochę skórki drobno otartej z dobrze umytej i sparzonej pomarańczy. Ile? Tyle ile lubisz – 1 łyżeczkę lub 1 łyżkę. I dokładnie wymieszaj.

Przepis pochodzi z mojej ukochanej książki  „Smak miłości”.

Życzę Wam smacznego oraz wspaniałych, spokojnych i pełnych miłości Świąt!!!

Więcej przepisów na cztery pory roku, a także potrawy na Wielkanoc i Boże Narodzenie znajdziesz w mojej  książce pt. „DOM pełen miłości”.

Moje książki „Smak zdrowia”, „Smak szczęścia”, „Smak życia” i „Smak miłości” w 2019 roku zostały docenione specjalną nagrodą „Herbapol Esencja Natury” w kategorii „Natura i smak”.

Więcej informacji na temat technik uważności, spokoju i mocy znajdziesz w moich książkach, na przykład „Twoja wewnętrzna moc – jak żyć dobrze w niespokojnych czasach”, „Dobrostan”, „Miłość. Ścieżki do wolności”, „Pełnia życia”, „Słowa mocy”. czy „Rozmaryn i róże”.

Dostępne są również AUDIOBOOKI moich książek oraz wyjątkowe karty afirmacyjne „Dobrostan”.

Zapraszam na moje cykliczne webinary „Moc świadomości”, które w 20022 zostały nagrodzone specjalną złotą statuetką myVOD dla najlepszych webinarów.

Moja książka „Ścieżki duszy. Astrologia dla zrozumienia siebie i swoich bliskich” jest już dostępna w przedsprzedaży!