Pyszne, warzywne burgery z czerwonej fasoli ze świeżymi ziołami i warzywami to
zdrowa i przepyszna potrawa. Łatwa i szybka. Genialna alternatywa dla mielonych kotletów. Fantastyczna nie tylko dla wegetarian, ale również dla osób które szukają sposobów, by jeść mniej mięsa. Idealna dla osób na diecie (również diecie niełączenia), dbających o sylwetkę i zdrowie.  Świetnie smakuje w towarzystwie naturalnego jogurtu ze świeżymi ziołami oraz sezonowymi warzywami. Dla panów z pieczonymi ziemniakami, a dla dzieci zawijana w pełnoziarnistą tortillę. Przy okazji można przemycić mnóstwo świeżych warzyw.

Składniki na ok 10 niewielkich burgerów:

250g ugotowanej do miękkości czerwonej fasoli (może być z puszki)
100g marchewki obranej i startej na tarce o grubych oczkach
100g cukinii i startej na tarce o grubych oczkach
1 cebula obrana i posiekana
5-6 ząbków czosnku obranych i posiekanych
¼ szklanki kaszy manny (najlepiej ekologicznej)
1 łyżeczka słodkiej papryki z proszku (jeśli lubisz potrawy pikantne to użyj ostrej papryki)
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 garść posiekanej świeżej kolendry (możesz użyć innych ziół np. natki pietruszki, bazyli, mięty)
1 łyżeczka nasion kolendry
sól i czarny pieprz do smaku
drobna kaszka kukurydziana lub sezam do obtaczania burgerów przez smażeniem
oliwa z pestek winogron do smażenia

 Wykonanie:

Jeśli używasz fasoli z puszki do wylej ją na sito, aby dobrze się osuszyła.

Nasiona kolendry lekko potłucz w moździerzu. Na patelni o grubym dnie podgrzej olej, dodaj pogniecione nasiona kolendry, posiekaną cebule i czosnek. Całość przesmaż mieszając, aż cebula stanie się miękka. Dodaj marchewkę i podsmaż mieszając, następnie dodaj cukinię. Podduś warzywa na małym ogniu, aż staną się miękkie. Dodaj resztę mielonych przypraw i całość dobrze wymieszaj. Wyłącz ogień. Dodaj fasolę i pozostałe składniki. Wymieszaj i następnie zmiksuj wszystko razem na niezbyt miałką masę. Powinnaś uzyskać gęstą pastę i zwięzłej konsystencji. Jeśli istnieje taka potrzeba dopraw ją solą i pieprzem, tak jak lubisz.

Na czystej, suchej patelni podgrzej olej. Z masy warzywnej uformuj niezbyt duże burgery (mi wychodzi 10 sztuk), obtocz je w kaszce kukurydzianej lub sezamie, a następnie usmaż z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by dokładnie pozbyć się tłuszczu.

Możesz podawać z naturalnym jogurtem wymieszanym z posiekaną świeżą miętą i solą lub z czosnkiem. Ja uwielbiam w towarzystwie sałatki z dojrzałych pomidorów. Jak już pisałam wyżej – dla panów fantastyczne z pieczonymi ziemniakami, a dla dzieci rewelacyjne zawinięte w pełnoziarniste tortille z czosnkowym naturalnym jogurtem, sałatą i sezonowymi warzywami (jak na zdjęciu). Smacznego i na zdrowie!