Przepis na ten chlebek zrobił zawrotną karierę, gdy podałam go w mojej ostatniej książce pt. „Smak miłości” pod nazwą „chlebek joginów”. Wiele z Was pokochało go i włączyło do listy swoich absolutnie ulubionych, zdrowych potraw. Jeśli uważasz, że upieczenie chleba w domu to trudne i skomplikowane zadanie, to zapewne się zdziwisz – ten chlebek jest gotowy zaledwie w 30 minut! W dodatku jest bardzo prosty i zdrowy. Moim zdaniem właśnie takie powinno być gotowanie: łatwe, szybkie, proste i zdrowe. Radosne. Pachnące. Bezstresowe. I pyszne!

Ten chlebek ajurwedyjski bez problemu możesz upiec rano, nawet przed wyjściem do pracy, albo wieczorem, gdy mają przyjść niespodziewani goście. Wtedy wystarczy do niego np. tapenada z czarnych oliwek, trochę suszonych pomidorów, oliwa z czosnkiem i ziołami, ewentualnie humus – i doskonała uczta gotowa! Mam nadzieję, że pokochacie ten chlebek tak jak nasza rodzina, znajomi i czytelnicy moich książek. Powodzenia, smacznego i na zdrowie! 🙂

Składniki:

Składniki suche:

  • 1½ szklanki otrębów owsianych bezglutenowych
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • ½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej lub innej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

Składniki mokre:

  • 2 niepełne szklanki mleka migdałowego lub sojowego NIESŁODZONEGO
  • 1 duże jajko z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego jasnego miodu
  • olej do wysmarowania foremki (np. klasyczna keksówka)
  •  opcjonalnie sezam, pestki słonecznika lub dyni do posypania z wierzchu

 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 220C (na środkowej półce, grzanie góra i dół, bez termoobiegu).
Foremkę do pieczenia wysmaruj olejem.
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej misce (lub w mikserze) rozkłóć jajko, następnie dodaj napój sojowy, szczyptę soli, łyżkę oleju i całość dobrze wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj wszystko dokładnie. Ciasto wylej (będzie płynne, nie obawiaj się tego) do dobrze natłuszczonej foremki, posyp sezamem i pestkami. Piecz przez 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj specjalnym patyczkiem by sprawdzić, czy ciasto jest w środku suche (powinno już być). Gdy lekko przestygnie w formie wyjmij chlebek i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepły z oliwą aromatyzowaną czosnkiem i tymiankiem.

Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go w ciągu jednego lub dwóch dni.

Smacznego i na zdrowie!

🙂