Mam dla Was świetny, szybki i łatwy przepis na moje pyszne zimowe ciasteczka z korzenną przyprawą. Idealne na Święta, Mikołajki i wszelkie zimowe okazje. Cudowne jako prezent własnej roboty. Ich przygotowanie to świetna zabawa w gronie przyjaciół, rodziny lub dzieciaków! Świąteczne pieczenie ciastek to od wielu już lat nasza rodzinna tradycja. Kochamy nie tylko smak tych ciastek, ale również boski zapach, który czaruje cały dom.

Ten przepis na świąteczne ciasteczka jest wielokrotnie sprawdzony, więc na pewno się uda, nawet osobie bez żadnego kulinarnego doświadczenia. Jeśli nie przepadasz za przyprawą korzenną możesz przepis zmodyfikować – użyć samego cynamonu, mielonego imbiru lub zrobić bez niczego. Takie saute, tylko z cytrynowym lukrem też będą świetne! A ozdoby? Wedla Waszej fantazji, gustu i preferencji. Pestki, migdały, orzechy, skórka pomarańczy, lukier… Najważniejsza jest dobra zabawa! 🙂

 

Składniki na ciastka:

  • 300g mąki
  • 200g zimnego masła
  • 100g cukru
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej (do pierników)
  • szczypta soli
  • Do ozdoby orzechy, pestki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczy itd.

 

Składniki na lukier:

  • 500g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 lub 1 ½ cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

 

Wykonanie:

Ciastka: Mąkę przesiej przez sito, dodaj szczyptę soli, cukier, przyprawę korzenną i dobrze wymieszaj. Utwórz kopczyk. Zrób w nim wgłębienie, wbij w nie żółtka i wsyp pokrojone na kawałki masło. Całość posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki. Ochłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 4mm. Foremką wyciśnij ciastka, układaj je na blasze i piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż staną się złociste.

Lukier: Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w blenderze. Najpierw dodaj sok wyciśnięty tylko z 1 cytryny, a jeśli lukier będzie zbyt gęsty to dodawaj stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Powstałym lukrem posmaruj upieczone, lekko ostudzone ciasteczka. Wierzch ciastek można dekorować migdałami, orzechami, pestkami, kandyzowaną skórką pomarańczy itd…

Smacznego i dobrej zabawy! 🙂