Czy pyszna przekąska może być bardzo zdrowa? Tak!

Zdradzę Wam mój ulubiony przepis na pyszny sos Tahini z kuminem, który jest świetnym dipem do moczenia warzyw, ale również doskonałym dressingiem (z dodatkiem większej ilości wody).

Pasta Tahini to zmielony sezam, który jest niezwykle bogaty w wapń (100g mleka zawiera 118 mg wapnia, a 100 g ziaren sezamu zawiera aż 1160 mg wapnia!), który ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Włącznie z układem nerwowym. Ten sos jest pyszny, a także bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Uwielbiam go z plastrami rzodkiewki, ogórka, selerem naciowym lub z awokado. A jakie są Twoje pomysły?

Składniki:

2 łyżki pasty Tahini
4 łyżki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki mielonego kuminu
6 łyżek wody
sól morska lub himalajska do smaku

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładki sos. Możesz przechowywać w lodówce – jeśli wszystkiego od razy nie zjesz, w co wątpię!

Smacznego!