Ten przepis opublikowałam dwa lata temu w magazynie „Uroda życia”. Zrobił furorę! Bardzo mnie to cieszy 🙂 Niedawno kilka osób prosiło mnie o przypomnienie tego przepisu, więc teraz, w samym truskawkowym sezonie czynie to z radością.  Wykonanie tego sernika jest dziecinnie proste i nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętnością – każdy z tym sobie poradzi 🙂

A oto przepis:

Sernik truskawkowy na zimno – przepyszny…

Wykonanie 15 minut + kilka godzina na stężenie

Składniki:

500ml gęstego jogurtu (w wersji wegańskiej użyj mleka kokosowego)

400ml śmietanki kremówki 30% (w wersji wegańskiej zastąp mlekiem kokosowym)

1,5 szklanki musu z truskawek

1 szklanka cukru ulubionego cukru (np. trzcinowy, z agawy)

6-7 łyżeczek żelatyny ( w wersji wegetariańskiej użyj agar – agar i zrób zgodnie z zaleceniami)

Na wierzch:

1 naturalna galaretka truskawkowa ( w wersji wegetariańskiej z agar – agar)

sezonowe owoce do ozdoby (mogą być owoce mrożone)

Wykonanie:

Jogurt, śmietankę i cukier umieść w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie gotuj mikstury! Następnie wyłącz palnik, rozpuść dokładnie żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie wlej ją do mieszanki.

Całość dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie dodaj mus z truskawek. Całość możesz jeszcze zmiksować ręcznym blenderem, ale niezbyt długo, aby na powierzchni nie pojawiły się pęcherzyki powietrza.

Całość przelej do szczelnej, okrągłej foremki przelanej chłodną wodą, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy sernik stężeje rozrób galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy przestygnie i będzie zupełnie chłodna wylej ją delikatnie na wierzch sernika i ozdób owocami. Jeśli używasz owoców mrożonych nie rozmrażaj ich, tylko wrzuć do galaretki zupełnie zimne – wtedy galaretka bardzo szybko stężeje. Całość ponownie wstaw do lodówki, aby dobrze stężała.

Smacznego!!!! 🙂