Seler korzeniowy to absolutnie niezwykła, aromatyczna bulwa, o cudownych właściwościach. Zwykle niedoceniany i jadany wyłącznie jako dodatek do bukietu włoszczyzny, sam w sobie jest bardzo intrygujący i zdrowy! Przyznaję, że ja sama kiedyś go nie doceniałam. Byłam szczerze zdumiona, gdy wiele lat temu, podczas moich podróży po świecie, po raz pierwszy w życiu zjadłam puree z selera (przepis podałam w „Smaku życia”).

Gdy zaczęłam interesować się zdrowiem i zdrowym stylem życia, zaczęłam odkrywać warzywa od dawna znane ludzkości, które w nowoczesnym świecie wyszły z mody. W ten sposób na nowo odkryłam dla siebie i pokochałam tak proste warzywa jak buraki, pietruszkę, kapustę, lub bardziej zapomniane, jak pasternak, jarmuż czy skorzonerę. Z biegiem czasu niektóre z nich wróciły do łask, a nawet przeżyły swój totalny renesans, jak na przykład jarmuż, który stał się kulinarnym hitem. Tylko ten biedny seler trochę jakby nadal zapomniany…. A szkoda!

Dlaczego warto częściej jadać bulwy selera?

Ponieważ jest niesamowicie odżywczy i zdrowy! Wiedzieli o tym już nasi przodkowie – jest  to jedno z najstarszych warzyw znanych ludzkości. Szacuje się, że człowiek jada selery od co najmniej 2 tysięcy lat – ale z pewnością znany jest nam już dużo dłużej. Z selera w mojej kuchni przyrządzam pyszne surówki, soki (w połączeniu z innymi warzywami i owocami – świetnie oczyszcza nerki!), zupy, puree, seler pieczony (przepyszny!!!!), kiszony, pasztet z selera, a nawet gulasz, który dzisiaj Wam polecam 🙂 Jest to świetna alternatywa dla osób, które chcą zrezygnować lub przynajmniej ograniczyć spożywanie mięsa. Moim zdaniem jego konsystencja świetnie je zastępuje 🙂

Bulwa selera jest wyjątkowo odżywcza – jest bogata w tak cenny wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez! Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) oraz witaminy PP, C, A i E (witamina młodości). Czy wiesz, że seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy?! Zawiera również bezcenny psoralen, który działa przeciwnowotworowo.

Zawiera również flawonoidy i furanokumaryny o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, moczopędnych i rozkurczających. Uszczelniają także naczynia krwionośne. Furanokumaryny działają moczopędnie i rozkurczająco – to właśnie dlatego seler tak cudownie oczyszcza nerki.

Charakterystyczne olejki eteryczne, które zawiera seler, nie tylko nadają temu warzywu wyjątkowy smak, ale również świetnie usprawniają trawienie.

Seler korzeniowy to ogrom wartości odżywczych i bardzo mało kalorii  – około 20 kcal na 100 g.

Seler przygotowany w ten sposób staje się pysznie słodkawy, a jego konsystencja sprawia, że zadowala nawet zagorzałych zwolenników mięsa – po prostu sprawia, że go nie brakuje 🙂

A oto przepis:

Pyszny gulasz z selera

Składniki:

1 bulwa selera (obrana i pokrojona w kostkę)

kilka marchewek (obrane i pokrojone)

1 por (oczyszczony i pokrojony)

3-4 ząbki czosnku obrane i posiekane

3-4 szklanki (lub więcej) pokrojonych pomidorów obranych ze skórek ( awaryjnie może być passata ze szklanego opakowania, w najgorszym razie pomidory z puszki)

1 łyżka masła klarowanego lub ulubionego oleju

½ łyżeczki kurkumy

1/2 – 1 łyżeczka przyprawy curry (lub trochę więcej)

2 liście laurowe

1 łyżeczka ziaren kolendry (nie konicznie)

Sól i pieprz do smaku

Świeże zioła do podania – na przykład lubczyk, natka pietruszki, kolendra lub inne ulubione

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180- 200C.

Na dnie żaroodpornego rondla podgrzej masło klarowane, dodaj nasiona kolendry. Gdy uwolnią swój aromat dodaj oczyszczonego i pokrojonego w talarki pora oraz czosnek. Podsmaż do na rumiano. Dadaj kurkumę, liście laurowe, oraz obraną i pokrojoną marchewkę. Następnie dodaj obranego i pokrojonego w kostkę selera. Całość podsmażaj i mieszaj, aż zauważysz, że warzywa zmienią kolor i stają się lekko szkliste.

Dodaj pokrojone pomidory, całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, ale delikatnie, aby nie przesolić. Całość przykryj i wstaw do piekarnika. Możesz włączyć termoobieg, wtedy temperaturę zredukuj do 175C. Piecz prze około 20 minut (lub dłużej), aż całość stanie się uduszona.

Jeśli uznasz, że jest zbyt mało sosu, możesz dodać więcej pomidorów, passaty, lub bulionu z warzyw, ewentualnie wody. Po prostu zadbaj, aby sos miał miłą konsystencję (aby potrawa nie była zbyt sucha). Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i dodaj świeże zioła (świeża kolendra, natka pietruszki, bazylia – co lubisz).

Taki gulasz genialnie pasuje do wszelkich kasz – do jaglanej, gryczanej, quinoa czy ryżu itd.

Na zdjęciu gulasz w towarzystwie kolorowej quinoa oraz pieczonych buraczków. Całość z dużą ilością świeżej kolendry.

Smacznego i na zdrowie! 🙂