Ogromną popularnością i powodzeniem cieszy się mój pasztet z cukinii, który podbił serca nie tylko czytelniczek mojej książki „Smak miłości”, ale również bloga. 🙂 Dlatego dzisiaj pora na placki z cukinii! Po raz pierwszy przepis na nie podałam w mojej pierwszej książce z serii „smaków”, a więc w „Smaku życia” (premiera w 2007 roku). Wtedy były w wersji klasycznej. Dzisiaj przedstawiam Wam moją ulubioną modyfikację – z dodatkiem kurkumy, curry, świeżej kolendry i natki pietruszki. Smakują obłędnie! Absolutnie je uwielbiamy. 🙂 Są aromatyczne, delikatne, lekkie i odrobinę egzotyczne. W tej wersji są również bezglutenowe. Smażę je na oleju kokosowym.

Podawaj je koniecznie z dodatkiem miętowego jogurtu!

Składniki:

  • 2 niewielkie cukinie o łącznej wadze ok. 600-700g
  • 2-3 jajka
  • 2-3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 cebula obrana i drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku obrane i drobno posiekane
  • 1 marchewka obrana
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • drobno posiekany pęczek natki pietruszki i kolendry (musi być dużo ziół!)
  • olej kokosowy lub inny roślinny do smażenia

Dodatkowo do podania gęsty naturalny jogurt wymieszany z drobno posiekanymi listkami świeżej mięty, solą, sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek.

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle klarowanym. Cukinie umyj, wytrzyj, odetnij końcówki i zetrzyj (razem ze skórką) na tarce o grubych oczkach. Jeżeli cukinie są przerośnięte, to należy usunąć z nich gniazda nasienne. Drobno zetrzyj również marchewkę. Lekko posól i odstaw na 10 minut. Po upływie tego czasu odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i smaż niewielkie placuszki na oleju roślinnym, z obu stron.

Uwaga: jeśli ciasto będzie zbyt płynne, to dodaj więcej mąki kukurydzianej.

Po usmażeniu układaj placuszki na pergaminie, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj z naturalnym gęstym jogurtem ze świeżą miętą.

Smacznego! 🙂