Sezon na truskawki w pełni, dlatego teraz trzeba nacieszyć się nimi na cały rok. I jeść w każdej możliwej wersji! 🙂
Ja uwielbiam truskawki bez żadnych dodatków – takie są najzdrowsze i najcenniejsze. Ale warto raz na jakiś czas upiec z nich na przykład pyszne ciasto. Ten przepis jest nie tylko bardzo łatwy i szybki, ale również wielokrotnie sprawdzony – z dużą ilości zdrowych migdałów (naturalny, dobrze przyswajalny magnez!). Do wypieków warto używać naszych polskich truskawek, niewielkich, zwartych i jędrnych. Połączenie truskawek i migdałów jest bardzo oryginalne i rzadko spotykane, ale przekonaj się, że jest naprawdę pyszne i bardzo interesujące.
Przygotowanie tego sezonowego smakołyku zajmie tylko chwilę. Podziel się nim z rodziną lub znajomymi – ciasta ze świeżych owoców najlepiej smakują świeże, w dniu ich upieczenia.
Uwaga – zamiast truskawek możesz użyć innych owoców. To ciasto jest genialne do wszystkich sezonowych owoców.
Smacznego ☺
Składniki:
100g mielonych migdałów (możesz zmielić płatki migdałów w młynku np. takim jak do kawy)
175g masła (może być masło klarowane, jak takiego właśnie używam) 🙂
150g cukru trzcinowego lub kokosowego
150g mąki np. gryczanej, jaglanej, owsianej bezglutenowej lub w wersji z glutenem może być orkiszowa lub pszenna
2 jajka od szczęśliwych kur
2-3 łyżki mleka roślinnego (może być zwykłe lub kozie)
1 cukier waniliowy naturalny
1 łyżeczka proszku do pieczenia, bez fosforanów (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
kilka kropli naturalnego ekstraktu migdałowego
Do posypania z wierzchu – garść wiórek kokosowych lub płatków migdałów, do tego trochę cukru trzcinowego oraz szczypta cynamonu
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 – 190C.
- Okrągłą formę o średnicy 23cm (z otwieranym dołem) wysmaruj masłem i wysyp odrobiną tartej bułki (aby ciasto nie przywarło) Uwaga – bułka tarta może być również bezglutenowa, to zależy jaką bułkę utrzemy 🙂
- Zmieszaj masło z cukrem na gładką masę.
- Dodaj jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mielone migdały i esencję migdałową.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż masę do formy, wyrównaj, a na wierzchu ułóż truskawki – przykryj nimi całe ciasto, ale tylko jedną warstwę.
- Posyp płatkami migdałów lu wiórkami kokosowymi, cukrem trzcinowym i szczyptą cynamonu.
- Piecz 1 godzinę na środkowej półce.
- Po ostudzeniu możesz posypać cukrem-pudrem lub podawać jeszcze ciepłe na przykład z gałką lodów waniliowych – pyszna rozpusta… 🙂
- To ciasto najlepiej smakuje w dniu upieczenia 🙂
Smacznego ☺
Więcej moich pysznych, ale również lekkich, naturalnych i zdrowych przepisów znajdziesz w moich książkach „Smak zdrowia”, „Smak życia” , „Smak miłości” i „Smak szczęścia”.
Jejku strasznie uwielbiam pani bloga! Jest tutaj tyle ciekawych przepisów i porad. A ten przepis wykorzystam na pewno 🙂
Dziękuję Pani bardzo za ciepłe słowa 🙂 i życzę smacznego 🙂
❤
Ciasto przepyszne! Proste i szybkie w przygotowaniu. Gorąco polecam! 🙂
Bardzo się cieszę, ja też bardzo je lubię i często przygotowuję w tym cudownym „truskawkowym” sezonie 🙂
Ciasto jest przepyszne 🙂
Dokładnie tak 🙂
Ciasto pyszne.Od dłuższego czasu Panią podziwiam.:-)
A ja ciepło pozdrawiam ☺
I znowu się nie zawiodłam 🙂 Przepis na ciasto rewelacyjny, zresztą jak i inne przepisy z Pani bloga. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam Monika 🙂
Ale się cieszę! Bardzo!!! Pozdrawiam cieplutko ☺
Przepyszne ciasto mega latwe, nie robie ciast bo mi nie wychodza ale to wyszlo mega!!! Super dziekuje
No właśnie o to chodzi w moich przepisach – żeby było łatwo, szybko i pysznie. Cieszę się i pozdrawiam ☺
Dziś wedlug tego przepisu Pani Agnieszki upiekłam pierwsze ciasto w życiu. Pomagala mi dzielnie moja 6letnia córeczka Zosia. I udalo sie! Obie jesteśmy bardzo dumne! Dziekujemy za przepis!
Ale ekstra!!! Super! Jak to pierwsze ciasto to już zostałyśmy przyjaciółkami na zawsze! Bardzo ciepło pozdrawiam Was obie! ☺
Ciasto rewelacyjne. aż szkoda, ze odkrylam je dopiero w tym roku… Ale lepiej późno niż wcale. Pozdrawiam serdecznie:)
🙂
Pani Agnieszko, a gdyby tak upiec je ze śliwkami? Uda się?
Pozdrawiam ciepło!
Jasne, będzie super! 🙂
Ja je robię z truskawkami albo ze śliwkami.
Pycha, polecam 😉
🙂
Czy mielone migdały to to samo co mąka migdałowa? Albo czy można jej użyć?
Można 🙂
Robimy, robimy! Dziękuję za inspirację
Pani Agnieszko pierwszy raz upiekłam ciasto z Panią ..dziękuję za inspiracje..zostałam Pani fanką a moja rodzina juz się zajada tą pychotą aż uszy im się trzęsą.pizdrawiam cieplutko Magda
Piekłam to ciasto w tym sezonie chyba ze 4 razy 🙂 raz się pomyliłam i posypalam platkami kokosowymi 😉 też wyszło MEGA. Dzisiaj wrzucam morele zamiast truskawek i już nie mogę się doczekać efektu :]
Pani humus to moja specjalność na babskie wieczory z przyjaciółkami. Teraz do moich specjalności dodam ciasto. Dziękuję Pani Agnieszko… ps. Do humusu polecam podplomyki z batatów i mąki orkiszowej. ❤
Ciasto smakuje pysznie tylko takie cieniutkie prawie nie wyroslo?
Bo to jet placek, nie rośnie. Są na takie rodzaje ciasta – to nie błąd, tak ma być 🙂
Przepyszne jest to ciasto. Ja zmniejszyłam cukier gdyż wiekszość ciast jest dla mnie za słodka. Niespodziewałam się że ciasto będzie tak dobre! Dziękuje za przepis i pozdrawiam.
Ja dałam mąkę gryczaną i owsianą 1:1 i niestety gryczana całkowicie zdominowała smak ciasta. Kompletnie nie było czuć migdałów. Wg mnie jest zbyt wyraźna w smaku do delikatnego ciasta owocowego . Robiłam truskawkowo rabarbarowe i mi o dziwi wyrosło? Pozdrawiam
A u mnie z mąką gryczaną jest przecudowne. Uwaga – to musi być mąka z kaszy gryczanej NIEPALONEJ – tylko taka ma neutralny smak i nadaje się do wypieków 🙂
Witam!
W ostatni weekend upiekłam te ciasto. W smaku było dobre, ale wyszło mi dosyć suche w środku. Co mogło być przyczyną?
Trzymałam się przepisu, a mąka była gryczana niepalona.
Pozdrawiam!!!
Pani Agnieszko, cudowny przepis ?? Choć użyłam mąki ryżowej ciasto upieczone, oczekuje na konsumpcję ???
Ciepłe strumienie dobrej energii przesyłam ??
Hej. Upiekę 🙂 A ja lubię truskawki tak : miksujemy truskawki z jogurtem plus syrop z agawy = niebo( o smaku truskawkowym) w gębie 😉 dobranoc asia
Ok mam już wszystkie. No prawie. Jeszcze tylko smak życia i będę miała wszystkie książki ?. Pozdrawiam.
Dziekuję!!! 🙂
Pani Agnieszko super ciastko. Gdyby jeszcze można je zjeść w pani towarzystwie.? To by dopiero było coś.?Ale musi wystarczyć samo ciastko.? Pozdrawiam.
🙂
Syropem genialny
Rewelacyjne ciasto, najlepsze w wersji z mąką jaglaną !;)
Pierwszy raz upieklam placek ktory mi sie udal z Pani przepisu patrze i mi sie udal .pycha byl
Ciasto upieczone wczoraj! Przepyszne
Jutro są Urodziny mojej mamy i zamiast tortu postanowiłam zrobić to ciasto :). Przeczytałam,iż najlepiej smakuje w dniu upieczenia toteż jutro z samego rana zabieram się do pracy:)
Sezon na truskawki w pełni więc i przepis na pewno się przyda. Dziękuję ślicznie 🙂
Agnieszko,
czy mogę Cie prosić o przypomnienie mi składu mieszanki ziół, którą używasz wyjeżdżając i która wspomaga trawienie?
Czytałam o niej w Twoich książkach lub na blogu nie pamiętam w gdzie? Pamiętam że mieliłam kumin koper włoski i dodawałam kurkumę czy było coś jeszcze ?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam
Paulina
Trzeba korzystać z sezonu!
Pani Agnieszko, co myśli Pani o stylu życia/diecie witarianizm?
Przeeeepyszne !! Piekę je już z 5 raz z rzędu, dziś z borówkami, które dostałam od teściowej ?? ten zapach w domu i smak ?? Wraz z rodzina dziękujemy za przepis ☺️
Migdały zastąpiłam zmielonymi orzechami włoskimi, na wierzch morele i wyszło ciasto o niezwykle wyrafinowanym smaku,. Pychotka❤️ Faktycznie w dniu upieczenia najlepsze?
Ciasto wyszło idealnie, narazie piekłam z truskawkami, ale napewno spróbuje z innymi owocami 🙂
Rzeczywiście szybkie i rzeczywiście pyszne! Uwielbiam mąkę migdałową, szczególnie w połączeniu z truskawkami. Wyszło wilgotne i aromatyczne. Dałam 100 g cukru kokosowego, pominęłam waniliowy, a jako drugą mąkę wybrałam jaglaną. Wspaniały przepis, dziękuję i pozdrawiam 🙂