Sezon na truskawki w pełni, dlatego teraz trzeba nacieszyć się nimi na cały rok. I jeść w każdej możliwej wersji! 🙂

Ja uwielbiam truskawki bez żadnych dodatków – takie są najzdrowsze i najcenniejsze. Ale warto raz na jakiś czas upiec z nich na przykład pyszne ciasto. Ten przepis jest nie tylko bardzo łatwy i szybki, ale również wielokrotnie sprawdzony – z dużą ilości zdrowych migdałów (naturalny, dobrze przyswajalny magnez!).  Do wypieków warto używać naszych polskich truskawek, niewielkich, zwartych i jędrnych. Połączenie truskawek i migdałów jest bardzo oryginalne i rzadko spotykane, ale przekonaj się, że jest naprawdę pyszne i bardzo interesujące.

Przygotowanie tego sezonowego smakołyku zajmie tylko chwilę. Podziel się nim z rodziną lub znajomymi – ciasta ze świeżych owoców najlepiej smakują świeże, w dniu ich upieczenia.

Uwaga – zamiast truskawek możesz użyć innych owoców. To ciasto jest genialne do wszystkich sezonowych owoców.

Smacznego ☺

Składniki:

400g – 500g truskawek, oczyszczonych i pokrojonych na ćwiartki (odsącz je na sicie)
100g mielonych migdałów (możesz zmielić płatki migdałów w młynku np. takim jak do kawy)
175g masła (może być masło klarowane, jak takiego właśnie używam) 🙂
150g cukru trzcinowego lub kokosowego
150g mąki np. gryczanej, jaglanej, owsianej bezglutenowej lub w wersji z glutenem może być orkiszowa lub pszenna
2 jajka od szczęśliwych kur
2-3 łyżki mleka roślinnego (może być zwykłe lub kozie)
1 cukier waniliowy naturalny
1 łyżeczka proszku do pieczenia, bez fosforanów (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
kilka kropli naturalnego ekstraktu migdałowego
Do posypania z wierzchu – garść wiórek kokosowych lub płatków migdałów, do tego trochę cukru trzcinowego oraz szczypta cynamonu

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzej do 180 – 190C.
  • Okrągłą formę o średnicy 23cm (z otwieranym dołem) wysmaruj masłem i wysyp odrobiną tartej bułki (aby ciasto nie przywarło) Uwaga – bułka tarta może być również bezglutenowa, to zależy jaką bułkę utrzemy 🙂
  • Zmieszaj masło z cukrem na gładką masę.
  • Dodaj jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mielone migdały i esencję migdałową.
  • Całość dokładnie wymieszaj.
  • Wyłóż masę do formy, wyrównaj, a na wierzchu ułóż truskawki – przykryj nimi całe ciasto, ale tylko jedną warstwę.
  • Posyp płatkami migdałów lu wiórkami kokosowymi, cukrem trzcinowym i szczyptą cynamonu.
  • Piecz 1 godzinę na środkowej półce.
  • Po ostudzeniu możesz posypać cukrem-pudrem lub podawać jeszcze ciepłe na przykład z gałką lodów waniliowych – pyszna rozpusta… 🙂
  • To ciasto najlepiej smakuje w dniu upieczenia 🙂

Smacznego ☺

Więcej moich pysznych, ale również lekkich, naturalnych i zdrowych przepisów znajdziesz w moich książkach „Smak zdrowia”, „Smak życia” , „Smak miłości” i „Smak szczęścia”