Uwielbiam czas świąt, o czym z pewnością doskonale wiecie! Dlatego stworzyłam książkę „Smak świąt”, która stała się ponadczasowym bestsellerem, a także „Dom pełen miłości”, w której znajdują się wspaniałe, rodzinne przepisy na cztery pory roku, a także na święta Wielkanocy i Bożego Narodzenia!  🙂

Mak obowiązkowo musi pojawić się na naszym stole w grudniu! 🙂 Ten przepyszny i bardzo prosty w wykonaniu makowiec bez mąki jest wilgotny, aromatyczny i pełne jabłek. Wiem, że na dobre skradł Wasze serca! 🙂

Składniki na ciasto:

  • 200g – 250 g suchego maku* (uwaga – możesz użyć gotowej masy makowej – szczegóły poniżej)
  • 700g obranych dobrych jabłek (np. Rubinów)
  • 150g masła
  • 200g cukru trzcinowego (zamiast cukru możesz dodać miód – co wolisz, sprawdzaj tylko smak! Ilość cukru lub miodu zależy też od rodzaju jabłek, więc próbuj…)
  • 6 czubatych łyżek kaszy manny (moja Mama używa czasem tartej bułki, ale kasza manna jest moim zdaniem zdrowsza) – uwaga, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej to możesz użyć drobnej kaszki kukurydzianej)
  • 6 jajek z wolnego wybiegu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • kilka kropli naturalnego ekstraktu migdałowego
  • 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 4 łyżki rodzynek

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru (lub trochę więcej)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka gęstej śmietany

* Uwaga: możesz użyć gotowej masy makowej z puszki (bez konserwantów i chemicznych dodatków), ale wtedy należy radykalnie zredukować ilość cukru (lub zupełnie z niego zrezygnować) i zrezygnować z esencji migdałowej (powinna już być w gotowej masie). Nie wszystkie gotowe masy w puszkach są dobre – użyj takiej, która jest dobra i sprawdzona.

Ilość: gotowej masy możesz użyć pół puszki (na mniejsze ciasto) lub całą puszkę (na większe ciasto). Pozostałe składniki pozostaw w proporcjach takich, jak podałam w przepisie (nie musisz ich ani zwiększać, ani zmniejszać).

Wykonanie:

Jeśli używasz suchego maku, to najpierw opłucz go, zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Następnie osącz go sicie i zmiel w maszynce (drobne sitko!) 3 razy.

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Okrągłą formę do pieczenia (tortownicę) wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką (aby ciasto nie przywarło do foremki).

Obrane jabłka zetrzyj na tarce i wyłóż na sicie, żeby odcisnąć sok.

Ubij sztywną pianę z białek ze szczypty soli, a następnie odstaw ją na bok.

Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj żółtka, mak i pozostałe składniki ciasta. Na końcu dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki, jabłka i w całość wmieszaj delikatnie pianę ubitą z białek.

Ciasto wyłóż do szczelnej tortownicy. Piecz przez 1 godzinę.

Składniki lukru dokładnie wymieszaj ze sobą. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, dodaj trochę więcej cukru pudru. Lekko przestudzone ciasto posmaruj lukrem i udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczy.

Gotowe ciasto możesz podawać z kawałkami świeżych pomarańczy lub z lekko podgrzanymi, mrożonymi wiśniami. Pycha!

Więcej przepisów znajdziesz w moich książkach – bestseller na cztery pory roku „Dom pełen miłości”, „Smak ŚWIĄT”, „Smak wiecznej młodości”, „Smak ZDROWIA” lub „Smak miłości” i innych.

Życzę Wam wspaniałych Świąt!

Smacznego i na zdrowie! :)))

Z miłością, Agnieszka